Κυριακή 21 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Συμφωνίες με τους ιμπεριαλιστές, με το λαό στην εξαθλίωση

Εκατομμύρια οι πεινασμένοι στην πολυπληθή Ινδία, που αναπτύσσεται καπιταλιστικά αλλά ο λαός υποφέρει
Εκατομμύρια οι πεινασμένοι στην πολυπληθή Ινδία, που αναπτύσσεται καπιταλιστικά αλλά ο λαός υποφέρει
Σταθερή στην εξυπηρέτηση του ντόπιου κεφάλαιου είναι η ινδική κυβέρνηση, που προχωράει σε «μπίζνες» δισεκατομμυρίων με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ενώ ο λαός βυθίζεται στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Η Ινδία έχει αναπτύξει και υπογράψει στρατηγικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που αφορούν επενδύσεις, πυρηνικά προγράμματα, ενεργειακά σχέδια, εμπορικές συμφωνίες αποτελώντας σταθερό σύμμαχο στο πλευρό του ιμπεριαλισμού με ενεργό ρόλο στην περιοχή της Κεντρικής - Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ηχηρές αντιδράσεις είχε προκαλέσει στην Ινδία, η υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η οποία υποτίθεται ότι θα εξυπηρετούσε μη στρατιωτικούς σκοπούς. Παρά τις μελέτες που αποδείκνυαν ότι το εγχείρημα θα κοστίσει ιδιαίτερα ακριβά, χωρίς να επιλύει ή έστω να παρεμβαίνει αποφασιστικά στο ενεργειακό πρόβλημα της χώρας, προπαγανδίστηκε από την κυβέρνηση σαν η ευκαιρία της χώρας να αποκτήσει ενεργειακή επάρκεια με χαμηλότερο κόστος. Σύμφωνα ωστόσο με μελετητές, χρειάζονται τουλάχιστον οκτώ χρόνια, για την κατασκευή και εισαγωγή πυρηνικών αντιδραστήρων που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Το δε κόστος εγκατάστασης είναι τεράστιο, όπως ακολούθως και το κόστος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ υπάρχουν και προτείνονται πολύ οικονομικότερες λύσεις, δεδομένης και της ραγδαίας αύξησης των τιμών του ουρανίου. Σχέδια που θα δαπανήσουν πακτωλό χρημάτων και χρόνο, για να καλύψουν μόλις το 8% των απαιτήσεων σε ηλεκτρική ενέργεια και του 4% των συνολικών ενεργειακών απαιτήσεων.

Σε συνέχεια της πυρηνικής συμφωνίας, μέσα στη βδομάδα, Ινδία και ΗΠΑ υπέγραψαν και νέες εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες για έργα υποδομών, που θα αποδώσουν τεράστια κέρδη στο κεφάλαιο, ενώ βάζουν χέρι και στην ιατρική περίθαλψη.

Και ο μακρύς κατάλογος των ινδικών επενδύσεων δε σταματά εκεί, αφού η Ινδία ετοιμάζεται να υπογράψει και Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την ΕΕ, που αναμένεται να υπογραφεί ακόμα και πριν τον Οκτώβρη, επεκτείνοντας ακόμα περισσότερο τις επενδυτικές σχέσεις της χώρας με τον ιμπεριαλιστικό σχηματισμό της ΕΕ, που αναμένεται επίσης να αποδώσει τεράστια κέρδη στο κεφάλαιο.

Εκατομμύρια επενδύονται και στα εξοπλιστικά προγράμματα της αστικής ινδικής κυβέρνησης, η οποία πραγματοποιεί συνεχώς πυραυλικές δοκιμές αναπτύσσοντας τη βιομηχανία των όπλων με τα πλέον σύγχρονα προγράμματα αδιαφορώντας για το κόστος, επικαλούμενη τις διενέξεις με το Πακιστάν, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο με το αυτονομιστικό κίνημα του Κασμίρ, καθώς και άλλων εθνοτήτων που ζουν στο τεράστιο κράτος. Κινήματα που υποκινούνται τόσο από την ίδια την κυβέρνηση, όπως στην περίπτωση του Αντρα Πραντές, η οποία δημιουργεί τις συνθήκες για να ευδοκιμήσουν, αλλά και από τρίτες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που έχουν συμφέροντα στην περιοχή και επιδιώκουν να διατηρούν την ένταση.

Στα πρόσφατα σχέδιά της αναδείχθηκε και ο στόχος επενδύσεων της τάξης των 1,35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στη γειτονική Μιανμάρ, για το σχεδιασμό εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τους «οίκους αξιολόγησης», η πορεία της Ινδίας δείχνει δυνατότητα μέχρι το 2050 να 40πλασιαστεί η ανάπτυξή της, που θα έχει ως αποτέλεσμα φυσικά την προώθηση της περαιτέρω φιλελευθεροποίησης της αγοράς εισάγοντας «αξιόπιστη φορολογική πολιτική» και να ελέγξει τον πληθωρισμό της, με ακόμα χειρότερα αποτελέσματα για το λαό. Ενας λαός που ζει την απόλυτη φτώχεια, επιβιώνοντας με λιγότερο από ένα δολάριο ημερησίως, ενώ αυξάνουν οι περιπτώσεις απελπισμένων ανθρώπων που φτάνουν να πουλάνε ζωτικά τους όργανα για να επιβιώσει η οικογένειά τους.

Οι κομμουνιστές της Ινδίας (υπάρχουν δύο ΚΚ) προσπαθούν να αναδείξουν την άλλη επιλογή της ταξικής πάλης και της ενότητας των εργατών πέρα από τεχνητούς διαχωρισμούς (εθνοτικούς, θρησκευτικούς) ενάντια στο κεφάλαιο και τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.


Α. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ