Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Νομιμοποίηση της ευθανασίας

ΧΑΓΗ.-

Για δεκαετίες τώρα, η ολλανδική κυβέρνηση εθελοτυφλούσε όσον αφορά στις λεγόμενες «δολοφονίες από οίκτο», αλλά χθες έκανε ένα αποφασιστικό βήμα, νομιμοποιώντας την ευθανασία και ταυτοχρόνως έγινε η πρώτη χώρα στον πλανήτη, που επιτρέπει επίσημα την αμφιλεγόμενη αυτή ιατρική επέμβαση, αφαίρεσης ζωής.

Με ψήφους 104 υπέρ και 40 κατά, η ολλανδική Κάτω Βουλή υιοθέτησε χθες το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας. Μέσα στον επόμενο χρόνο, το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί για έγκριση και στην Ανω Βουλή (Γερουσία), όμως η διαδικασία αυτή είναι τυπική.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι Ολλανδοί γιατροί θα μπορούν να καταφεύγουν στην ευθανασία, χωρίς να διώκονται από τις αρχές, με την προϋπόθεση ότι θα σέβονται ορισμένους αυστηρούς κανόνες, όπως θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι ο ασθενής έχει «ανυπόφορους» πόνους που τους προκαλεί ασθένεια που έχει διαγνωστεί ιατρικώς, ενώ παράλληλα οι γιατροί θα ελέγχονται από ειδικές περιφερειακές επιτροπές, που θα αποτελούνται από επιστήμονες ικανούς να κρίνουν, αν η διάγνωση είναι σωστή.

Μέχρι χθες, στην Ολλανδία, η ευθανασία, αν και παράνομη, αντιμετωπιζόταν με ανεκτικότητα από τις αρχές, αν και σε περιπτώσεις οι γιατροί θα μπορούσαν να διωχθούν για φόνο εκ προμελέτης. Αυτά, όμως, αποτελούν πια παρελθόν...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ