Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδράσεις στην Τουρκία

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία η αδιάλλακτη στάση της τουρκικής κυβέρνησης στο Κυπριακό, σε σχέση και με τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στην εταιρική σχέση.

Ο διευθυντής της εφημερίδας «Ραντικάλ» Ισμέτ Μπερκάν υπογραμμίζει ότι οι αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης είναι υποκριτικές και γράφει: «Τι θα συμβεί άραγε εάν το Κυπριακό και το ζήτημα του Αιγαίου περιληφθούν στα πολιτικά κριτήρια; Βάλτε το χέρι στην καρδιά σας και πέστε: Αραγε είναι δυνατή η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ χωρίς να έχει επιλυθεί το Κυπριακό και να έχει δρομολογηθεί η λύση του ζητήματος του Αιγαίου;».

Τις «παραπλανητικές» θέσεις που ανέπτυξε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ επικρίνει και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μουράτ Καραγιαλτσίν και τονίζει ότι όσα περιέχονται στο έγγραφο της εταιρικής σχέσης «δεν προέκυψαν ξαφνικά, αλλά προήλθαν από το Ελσίνκι».

«Οι κυβερνώντες θέλουν να εξασφαλίσουν ότι το Κυπριακό θα παραμένει συνεχώς άλυτο και ταυτόχρονα να αποφύγουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης», γράφει ωμά ο Μανσούρ Ακγκιούν στην εφημερίδα «Γενί Μπινγίλ».

Οι θέσεις που θα αναπτυχθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας και η στάση της Ελλάδας στο Κυπριακό «θα βοηθήσουν τους κυβερνώντες» «να παγώσουν τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ».

Τέλος την άποψη ότι η κυβέρνηση κλιμακώνει την κρίση με την ΕΕ, με σκοπό να αναβάλει την εκπλήρωση υποχρεώσεων που έχει απέναντι στην ΕΕ, αναπτύσσει και ο πρώην πρέσβης Σουκρού Ελεκντάγ, στην εφημερίδα «Μιλιέτ». Ο Σ. Ελεκντάγ χαρακτηρίζει τις τελευταίες αποφάσεις για το Κυπριακό ως «διπλωματία της οργής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ