Κυριακή 21 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΒΟΡΕΙΑ ΡΗΝΑΝΙΑ - ΒΕΣΤΦΑΛΙΑ
Πρώτο «τεστ» για τον κυβερνητικό συνασπισμό

Στις 9 Μάη οι κάλπες στο πολυπληθέστερο κρατίδιο, με το κεφάλαιο να θέλει «σταθερότητα»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Αρωμα εκλογών στη Γερμανία, με την κυβέρνηση να μην έχει συμπληρώσει μεν ούτε καν τους έξι μήνες, αλλά με τον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP) να κλονίζεται και τις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία να προβάλλονται ως κρίσιμο τεστ.

Αφορμή: Το πρόσφατο σκάνδαλο των χορηγιών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, αλλά και το σκάνδαλο με το Κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών του Βεστερβέλε, που νοίκιασε τους χώρους γύρω από την αίθουσα του κομματικού συνεδρίου με σπόνσορες εκπροσώπους από το μεγάλο κεφάλαιο, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία «Audi».

Αιτία: Η καπιταλιστική κρίση που πλήττει με δριμύτητα τους εργαζόμενους με την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Ετσι, οι επικείμενες εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία (που γίνονται μάλλον όχι τυχαία την ημέρα επετείου της αντιφασιστικής νίκης των λαών) στις 9 Μάη, λόγω του ότι το συγκεκριμένο κρατίδιο έχει 13 εκατομμύρια εκλογικό σώμα, το πολυπληθέστερο στη Γερμανία, θεωρούνται ως χαρακτηριστικό πολιτικό δείγμα της πρόθεσης των ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον πρόκειται για την πλέον ανεπτυγμένη βιομηχανικά περιοχή της χώρας.

Εντούτοις, τα μαντάτα για τον κυβερνητικό συνασπισμό δεν είναι «καλά». Ειδικά για το CDU, καθώς σε κρατιδιακό επίπεδο ζητούσε, πρώτον 20.000 ευρώ για να εξασφαλίσει μία κατ' ιδίαν συνάντηση των χορηγών με τον Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό του κρατιδίου, Γιούργκεν Ρίτγκερς, και δεύτερον 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για κάθε χορηγό που ζητούσε να διαφημίσει τα προϊόντα του στο χώρο του συνεδρίου που ξεκίνησε χτες.

Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει σοβαρή πτώση των ποσοστών του Ρίτγκερς, και συνάμα τροφοδοτεί μια νέα δημόσια συζήτηση για το «σπονσοράρισμα» των κομμάτων, σημειώνοντας μάλιστα ότι τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη γερμανική Βουλή λαμβάνουν ετήσια κρατική ενίσχυση ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ. Εάν η τάση συρρίκνωσης των ποσοστών του CDU αλλά και του FDP συνεχιστεί δε θα αποτελέσει μόνο άμεσο πλήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά η απώλεια της πλειοψηφίας στο τοπικό Κοινοβούλιο θα σημάνει και την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στην Κάτω Γερμανική Βουλή (Μπούντεσρατ) με τον κυβερνητικό συνασπισμό να χάνει την πλειοψηφία. Η προοπτική αυτή έχει προκαλέσει σειρά διεργασιών όσον αφορά το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού και τις πιθανές άλλες συμμαχίες που μπορούν να σχηματιστούν και σε εθνικό επίπεδο. Και αυτό γιατί το Κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών μάλλον προκαλεί το γερμανικό λαό με δηλώσεις περί «σοσιαλιστικού χαρακτήρα του γερμανικού κράτους πρόνοιας».

Εν μέσω παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης που έχει πλήξει με δριμύτητα και τη Γερμανία σε όλους τους τομείς της οικονομίας της, το κεφάλαιο πιέζει να «υπάρξει μία σταθερότητα» στην εξουσία με «περισσότερo κύρος» και δίχως προκλήσεις. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Χανς Πέτερ Κέιτελ, προέδρου της Ομοσπονδίας Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeinen Zeitung» ότι η κυβέρνηση «δε λειτουργεί σωστά σε πολλούς τομείς, λειτουργεί ακόμη και επικίνδυνα» και παρότι έχουν περάσει μόλις πέντε μήνες από τις εθνικές εκλογές «η κυβέρνηση έχει χάσει το κύρος της».

Πάντως η κυβέρνηση ανταποκρίνεται και γι' αυτό προωθεί σχέδιο λιτότητας με περικοπές 10 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο από τις δημόσιες δαπάνες, που θα πλήξουν βεβαίως τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ωστόσο το κεφάλαιο δεν ικανοποιείται...


Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org