Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προνόμια, για πρώην Προέδρους, προωθεί ο Πούτιν...

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Γιατί φροντίζει ο Πούτιν για την προεδρική ασυλία και τι κρύβεται πίσω απ' αυτή; Αυτό το ερώτημα έθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ασφάλεια, Βίκτορ Ιλιούχιν, σε συνέντευξη Τύπου χτες, με την ευκαιρία της έναρξης της συζήτησης σε διάφορα επίπεδα στην Κρατική Δούμα, του νομοσχεδίου «Για τις εγγυήσεις του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που έπαψε να ασκεί τα καθήκοντά του, και των μελών της οικογένειάς του», που είχε καταθέσει στις 30 Αυγούστου 2000 ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το γεγονός της κατάθεσης του νομοσχεδίου δεν περιέχει τίποτα το ασυνήθιστο, διότι ο Πρόεδρος έχει το δικαίωμα στη νομοθετική πρωτοβουλία. Το ασυνήθιστο είναι ότι ο Πούτιν επανέρχεται για δεύτερη φορά. Στις 31 Δεκέμβρη 1999 με το πρώτο διάταγμά του παρείχε ασυλία στον Μπορίς Γιέλτσιν και στην οικογένειά του, εξασφαλίζοντάς τους οικονομική ευημερία. Ο Ιλιούχιν σημείωσε ότι εξυπακούεται πως ο Πρόεδρος πρέπει να έχει ορισμένες εγγυήσεις, όμως ο Ιλιούχιν αναφέρθηκε σε ορισμένες πολύ χτυπητές πλευρές του νομοσχεδίου από τις οποίες «σε περνάει κρύος ιδρώτας».

Ετσι, λοιπόν, στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου αναφέρεται με κυνική ειλικρίνεια: «Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που έπαψε να ασκεί τα καθήκοντά του, χαίρει ασυλίας. Δεν μπορεί να διωχτεί ποινικά και διοικητικά για πράξεις που έκανε κατά την περίοδο άσκησης των δικαιοδοσιών του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και δεν μπορεί να κρατηθεί, να συλληφθεί, να υποστεί έρευνα, να ανακριθεί ή να υποστεί προσωπικό έλεγχο, αν οι αναφερόμενες ενέργειες γίνονται κατά τη διάρκεια της παραγωγής έργων, που σχετίζονται με την άσκηση των καθηκόντων του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Με άλλα λόγια, ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για τον Γιέλτσιν, αλλά για τον εαυτό του. Δηλαδή ο Πρόεδρος μπορεί να προδίνει και να εμπορεύεται τα ρωσικά συμφέροντα, να βομβαρδίζει τις ρωσικές πόλεις και χωριά, να προκαλέσει άλλη μια ή μερικές τσετσενικές τραγωδίες, να εξοντώνει με την πείνα και το κρύο τους ανθρώπους, χωρίς να έχει καμιά ευθύνη. Επίσης, το νομοσχέδιο αντιβαίνει κραυγαλέα στο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο ορκίστηκε να σέβεται ο Πούτιν. Στο νομοσχέδιο υπάρχει και άλλη μια επίμαχη πλευρά: τα τεράστια υλικά προνόμια και οι τεράστιες αμοιβές του Προέδρου και των μελών της οικογένειάς του, καθώς και των βοηθών, των φρουρών του, των μέσων μεταφοράς, αρχίζοντας με τις κρατικές βίλες και τελειώνοντας με τη δωρεάν ιατρική περίθαλψη.

Η κυβέρνηση υπολόγισε τις δαπάνες και κατέληξε στο συμπέρασμα: το νομοσχέδιο του Πούτιν, αν υιοθετηθεί, θα κοστίζει κάθε χρόνο στους Ρώσους φορολογούμενους πάνω από 45.000.000 ρούβλια. Η μηνιαία συντήρηση των πρώην Προέδρων, αρχικά του Γιέλτσιν και αργότερα του Πούτιν, θα ανέρχεται στα 4.000.000 ρούβλια. Είναι ηθικό άραγε αυτό, όταν η μισή χώρα λιμοκτονεί;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ