Σάββατο 27 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Απεργιακός πυρετός

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέος γύρος τετραήμερων απεργιών από το ιπτάμενο προσωπικό του βρετανικού αερομεταφορέα, «British Airways», ξεκίνησε χτες τα μεσάνυχτα με κύρια αιτήματα πάντα τις αυξήσεις των αποδοχών τους και αλλαγές στις συνθήκες εργασίας, δύο πτυχές που βρίσκονται υπό άμεση απειλή, εξαιτίας του προγράμματος που εκπόνησε η διοίκηση της εταιρείας για την «αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει και τον κλάδο».

Μάλιστα το συνδικάτο UNITE, που εκπροσωπεί τους εργαζομένους και το ιπτάμενο προσωπικό, κατηγόρησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ότι προσπαθεί να διαλύσει το σωματείο τους λόγω της ενέργειας της διοίκησης να αποσύρει προνόμια από τους εργαζόμενους που έλαβαν μέρος στις προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, με το επιχείρημα ότι δεν ήταν μέρος των συμβάσεών τους. Το σωματείο θεωρεί την ενέργεια ως εκδικητική για τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και δηλώνει διά των εκπροσώπων του ότι όποια συμφωνία επιτευχθεί θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει την αποκατάσταση αυτών των προνομίων. Επίσης σε επιστολή τους, που δημοσιεύθηκε στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», 95 Βρετανοί ακαδημαϊκοί λένε ότι οι ενέργειες του διευθύνοντος συμβούλου της «British Airways», Γουίλι Γουόλς, «παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις του, εξηγούνται μόνο από την επιθυμία του να διαλύσει το σωματείο που εκπροσωπεί τα πληρώματα καμπίνας».

Παράλληλα, σε απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν από μερικές ώρες έως τέσσερις ημέρες, από τις 6 Απρίλη, προχωρούν οι εργαζόμενοι στους βρετανικούς σιδηροδρόμους, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση θέσεων εργασίας και τις συνθήκες απασχόλησης, όπως ανακοίνωσαν τα δύο συνδικάτα RMT και η Ενωση Μισθωτών των Μεταφορών (TSSA) της εταιρείας διαχείρισης του σιδηροδρομικού δικτύου «Network Rail». Πρόκειται για την πρώτη πανεθνική κινητοποίηση των σιδηροδρομικών εδώ και 16 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ