Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σταθερά βήματα μπροστά

Θετικός απολογισμός δράσης, παρακαταθήκη για το Λαϊκό Μέτωπο που προτείνει το ΚΚΕ και συγκεντρώνει την ομόφωνη αποδοχή των κομμουνιστών  της Κρήτης

Εχοντας κάνει σοβαρά βήματα μπροστά, με σημαντική θετική αλλά και αρνητική πείρα από τη δράση των δύο τελευταίων χρόνων και γι' αυτό πιο έμπειρη, η Κομματική Οργάνωση Κρήτης, από καλύτερες θέσεις τώρα, συνεχίζει τη δράση της για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης του λαού.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει, όχι μόνον από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, αλλά και από την όλη «ζωντανή» συζήτηση που έγινε στην προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη της ΚΟ Κρήτης, την Κυριακή στο Ηράκλειο, από την οποία εκλέχτηκε και νέο Γραφείο Περιοχής.

Οπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, η όλη προσυνεδριακή διαδικασία έδειξε ότι η ΚΟ Κρήτης πηγαίνει στο 16ο Συνέδριο συσπειρωμένη στην πολιτική του Κόμματος με θετικό απολογισμό στη δουλιά της και με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να αποκρούσει και αυτή τη νέα αντιΚΚΕ επίθεση που αναπτύσσεται με μοχλό τα πρώην στελέχη που αποχώρησαν. Μάλιστα, από το σύνολο του κομματικού δυναμικού, εκφράστηκε η καταδίκη για την αντικομμουνιστική στάση και τις απόψεις αυτών των πρώην στελεχών.

Παρουσιάζοντας την εισήγηση της απερχόμενης Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ ο γραμματέας της, Τηλέμαχος Δημουλάς, επισήμανε ότι η οργάνωσή μας, ακριβώς, γιατί κάνει βήματα μπροστά και έχει πιο αποτελεσματική παρέμβαση μέσα στο λαό της περιοχής για τα προβλήματα, ενοχλεί. Γι' αυτό και, τελευταία, και τοπικά, έχουμε αντιδράσεις και αντικομμουνιστικές επιθέσεις. Τα όσα συνέβησαν στο χρονικό διάστημα από την προηγούμενη συνδιάσκεψη, τονίστηκε, δικαίωσαν την πολιτική μας και άνοιξαν νέες δυνατότητες στη δράση μας.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις στα Χανιά, οι κινητοποιήσεις των μαθητών σε όλους τους νομούς, οι απανωτές πορείες και τα συλλαλητήρια κατά του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στα αντεργατικά μέτρα έδειξαν ότι η πολιτική μας όχι απλά μπορεί να κινητοποιήσει κόσμο, αλλά και να δημιουργήσει συσπειρώσεις πάνω σε αντιμονοπωλιακά αντιιμπεριαλιστικά αιτήματα και στόχους. Μέσα απ' αυτή την πάλη μπορεί να διαμορφωθεί μια μαχόμενη λαϊκή πλειοψηφία ικανή να φέρει αλλαγές μέχρι το επίπεδο της εξουσίας με το αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό δημοκρατικό Μέτωπο που προτείνει το ΚΚΕ.

Σχετικά με τα καθήκοντα και το ρόλο της ΚΟ Κρήτης, υπογραμμίστηκε ότι η Οργάνωση έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τις σημερινές δυσκολίες, τις ελλείψεις και αδυναμίες της και να γίνει ικανή να ανταποκριθεί στα μεγάλα καθήκοντα που βάζουν οι θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο.

Εκτός των άλλων, οι εκτιμήσεις αυτές στηρίζονται και στα ελπιδοφόρα συμπεράσματα από τη δουλιά της ΚΟ στα προηγούμενα χρόνια και στη «μαγιά» που δημιουργήθηκε. Αυτά επιτρέπουν πιο αποφασιστική δουλιά στην εργατική τάξη και το κίνημά της για την ενίσχυση του ταξικού πόλου στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, για να στηριχτεί η δουλιά και το πλαίσιο του ΠΑΜΕ για αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων. Για την ανάπτυξη των αγώνων στην αγροτιά και στα μικρομεσαία στρώματα, για την ανάπτυξη του φιλειρηνικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που μπορεί να τροφοδοτήσουν και στηρίξουν το Μέτωπο του λαού.

Στις σημερινές συνθήκες, τόνισαν τα στελέχη της ΚΟ Κρήτης, προκύπτει η ανάγκη να προσανατολιστεί η παρέμβαση της οργάνωσης και των κομμουνιστών σταθερά εκεί που κινείται η οικονομία του νησιού: στον τουρισμό και την αγροτική οικονομία. Γιατί ο χώρος του τουρισμού συγκεντρώνει την πλειοψηφία της εργατικής τάξης και της νεολαίας και συνδέεται άμεσα με πολυάριθμα τμήματα μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου. Είναι χώρος όπου όλο και πιο πολύ οξύνονται οι αντιθέσεις αλλά και οι δυνατότητες συσπείρωσης και διαμόρφωσης συμμαχιών ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα μικροαστικά στρώματα, στην αγροτιά και τους ΕΒΕ.

Σχετικά με την αγροτική οικονομία του νησιού επισημάνθηκε η άσχημη κατάσταση που έχουν δημιουργήσει οι εφαρμοζόμενες αντιαγροτικές πολιτικές και το μαράζωμα των χωριών, όπου, ουσιαστικά, έμειναν συνταξιούχοι και ελάχιστοι νέοι. Ενώ διαπιστώθηκε ότι έχει στηθεί ολόκληρος μηχανισμός γύρω από τις κοινοτικές επιδοτήσεις που διαφθείρει και εγκλωβίζει συνειδήσεις που γίνονται ευάλωτες σε πολιτικούς εκβιασμούς για να κρατιούνται χιλιάδες άνθρωποι μπλοκαρισμένοι.

Αναφέρθηκε ότι η Κρήτη με τις βάσεις αποτελεί «στρατηγικό» σταυροδρόμι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια κατά των γειτονικών λαών. Ενώ επισημάνθηκε η προσπάθεια των ιμπεριαλιστών για ιδεολογική παρέμβαση -με επισκέψεις πολεμικών πλοίων τους και διάφορες άλλες... εκδηλώσεις- με στόχο να αμβλυνθούν τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού της Κρήτης. Αυτό υπογραμμίζει τις ευθύνες μας ως κομμουνιστές, να κρατάμε ανοιχτά τα αντιιμπεριαλιστικά μέτωπα, ώστε να μην αποδέχεται ο λαός την ιμπεριαλιστική παρουσία και να μην αμβλύνονται τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματά του.

Ομως, για να ανταποκριθεί η ΚΟ Κρήτης στις αυξημένες απαιτήσεις της λαϊκής πάλης, τονίστηκε η ανάγκη να γίνεται πιο καλή επεξεργασία της πολιτικής του Κόμματος στην περιοχή και οι κομμουνιστές να μπολιάζουν με την πολιτική του Κόμματος όλα τα μέτωπα πάλης, ώστε να συσπειρώνεται αγωνιστικά ο λαός. Σημαντικό στοιχείο στην κατεύθυνση αυτή, ασφαλώς, αποτελεί η συνεχής και σταθερή προσπάθεια για το ανέβασμα της ιδεολογικής πολιτικής δουλιάς της Οργάνωσης, υπογραμμίστηκε.

Χαρακτηριστικό για την αποφασιστικότητα των συντρόφων, είναι και το γεγονός πως στην προχτεσινή συνδιάσκεψη, εκτός των άλλων πήραν και μια ειδική απόφαση: «Να ξεπεράσουμε τη σχετική καθυστέρηση και να πάμε στο Συνέδριο να ανακοινώσουμε ότι η Κομματική Οργάνωση Κρήτης έπιασε το στόχο της οικονομικής εξόρμησης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ