Τρίτη 30 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΟΔΟΥ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑ 7
Κινδυνεύει να αποχαρακτηριστεί

Ο κίνδυνος αποχαρακτηρισμού του ως μνημείου και εμπορευματικής εκμετάλλευσης που αυτό θα σημάνει, επικρέμαται πάνω από το ιστορικό κτίριο της οδού Ζαλοκώστα 7, ιδιοκτησίας του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου. Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια και από δύο κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) το θέμα του χαρακτηρισμού του ως μνημείου επανέρχεται στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, παρότι είναι ήδη χαρακτηρισμένο, αναδεικνύοντας την επιμονή του δικομματισμού για εμπορευματική διαχείριση των μνημείων.

Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1938 από τον αρχιτέκτονα Αδριανό Λαζαρίμο, δημιουργό, εκτός των άλλων, και του κινηματοθεάτρου «Παλλάς». Τα υπόγειά του μετατράπηκαν σε χώρο βασανιστηρίων στην Κατοχή, ενώ - όπως αναφερόταν σε Ερώτηση του ΚΚΕ το 2009 - «σύμφωνα με μαρτυρίες, επικοινωνεί με παλιά στοά, η οποία χρησιμοποιήθηκε από το ΕΑΜ κατά την απόπειρα ανατίναξης του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρετανία" το 1944 (...)». Το ΝΑΤ ήθελε να το «αξιοποιήσει» από το 2003, εκμεταλλευόμενο τη διαχρονική αδιαφορία του υπουργείου Πολιτισμού. Τελικά, τέλη του 2008, χαρακτηρίστηκε ως μνημείο. Κι όμως, τέσσερις μήνες μετά, τον Απρίλη του 2009, ο τότε υπουργός Πολιτισμού αποφάσισε να αναπέμψει το θέμα του χαρακτηρισμού στο συμβούλιο, για να προσδιορίσει «το εύρος του χαρακτηρισμού (κέλυφος, υπόγειος χώρος κ.λπ.)». Δηλαδή, να επαναπροσδιοριστεί τι ακριβώς χαρακτηρίζεται διατηρητέο ή όχι από το κτίριο.

Σήμερα, σε κοινή τους συνεδρίαση, το ΚΣΝΜ και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το πάνε ακόμη μακρύτερα... Θα συζητήσουν γενικά το χαρακτηρισμό του ή μη ως μνημείου!

Στην Ερώτησή του ΚΚΕ, με αφορμή την πρώτη αναπομπή του θέματος σημειωνόταν, ότι «η πολιτιστική μας κληρονομιά και η ιστορική μνήμη του λαού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μπαίνουν στην "προκρούστεια κλίνη" στο όνομα της όποιας εμπορικής "εκμετάλλευσης" (...)» και πως «με δεδομένο ότι, σύμφωνα με το σκεπτικό της κήρυξης, ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο μνημειακό ιστορικό των υπογείων, αλλά και στο κέλυφος του κτιρίου, που αποτελεί ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα δείγματα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της εποχής του μεσοπολέμου, αναρωτιέται κανείς για το πραγματικό νόημα αυτής της αναπομπής (...)».

Θυμίζουμε ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προώθησαν το συνολικό ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ, μεταξύ αυτών και του κτιρίου της Ζαλοκώστα 7.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org