Σάββατο 27 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - ΙΚΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Χωρίς προσωπικό και υποδομές

Με τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό λειτουργούν το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου και το ΙΚΑ, μια κατάσταση που αναμένεται να επιδεινωθεί στο φόντο της νέας αντιλαϊκής επίθεσης με τον παραπέρα περιορισμό των κρατικών δαπανών και στο χώρο της δημόσιας Υγείας, τις αντιδραστικές ανατροπές σε βάρος ασθενών και εργαζομένων μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης».

Αυτή η γενική διαπίστωση αποτυπώθηκε κατά την προχτεσινή περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη, στις παραπάνω δημόσιες μονάδες Υγείας όπου συναντήθηκε με εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτές. Συγκεκριμένα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν σαν αποτέλεσμα την οριακή λειτουργία κλινικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη ΜΕΘ υπάρχουν μόνο 3 γιατροί. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα καθώς με ευθύνη της κυβέρνησης δεν έχουν καταβληθεί οι απλήρωτες εφημερίες στους γιατρούς που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο ΕΚΑΒ ενώ οι εργασίες του νέου νοσοκομείου Αγρινίου εδώ και 6 περίπου μήνες έχουν σταματήσει παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ για έναρξη των εργασιών από την αρχή του έτους.

Ορατές δια γυμνού οφθαλμού είναι και οι ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και εξοπλισμό για βασικές ιατρικές εξετάσεις στο κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ που έχουν σαν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και την εξώθησή τους σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για 85.000 ασφαλισμένους υπάρχουν μόλις δυο παθολόγοι. Λειτουργεί με έναν οφθαλμίατρο, με ένα δερματολόγο και έναν ψυχίατρο, ενώ απουσιάζουν βασικά ιατρικά μηχανήματα όπως αξονικός και μαγνητικός τομογράφος, μαστογράφος και μετρητής οστικής πυκνότητας που έχει σαν αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να καταφεύγουν σε ιδιώτες για να κάνουν τις εξετάσεις πληρώνοντας για υπηρεσίες Υγείας που θα έπρεπε να καλύπτονται και να παρέχονται δωρεάν από τον παραπάνω δημόσιο ασφαλιστικό φορέα.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική εντεινόμενης υποβάθμισης και απαξίωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, της κρατικής υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων που αποτελούν το όχημα για την ενίσχυση της εισόδου των ιδιωτών στην Υγεία, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε την ανάγκη της κοινής πάλης των υγειονομικών, με τους άλλους κλάδους των εργαζομένων, τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού. Πάλη για κάλυψη των κενών θέσεων σε προσωπικό, των ελλείψεων σε εξοπλισμό, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μισθούς και δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, για δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες στο λαό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ