Κυριακή 21 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Γενική επίθεση απέναντι στο λαϊκό εισόδημα

Νέες ανατροπές και παραπέρα αφαίμαξη εισοδημάτων φέρνουν οι νέες ρυθμίσεις. Νέα προνόμια και προκλητικές ελαφρύνσεις για την πλουτοκρατία

Σε φάση πλήρους ανάπτυξης περνούν και τα τελευταίας κοπής σαρωτικά αντιλαϊκά μέτρα, που εδώ και πάνω από ένα χρόνο είχαν αποφασίσει και δρομολογούσαν τα επιτελεία της πλουτοκρατίας, αλλά αντί για τη ΝΔ τα 'φερε το ΠΑΣΟΚ. Η καπιταλιστική κρίση και πολύ περισσότερο οι στρατηγικές εξόδου που εφαρμόζουν ο εδώ δικομματισμός, η ντόπια και ευρωενωσιακή οικονομική ολιγαρχία, αλλά και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, είτε πρόκειται για την ΕΕ είτε για το ΔΝΤ, συνεπάγονται νέα δεινά για τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Αυτό που όλοι μαζί θέλουν είναι φτηνότερους εργάτες, φτηνότερη την εργατική δύναμη. Σε τι άλλο αποσκοπούν - παρά σε φτηνότερους εργάτες - οι νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό που ετοιμάζουν (όπως έχουν υποσχεθεί και στην Κομισιόν) να φέρουν από τον επόμενο μήνα Απρίλη;

Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν. Αυτό έκαναν με τα μέτρα που πήραν για την καρατόμηση των ονομαστικών μισθών, τις δυο τρανταχτές ανατιμήσεις πάνω στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, στη συνέχεια με το ΦΠΑ κ.ο.κ. Από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ η κυβέρνηση υπολογίζει να συγκεντρώνει πρόσθετα χαράτσια ύψους 1,3 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο. Η αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (βενζίνες, τσιγάρα) αφαιρεί από το λαϊκό εισόδημα ακόμη 1,1 δισ. ευρώ το χρόνο.

Συνέχεια στη φοροαφαίμαξη

Τώρα ήρθε η ώρα για το νέο φορολογικό νόμο. Ταυτόχρονα ξεζουμίζοντας το λαϊκό εισόδημα μαζεύουν χρήμα στο κρατικό ταμείο, για να το ξαναμοιράσουν στη συνέχεια στις μερίδες της πλουτοκρατίας με τη μορφή επιδοτήσεων, διευκολύνσεων, νέων φοροελαφρύνσεων κ.ο.κ.

Με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις η κυβέρνηση δείχνει με τον πλέον ωμό τρόπο την περιφρόνησή της στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, τσαλαπατάει κάθε προοπτική βελτίωσης των συνθηκών ζωής των λαϊκών νοικοκυριών, ξεδιπλώνει μια ακόμα φοροεπιδρομή, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα ιερά και τα όσια των κεφαλαιοκρατών. Ετσι, σε μια εποχή που οι καθημερινές ανάγκες αυξάνονται με ιλιγγιώδη ρυθμό, η κυβέρνηση βάζει φόρους για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, ενώ οι άθλιοι επινόησαν και τεκμαρτό εισόδημα ακόμα και για ενοικιαζόμενες κατοικίες!

Με το νομοσχέδιο:

  • Πετσοκόβουν το πενιχρό αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ (που ισχύει από το 2007 χωρίς καμία αναπροσαρμογή) και στην ουσία καθιερώνεται αφορολόγητο για όλους της τάξης των 6.000 ευρώ. Το κόλπο με τη διαμόρφωση αφορολόγητου ορίου - λάστιχο και ανάλογα με την αξία των αποδείξεων λιανικής αποτελεί και το πρώτο βήμα και για την τυπική συρρίκνωσή του σε επόμενη φάση. Αυτό άλλωστε έχουν υποδείξει και οι οργανισμοί της κεφαλαιοκρατίας, όπως το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ. Για ατομικά εισοδήματα πάνω από 6.000 ευρώ το χρόνο και για την «κάλυψη» του αφορολόγητου καθιερώνεται η παρακάτω κλίμακα: Εισόδημα από 6 μέχρι 12 χιλιάδες ευρώ - απαιτούνται αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του εισοδήματος. Για ατομικό εισόδημα πάνω από 12.000 - Το 10% του τμήματός του μέχρι τα 12.000 ευρώ (δηλαδή αποδείξεις 1.200 ευρώ) και το 30% του εισοδήματος για το κομμάτι πάνω τα 12.000 ευρώ. Παράδειγμα: Για ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις αξίας 2.100 ευρώ (10% για το κομμάτι μέχρι 12.000 ευρώ, δηλαδή 1.200 ευρώ, και ακόμη 30% για τα επόμενα 3.000 ευρώ δηλαδή ακόμη 900 ευρώ). Στις περιπτώσεις που η αξία των αποδείξεων είναι μικρότερη από τις απαιτήσεις της κυβέρνησης, τότε επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 10% πάνω στη «διαφορά». Για παράδειγμα, αν «λείπουν» αποδείξεις αξίας 1.000 ευρώ, το χαράτσι φτάνει στα 100 ευρώ!
  • Στις αποδείξεις λιανικής δεν περιλαμβάνονται οι λογαριασμοί για τηλεπικοινωνίες, ΔΕΗ, ύδρευση και όσων αναγνωρίζονται για φοροεκπτώσεις (νοίκια, ιατρικές δαπάνες κ.ά.).
  • Καταργείται, αναδρομικά από 1η Γενάρη 2010, η αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων. Αποζημιώσεις και επιδόματα εργαζομένων και αμοιβές που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς εντάσσονται στη νέα κλίμακα φορολογίας.
  • Καταργείται η απαλλαγή φόρου για αγορά πρώτης κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. Η νέα ρύθμιση προβλέπει αφορολόγητο στα 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Παραπέρα επιβάρυνση της λαϊκής κατοικίας συνεπάγονται και οι «αλλαγές» στον υπολογισμό της έκπτωσης τόκων στεγαστικού δανείου για την αγορά α' κατοικίας. Η προηγούμενη ρύθμιση έδινε έκπτωση στο 40% των τόκων από το εισόδημα (δάνεια που δόθηκαν στη διετία 2009-2010), που όμως και αυτή είναι χειρότερη σε σχέση με προηγούμενες. Με τη νέα ρύθμιση η απαλλαγή υπολογίζεται στο 20% των τόκων, ποσό που αφαιρείται από το φόρο. Η ρύθμιση αφορά όλους τους δανειολήπτες ανεξάρτητα από το χρόνο που συμφωνήθηκε το δάνειο.
Τα τεκμήρια

Καθιερώνονται νέας κοπής τεκμήρια διαβίωσης για όλα τα νοικοκυριά ακόμη και για τη χρήση πρώτης κατοικίας:

  • Για την κύρια (ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη) κατοικία 40 ευρώ/τ.μ. για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα και 60 ευρώ για τα επιπλέον. Αυτό σημαίνει ότι όποιος μένει σε σπίτι 100 τετραγωνικών, δεν μπορεί να δηλώνει εισόδημα μικρότερο από 4.400 ευρώ.
  • Για δευτερεύουσα (εξοχική) κατοικία 20 ευρώ/τ.μ. για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα και 30 ευρώ για τα επιπλέον.
  • Για την κατοχή ΙΧ αυτοκινήτου 1.200 κυβικών, 3.000 ευρώ. Για κάθε 100 κυβικά επιπλέον, το τεκμαρτό εισόδημα προσαυξάνεται κατά 200 ευρώ.
  • Για τα παιδιά που πηγαίνουν σε ιδιωτικό σχολείο κλιμακώνεται από 2.000 ευρώ (Νηπιαγωγείο), 4.000 (Δημοτικό) και 6.000 (Γυμνάσιο - Λύκειο).
  • Σε κάθε περίπτωση, η ταρίφα μπαίνει από τα 3.000 ευρώ για τον άγαμο και από 5.000 για το ζευγάρι! Ετσι προσδιορίζεται η ...«γενική ετήσια αντικειμενική δαπάνη» για κάθε φορολογούμενο.
  • Καθιερώνεται, αυτό κι αν είναι αίσχος, κλίμακα φορολόγησης στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης από τη δουλειά και στο εφάπαξ των εργαζομένων. Ποσά μέχρι 30.000 ευρώ είναι αφορολόγητα, από 30 μέχρι 60 χιλιάδες ο φόρος φτάνει στο 10%, 60 με 100 χιλιάδες 20%, 100 με 150 χιλιάδες στο 30%, και 45% για το επιπλέον.
  • Γενικεύεται ο λογιστικός προσδιορισμός και η χρήση ταμειακών μηχανών για όλες τις επαγγελματικές ομάδες (ταξί, λιανοπωλητές, περίπτερα, βενζινάδικα κ.ά.). Το μέτρο θα εφαρμοστεί με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και θα ισχύσει από την 1η του Ιούλη 2010.
  • Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για το κλείσιμο καταστημάτων μέχρι 1 μήνα σε περίπτωση φορολογικών παραβάσεων. Να σημειωθεί ότι το συντριπτικά μεγάλο μέρος της διαπιστωμένης φοροδιαφυγής είναι «προϊόν» μιας πολύ μικρής δράκας μεγαλοεπιχειρηματιών, με ονοματεπώνυμο και διεύθυνση, που προκλητικά παραμένουν στο απυρόβλητο.
  • Καταργείται το ΕΤΑΚ και επανέρχεται ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας (για ποσά πάνω από 400.000 ευρώ).
Ενισχύσεις στην κεφαλαιοκρατία

Στην αντίπερα όχθη είναι η πολιτική τους σε όφελος της κεφαλαιοκρατίας που ενισχύεται παραπέρα με τα παρακάτω μέτρα:

  • Ο φορολογικός συντελεστής στα μη διανεμόμενα επιχειρηματικά κέρδη μειώνεται σταδιακά από 25% σε 20%, όπως δηλαδή προβλέπεται και στο νόμο της ΝΔ. Η υπαγωγή στη φορολογική κλίμακα των διανεμόμενων κερδών, που υποτίθεται ότι θα πάνε για επενδύσεις είναι στάχτη στα μάτια. Τα παράθυρα είναι ορθάνοιχτα για όλες τις μερίδες της πλουτοκρατίας, όπως ακριβώς έγινε και με τα «αφορολόγητα αποθεματικά» που ίσχυσαν στο παρελθόν.
  • Από τη λεγόμενη «ενιαία κλίμακα φορολόγησης» εξαιρούνται οι τόκοι καταθέσεων και οι τόκοι από ομόλογα, σε όφελος των τραπεζών και άλλων μερίδων της πλουτοκρατίας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ισχυρίζεται ότι θέλει να ...ελέγξει τις «αγορές», στην πραγματικότητα όχι μόνο διατηρεί αλλά και επαυξάνει τα προνόμιά τους. Να σημειώσουμε ακόμη ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος από τα κέρδη του τραπεζικού κεφαλαίου προέρχεται από τόκους και βέβαια φορολογείται «αυτοτελώς», δηλαδή αντί πινακίου φακής.
  • «Επαναπατρισμός κεφαλαίων» με συμβολικό φόρο 5%. Πρόκειται για κεφάλαια κάθε λογής και προέλευσης που τα διάφορα τρωκτικά του παραγόμενου πλούτου «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού. Η προκλητική φορολογική αμνηστία αποτελεί ταυτόχρονα και μέτρο στήριξης της κεφαλαιακής επάρκειας του ντόπιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η πρόκληση και ο εμπαιγμός απέναντι στο λαό έχει και συνέχεια: Σε περίπτωση που μέσα σε δυο χρόνια τα κεφάλαια αυτά «επενδυθούν» θα τους επιστρέψουν πίσω και το μισό φόρο, δηλαδή ακόμη 2,5%. Η κυβέρνηση τους δίνει τη δυνατότητα να τα δηλώσουν τώρα και να τα αφήσουν στο εξωτερικό με αντίτιμο φόρο 8%. Σε αυτό το πλαίσιο μόνο τη λαϊκή οργή και αντίδραση μπορούν να προκαλέσουν οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για τα περί «διαφάνειας», το αυστηρό «πόθεν έσχες» κ.ο.κ.
  • Εξω από κάθε τεκμήριο ήταν και παραμένει η δημιουργία Ανώνυμων Εταιρειών, η αγοραπωλησία μετοχών κ.ά.
  • Απαλλάσσονται από κάθε φόρο τα κέρδη από αγοραπωλησίες μετοχών στο Χρηματιστήριο με την μοναδική προϋπόθεση ότι οι μετοχές διακρατήθηκαν για ένα τρίμηνο. Εξίσου προκλητικό είναι και το γεγονός ότι ο φόρος πάνω στις χρηματιστηριακές συναλλαγές παραμένει αμετάβλητος στο συμβολικό 1,5 τοις χιλίοις.
  • Νέες φοροαπαλλαγές στο όνομα της διατήρησης θέσεων εργασίας. Το «μπόνους» διαμορφώνεται σε μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών κατά 2 μονάδες και αφορά επιχειρήσεις που δηλώνουν μείωση του τζίρου για τρία στη σειρά χρόνια.
  • Εκπτώσεις στα φορολογητέα κέρδη επιχειρήσεων που δηλώνουν δαπάνες για «έρευνα και τεχνολογική καινοτομία» με τη δημιουργία «αφορολόγητου αποθεματικού».

Η συνέχεια για τις μερίδες του κεφαλαίου «ακούει» στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Στο αμέσως επόμενο διάστημα ετοιμάζουν το «βελτιωμένο» λεγόμενο αναπτυξιακό νόμο, τη μοιρασιά των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, το «ελληνικό αναπτυξιακό ταμείο» και τη νέα γενιά «συμπράξεων» ανάμεσα στο κράτος και τους ιδιώτες.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι αυτοαπασχολούμενοι διεκδικούν:(2023-07-13 00:00:00.0)
Αγωνιστικό πλαίσιο πάλης(2018-06-14 00:00:00.0)
Ασήκωτοι φόροι και χαράτσια για τις λαϊκές οικογένειες(2013-01-12 00:00:00.0)
Μέρα ολοήμερης δράσης η Τετάρτη 19 Δεκέμβρη(2012-12-16 00:00:00.0)
Φορολογούνται επιδόματα ανεργίας και αποζημιώσεις απολύσεων(2010-10-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ