Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ
Κοινός «αγώνας» κατά της τρομοκρατίας!

ΡΩΜΗ.-

Ο νέος «εχθρός» παγκοσμίως είναι οι τρομοκράτες. Τρομοκρατία: ένας όρος πολυφορεμένος εσχάτως, που αποδίδεται κατά καιρούς από κυβερνήσεις αναλόγως «καιρού» και φυσικά συμφέροντος. Ενίοτε τρομοκρατία μπορεί να ασκεί ένας λαός, ένα κίνημα, μία οργάνωση, η οποία καταδικάζεται και διώκεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που καταδικάζονται και οι τρομοκρατικές εγκληματικές ενέργειες που εμπίπτουν του ποινικού κώδικα.

Υπό αυτό το πρίσμα αποκτά βαρύνουσα σημασία η συμφωνία η οποία υπογράφτηκε χτες, και ήδη χαρακτηρίζεται από πάσης φύσεως αναλυτές «πρωτοποριακή» μεταξύ των ισπανικών και των ιταλικών κυβερνήσεων, και προβλέπει τη δημιουργία ενός «κοινού δικαστικού χώρου» για τα θέματα της τρομοκρατίας, της Μαφίας, των ναρκωτικών, της παιδεραστίας και του λαθρεμπορίου λευκής σαρκός. Με τη συμφωνία αυτή καταργούνται οι παραδοσιακές διαδικασίες έκδοσης και θεσπίζεται η άμεση παράδοση των ατόμων εναντίον των οποίων έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης μετά από μια επίσημη επαλήθευση.

Η συνθήκη αυτή, η πρώτη του είδους της στη Γηραιά Ηπειρο, υπογράφτηκε χτες στην ιταλική πρωτεύουσα, από τους υπουργούς Δικαιοσύνης της Ιταλίας και της Ισπανίας Πιέρο Φασίνο και Ανχέλ Ασέμπες, ενώ παρόντες ήταν οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των δυο χωρών, Χοσέ Μαρία Αθνάρ και Τζουλιάνο Αμάτο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ