Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ
Κέρδισε το «στοίχημα» το κυβερνών κόμμα

Στιγμιότυπο από την ψηφοφορία

Associated Press

Στιγμιότυπο από την ψηφοφορία
ΜΟΝΤΡΕΑΛ - ΤΟΡΟΝΤΟ.-

«Το ανθρωπάκι σάρωσε» ούρλιαζαν στα πρωτοσέλιδά τους χτες οι εφημερίδες «Γκλόουμπ» και «Μέιλ», αναφερόμενες στην τρίτη συναπτή εκλογική νίκη των «Φιλελευθέρων» του πρωθυπουργού Ζαν Κρετιέν. Μία νίκη που τον κατατάσσει στους πιο «επιτυχείς» στην ιστορία του Καναδά, καθώς είναι ο πρώτος που πραγματοποιεί το κατόρθωμα αυτό τα τελευταία πενήντα χρόνια, δηλαδή μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επί της ουσίας, πρόκειται για μία «καθαρά προσωπική νίκη» του Κρετιέν, που ανανέωσε τη θητεία του στον πρωθυπουργικό θώκο, κερδίζοντας τις προχτεσινές ομοσπονδιακές εκλογές στον Καναδά, αφού το κόμμα του οποίου ηγείται σάρωσε κυριολεκτικά την πλειοψηφία τόσο σε επίπεδο εδρών όσο και σε επίπεδο της λαϊκής ψήφου. Και μάλιστα σε μία πρόωρη αναμέτρηση, αφού ο Κρετιέν προκήρυξε εκλογές κατά τα τριάμισι χρόνια, ενώ θα μπορούσε να ολοκληρώσει πενταετή διακυβέρνηση. Ο Κρετιέν που είδε το κόμμα του να προηγείται στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης επωφελήθηκε της στιγμής ώστε με μία κίνηση ματ να αφοπλίσει αφ' ενός τον εσωτερικό κομματικό του αντίπαλο, τον υπουργό των Οικονομικών Πολ Μάρτιν και αφ' ετέρου να πιάσει απροετοίμαστο το νεοϊδρυθέν συντηρητικό κόμμα της «Συμμαχίας», που βρισκόταν σε συνεχή άνοδο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το «Κόμμα των Φιλελευθέρων» παίρνει 171 έδρες, το νεοϊδρυθέν κόμμα της «Αλληλεγγύης» 67 έδρες, το «Αυτονομιστικό Κόμμα του Κεμπέκ» 38 έδρες, το «Νεοδημοκρατικό Κόμμα» 13 έδρες και το «Συντηρητικό Κόμμα» 11 έδρες. Οσον αφορά την κατανομή των πολιτικών δυνάμεων οι Φιλελεύθεροι προηγούνται με 45% έναντι του δεύτερου κόμματος «Συμμαχία » με 25%.

Τα αποτελέσματα όμως, όπως διαμορφώθηκαν, κατέδειξαν για άλλη μία φορά στις κάλπες το πραγματικό «σχίσμα» στον Καναδά, ανάμεσα στην πλούσια και πολυπληθή Ανατολή και την αραιοκατοικημένη και φτωχή Δύση. Ενδεικτικό είναι ότι η «Συμμαχία» κατόρθωσε να αποσπάσει και τις τρεις περιφέρειες της Δύσης, ενώ δε βρήκε καμία ανταπόκριση στην Ανατολή. Παράλληλα, μία άλλη «διαίρεση» της καναδικής κοινωνίας, η οποία είχε καλλιεργηθεί τεχνηέντως εδώ και χρόνια, μάλλον φθίνει καθώς το αποσχιστικό κίνημα του «Κεμπεκουά» έχασε και άλλο από τη δύναμή του και για δεύτερη συνεχόμενη φορά - η πρώτη στις εκλογές του 1997 - ο αυτονομιστής ηγέτης του Κεμπέκ, Ζιλ Ντισέπ, είδε να χάνει ακόμη 6 έδρες από την ισχυρή πλειοψηφία του αντιπάλου του στη γαλλόφωνη επαρχία του Καναδά.

Κατά τα «αμερικανικά πρότυπα»

Ο Κρετιέν κατόρθωσε να τους διαψεύσει όλους, αντλώντας παραδείγματα νοτίως των καναδικών συνόρων. Χρησιμοποιώντας το αμερικανικό αδιέξοδο και την πολιτική κρίση που σπαράσσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ζαν Κρετιέν με τη σθεναρά του ανακοίνωση τις τελευταίες μέρες ότι ο ίδιος αποτελεί εγγύηση για το πολιτειακό πρόβλημα του Κεμπέκ, κατόρθωσε να κρατήσει τις δυνάμεις του στην επαρχία του Οντάριο και να τις επαυξήσει στο Κεμπέκ.

Ενώ κατόρθωσε να «κοιμίσει» το εκλογικό σώμα και κυρίως τα ΜΜΕ και να αντεπεξέλθει επιτυχώς στις επιθέσεις και την οξύτατη κριτική από τον αρχηγό του κόμματος της «Συμμαχίας» ΣτόκγουελΝτέι ,επειδή είχε μεσολαβήσει στην εθνική τράπεζα του Καναδά για την παροχή μεγάλου δανείου σε επιχειρηματία φίλο του, αλλά τα καναδικά μέσα ενημέρωσης και ο κόσμος δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία σε κάτι που θα μπορούσε, αλλού, να ρίξει κυβέρνηση.

Πάντως, τα «εκλογικά έκτροπα» που σημειώθηκαν και στις ΗΠΑ δεν έλειψαν ούτε στον Καναδά, καθώς στα εκλογικά κέντρα που άνοιξαν για τους 20,4 εκατ. ψηφοφόρους, παρατηρήθηκε σωρεία «προβλημάτων», αφού σε πολλά σημεία της χώρας ψηφοφόροι ανακάλυψαν προς δυσάρεστη έκπληξή τους ότι τα ονόματά τους βρίσκονταν σε λάθος λίστες, ή χειρότερα, δε βρίσκονταν καν στις λίστες, όπως έγραφαν στα χτεσινά τους φύλλα οι εφημερίδες «Γκλόουμπ» και «Μέιλ», για να συμπληρώσουν ακόμη ότι όχι μόνο ψηφοφόροι αλλά ολόκληρα κτίρια, ακόμη και δρόμοι έλειπαν από τις λίστες.

Ενα ακόμη πρόβλημα που αναφέρθηκε ήταν ότι, λόγω των 6 διαφορετικών ζωνών ώρας που έχει ο Καναδάς, σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες, όπως στο Σεντ Πολς, οι ψηφοφόροι βρήκαν τα εκλογικά κέντρα κλειστά, προς απογοήτευση, και ακόμη και οργή, πολλών εξ αυτών. Στην ίδια περιοχή αναφέρθηκαν προβλήματα με ελλιπείς λίστες, ακατάλληλα ψηφοδέλτια, και εργαζόμενους στις επιτροπές που δεν είχαν ιδέα τι έπρεπε να κάνουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωθυπουργός ξανά ο Τριντό, δίχως αυτοδυναμία στη Βουλή(2019-10-23 00:00:00.0)
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ(2001-01-13 00:00:00.0)
Πρόωρες εκλογές σκοπιμοτήτων(2000-10-24 00:00:00.0)
"Πύρρειος νίκη" για τους Φιλελεύθερους(1997-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ