Πέμπτη 8 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κλειστοί σήμερα οι δήμοι

Κλειστοί θα είναι σήμερα οι δήμοι της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο κινητοποίησης που αποφάσισαν η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) και η αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενες για τη μείωση έως και 40% των θεσμοθετημένων πόρων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αποφάσισε η κυβέρνηση, εξέλιξη για την οποία φέρουν σημαντικές ευθύνες οι διοικήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) των συλλογικών οργάνων του θεσμού.

Θυμίζουμε ότι οι δήμαρχοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, συναίνεσαν σε επιλογές που οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο τους δήμους, αλλά και τους εργαζόμενους, όπως στην προώθηση των ελαστικών μορφών εργασίας, στην παράδοση έργων και υπηρεσιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο και άλλα. Την ίδια ώρα συναινούν στον «Καλλικράτη» που θα σημάνει την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου και μέσα από τους νέους μηχανισμούς τοπικής διοίκησης και την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων σε δήμους και υπηρεσίες.

Στο μεταξύ, στην κινητοποίηση δε θα συμμετέχουν οι δήμαρχοι που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, υπερασπιζόμενοι την κυβερνητική πολιτική αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος, στην οποία άλλωστε έχει συμφωνήσει και η παράταξη της ΝΔ, αποδεχόμενη και προσφάτως τη μείωση κατά 10% στη χρηματοδότηση των δήμων, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και σε επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προς τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση. Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει συγκεκριμένα ότι «το ύψος των πιστώσεων που κατανέμεται είναι σύμφωνο με τα προβλεπόμενα στον κρατικό προϋπολογισμό και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Ο Δήμος Νίκαιας

Με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Νίκαιας σημειώνει ότι θα συμμετέχει στην κινητοποίηση, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν κάνει βήμα πίσω από τα αιτήματα που έχει θέσει και τα οποία είναι:

Οικονομική επάρκεια για την ΤΑ και απόδοση όλων των παρακρατηθέντων πόρων διαχρονικά από το 1990 ως σήμερα. Οχι αρμοδιότητες στους ΟΤΑ που διασπούν τον ενιαίο χαρακτήρα της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας. Οχι στο σχέδιο «Καλλικράτης» που θα ιδιωτικοποιήσει ακόμα βαθύτερα την ΤΑ και θα μεταφέρει στην ΤΑ το βάρος των κοινωνικών δαπανών από το κράτος στους δήμους και μέσω φορολόγησης στους δημότες, εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους.

Καταγγέλλει το ρόλο της διοίκησης της ΤΕΔΚΝΑ

Το ρόλο και τους στόχους της διοίκησης της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής. Αφορμή η απόφαση της ΤΕΔΚΝΑ να προχωρήσει σήμερα σε αναστολή των κρατικών αρμοδιοτήτων των δήμων.

Ταυτόχρονα, η Συντονιστική αναδεικνύει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να καταδικάσουν την κυβέρνηση, την ΕΕ, τη διοίκηση της ΤΕΔΚΝΑ «και όλους τους άλλους συνενόχους» για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους ΟΤΑ, αλλά και να παλέψουν για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του λαού. Στην κατεύθυνση αυτή τους καλεί να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Στην ανακοίνωση η Συντονιστική επισημαίνει ότι η ΤΕΔΚΝΑ από τη μια αναφέρεται - όψιμα - στα οικονομικά προβλήματα των δήμων και, από την άλλη, έχει επικυρώσει τις κυβερνητικές αποφάσεις για απόδοση στους δήμους μόνο ενός ελάχιστου ποσού (1,7 δισ.) από τα 9 δισ. που τους οφείλει το κράτος. Ακόμα έχει επικυρώσει τις βάρβαρες ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και στους ΟΤΑ και πρωτοστατεί για να μπορούν οι δήμοι να επιβάλλουν νέους φόρους. Ενώ ως στόχο της σημερινής κινητοποίησης θέτει να πάρει «τα ανάλογα "αργύρια" και ως αντάλλαγμα να συνεχίσει να στηρίζει τον αντιλαϊκό "Καλλικράτη"».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοίνωση για τις πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις(2011-10-26 00:00:00.0)
Αντιλαϊκός οδοστρωτήρας ο «Καλλικράτης»(2010-04-29 00:00:00.0)
Στο πλευρό των συμβασιούχων του Αιγάλεω(2007-05-19 00:00:00.0)
Να αρθεί η πολιτική επιστράτευση(2000-07-14 00:00:00.0)
Οχι τα βάρη στους δημότες(1998-11-14 00:00:00.0)
Καταδικάζει τη συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ η ΤΕΔΚΝΑ(1998-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ