Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακριβαίνουν πάλι τα καύσιμα

Ακριβότερα κατά 3 δραχμές περίπου, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, θα πωλούνται από απόψε τα μεσάνυχτα οι τιμές των υγρών καυσίμων. Η νέα αυτή αύξηση, έρχεται να προστεθεί στις σημαντικές αυξήσεις των δύο περασμένων βδομάδων, με αποτέλεσμα, οι τιμές, και κυρίως του πετρελαίου θέρμανσης να έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Ειδικότερα, οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης για το Λεκανοπέδιο Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης, διαμορφώνονται περίπου στις 170 δραχμές το λίτρο, ενώ στην επαρχία η κατάσταση είναι τραγική, αφού οι τιμές του θέρμανσης διαμορφώνονται σε τιμές μεγαλύτερες από τις 180 δραχμές το λίτρο. Η οικονομική κατάσταση των καταναλωτών επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, γιατί το κρύο έχει κάνει αρκετά αισθητή την παρουσία του σε όλη την Ελλάδα. Ακριβότερες όμως κατά τρεις δραχμές το λίτρο θα πωλούνται και οι βενζίνες (σούπερ και αμόλυβδη) και το πετρέλαιο κίνησης.

Στο μεταξύ χτες, παρουσιάστηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, το προσχέδιο για το νέο σχέδιο νόμου που στοχεύει να καταθέσει η κυβέρνηση για την αναμόρφωση της αγοράς υγρών καυσίμων. Το προσχέδιο αυτό θα παραδοθεί στους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς καυσίμων (διυλιστήρια, εταιρίες εμπορίας και βενζινοπώλες) προκειμένου να υποβάλουν τις όποιες παρατηρήσεις τους.

Οι βασικές πτυχές του προσχεδίου προβλέπουν: ένα νέο σύστημα αδειοδότησης των δραστηριοτήτων σχετικά με τα πετρελαιοειδή, όπου οι φορείς θα λαμβάνουν χωριστές άδειες σκοπιμότητας για κάθε δραστηριότητα, όπως η διύλιση, αποθήκευση, μεταφορά, εμπόριο και πώληση. Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι εταιρίες μπορούν να λαμβάνουν πάνω από μία άδεια εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις χωριστά για κάθε άδεια. Ετσι εισάγεται η δυνατότητα συγκρότησης καθετοποιημένων επιχειρήσεων, αλλά και η δυνατότητα εξειδίκευσης των επιχειρήσεων σε ορισμένους μόνο τομείς των πετρελαιοειδών.

Τα αποθέματα

Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των στρατηγικών αποθεμάτων, το προσχέδιο νόμου προσβλέπει στη διαφανή διαχείριση των αποθηκευτικών χώρων για τους οποίους προβλέπει τη δυνατότητα πρόσβασης τρίτων μετά από διαπραγματεύσεις και τη διαφάνεια στην τιμολόγηση της τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας. Η υποχρέωση της τήρησης αποθεμάτων επιβάλλεται στις εταιρίες που έχουν άδεια εμπορίας, οι οποίες θα πρέπει να ενοικιάζουν αποθηκευτικό χώρο εντός της χώρας από κατόχους άδειας αποθήκης, έναντι εύλογου τιμήματος και η εποπτεία θα ανατεθεί σε Ειδική Επιτροπή η οποία θα έχει την ευθύνη αντιμετώπισης εκτάκτων κρίσεων εφοδιασμού σε καύσιμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εσπασε όλα τα ρεκόρ η αμόλυβδη(2011-03-01 00:00:00.0)
«Καίνε» οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης(2000-10-14 00:00:00.0)
Η κοροϊδία και η εκμετάλλευση θα αποκρουστούν(2000-09-14 00:00:00.0)
Ακριβότερα τα καύσιμα(2000-03-30 00:00:00.0)
Ιδού η απάτη των "ενδεικτικών τιμών"(1998-12-18 00:00:00.0)
"Τσουχτερές" αυξήσεις στα καύσιμα(1995-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ