Παρασκευή 2 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Επέβαλαν ελεύθερη διέλευση από διόδια σε όλη τη χώρα

Μεγάλη η ανταπόκριση των οδηγών

ΜΑΛΓΑΡΑ
ΜΑΛΓΑΡΑ
Με κεντρικό σύνθημα «Ξεσηκωμός. Να μην πτωχεύσει ο λαός», μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προχώρησαν χτες το απόγευμα σε μια δυναμική και συντονισμένη κινητοποίηση σε 13 σταθμούς διοδίων σε όλη τη χώρα.

Για περισσότερες από δύο ώρες οι οδηγοί δεν πλήρωναν το χαράτσι των διοδίων που επιβάλλουν οι μεγαλοεργολάβοι με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ενα χαράτσι που αυξάνεται διαρκώς, επειδή αυτό προβλέπουν οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για την παραχώρηση των εθνικών οδικών αξόνων της χώρας.

Οι μπάρες των διοδίων σηκώθηκαν και τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούσαν τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην αντεργατική λαίλαπα, που προωθεί το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - πλουτοκρατίας - ΕΕ μαζί με τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου».

Αττική

Σε Αφίδνες (1,90 ευρώ), Ελευσίνα (2,90 ευρώ) και Μεταμόρφωση (2,70 ευρώ) μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κρατούν ανοιχτά τα διόδια από τις 5 το απόγευμα. Κόκκινες σημαίες πλημμυρίζουν τους χώρους και τα πανό ξεδιπλώνονται. Στους οδηγούς μοιράζεται φυλλάδιο του Κόμματος για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που χτυπά το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών. Οι συγκεντρωμένοι από τα μεγάφωνα ζητούν να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια και καλούν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να ξεσηκωθούν. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη. Τα συνθήματα εναλλάσσονται με κορναρίσματα. Μικρές συζητήσεις με τους οδηγούς, μέσα από τις οποίες μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τούς λένε ότι έρχονται χειρότερα μέτρα αν δεν υπάρξει ενιαία απάντηση και αγώνας τώρα.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ - ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ - ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ
Στην κινητοποίηση στα διόδια της Ελευσίνας βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, ο οποίος δήλωσε: «Το ΚΚΕ δεν είναι μόνο λόγια αλλά έργα. Αντίσταση, ανυπακοή, αντεπίθεση. Και με τη σημερινή μας πρωτοβουλία θέλουμε να καταγγείλουμε τη ληστεία σε βάρος του λαού και των εργαζομένων από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τις κατασκευαστικές εταιρείες και μάλιστα σε συνθήκες φτώχειας και κρίσης. Γι' αυτό καλούμε το λαό και τους εργαζόμενους σε ανυπακοή και στον άλλο δρόμο που προτείνει το ΚΚΕ για να ξεφύγουμε από αυτή τη ληστεία και τις αντιλαϊκές - αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόζονται».

Θεσσαλονίκη

Στους σταθμούς διοδίων της Λεπτοκαρυάς (2,4 ευρώ) και των Μαλγάρων (2 ευρώ) μέλη του ΚΚΕ από την Οργάνωση της Πιερίας και την ΚΟΘ, αντίστοιχα, επιβάλλουν την ελεύθερη διέλευση των οδηγών. Στη Λεπτοκαρυά με το πανό που άπλωσαν απαιτούσαν: «Να καταργηθούν τα διόδια - Εχεις πληρώσει για όλα - Οχι στη συμφωνία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - μεγαλοκατασκευαστών». Οι συγκεντρωμένοι μοίραζαν έντυπο υλικό του Κόμματος με το οποίο καλούν σε παλλαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, στο εισόδημα, στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα του εργαζόμενου λαού.

Και στα Μάλγαρα, οι εργαζόμενοι που διέρχονταν τα διόδια υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την παρέμβαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Οι οδηγοί έπαιρναν στο χέρι τους τις προκηρύξεις του Κόμματος για το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Οι συγκεντρωμένοι τους καλούν να ξεσηκωθούν. Να πάρουν στα χέρια τους την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Να απαιτήσουν να πληρώσουν τα μονοπώλια. Κάποιοι από τους διερχόμενους κατεβάζουν το παράθυρο και φωνάζουν: «Μπράβο» στο ΚΚΕ. Κάποιοι άλλοι: «ΚΚΕ, το κόμμα σου λαέ».

Στην υπόλοιπη χώρα

ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ
ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ
Στην Πελοπόννησο, η κινητοποίηση διήρκεσε περίπου τρεις ώρες. Στις 5 το απόγευμα, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σήκωσαν τις μπάρες σε Κιάτο (2,90 ευρώ), Σπαθοβούνι (1,40 ευρώ) και στη γέφυρα του Ρίου - Αντιρρίου (12 ευρώ).

Στη Θεσσαλία η κινητοποίηση έγινε στα διόδια Μοσχοχωρίου (2,30 ευρώ). Οι συγκεντρωμένοι τόνιζαν την ανάγκη για ανάπτυξη αγώνων όχι μόνο για την κατάργηση των διοδίων, αλλά για την απόκρουση συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στη Στερεά Ελλάδα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σήκωσαν τις μπάρες στα διόδια Πελασγίας (2,40 ευρώ) και στη Θήβα, στο «90», (2,30 ευρώ), αλλά και στην Τραγάνα.

Δυναμική ήταν και η κινητοποίηση στα διόδια της ζεύξης Ακτίου - Πρέβεζας (3 ευρώ) σε ένα έργο που κόστισε 50 δισ. δρχ. και έγινε με χρήματα του λαού. Η σήραγγα έμεινε ανοιχτή για δύο ώρες.

Κινητοποιήσεις στα διόδια έκαναν επίσεις οι επιτροπές αγώνα κατοίκων σε Αφίδνες και Τραγάνα.


ΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΕΛΕΥΣΙΝΑ

ΑΦΙΔΝΕΣ
ΑΦΙΔΝΕΣ

ΑΚΤΙΟ - ΠΡΕΒΕΖΑ
ΑΚΤΙΟ - ΠΡΕΒΕΖΑ

ΜΟΣΧΟΧΩΡΙ _ ΛΑΡΙΣΑ
ΜΟΣΧΟΧΩΡΙ _ ΛΑΡΙΣΑ

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ