Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Δεν έχουμε το δικαίωμα να αποτύχουμε

Διαβάζοντας τις Θέσεις για το 16ο Συνέδριο του Κόμματος δεν μπορείς παρά να συμφωνήσεις με τον κύριο στόχο που μπαίνει για το ΑΑΔΜ. Βέβαια, δεν είναι κάτι το καινούριο στα ντοκουμέντα του Κόμματος. Αν διαβάσει κάποιος τα ντοκουμέντα του Κόμματος από το 11ο Συνέδριο και μετά θα δούμε ότι ο στόχος του ΑΑΔΜ διαπερνάει όλη μας την πολιτική. Το καινούριο που φέρνει το 16ο Συνέδριο είναι ότι κάνει πιο συγκεκριμένο αυτό που θέλουμε, ότι περιγράφει ουσιαστικά τις δυνάμεις που θα συγκροτήσουν το Μέτωπο και, το κυριότερο, βάζει το θέμα της εναλλακτικής λύσης στο σημερινό οικονομικό και όχι μόνο, αδιέξοδο που έχει περιέλθει η εργατική τάξη, της Λαϊκής Εξουσίας και της Λαϊκής Οικονομίας.

Για να προχωρήσουμε σε αυτούς τους τολμηρούς πλην ρεαλιστικούς στόχους, πρέπει να δούμε αν είμαστε σε θέση σαν Κόμμα να τους πραγματοποιήσουμε. Αν δηλαδή η κομματική μας λειτουργία είναι τέτοια που θα μας εξασφαλίσει τη σωστή πορεία προς τη συγκρότηση του Μετώπου, γιατί είναι γνωστό ότι για να περπατήσουν στη ζωή οι όποιες αποφάσεις χρειάζεται ένα γερό, ενωμένο και δυνατό ΚΚΕ.

Να διδασκόμαστε από τα λάθη μας

Χωρίς να παραγνωρίζω τις δυσκολίες που πέρασε και περνάει το Κόμμα μας θα πρέπει να σταθώ σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία μας. Η στάση της ηγεσίας πολλές φορές φαίνεται σαν να μην έχει διδαχθεί τίποτα από τα σοβαρά λάθη της προηγούμενης ηγεσίας σε σχέση με τα εσωκομματικά προβλήματα. Παίρνοντας σαν παράδειγμα τα τελευταία γεγονότα με τους Κωστόπουλο, Θεωνά κλπ. παρατηρούμε τα εξής: Δεν υπάρχει ίχνος αυτοκριτικής της ΚΕ που ανέδειξε αυτούς τους ανθρώπους σε ανώτατα αξιώματα, όταν ήταν γνωστές οι απόψεις τους και οι πραχτικές τους πολλά χρόνια πριν. Οι απόψεις και η οπορτουνιστική ταχτική του Κωστόπουλου ήταν γνωστές από τότε που ήταν γραμματέας στη ΓΣΕΕ, το ίδιο και του Θεωνά. Φυσικά, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, όλοι μας έχουμε το δικαίωμα της διαφορετικής άποψης μέσα στα όργανα του Κόμματος, αλλά αυτό δε μας δίνει το δικαίωμα να έχουμε άλλη άποψη σε φορείς όπου εκπροσωπούμε το Κόμμα. Βέβαια, όταν μας έχει δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι είμαστε αναντικατάστατοι και βεντέτες, η συμπεριφορά μας αλλάζει. Εδώ είναι λοιπόν το ζήτημα των ευθυνών της ηγεσίας του Κόμματος που παρόλο που ήξερε, δεν έφερνε τα προβλήματα στις ΚΟΒ. Θα περίμενε λοιπόν το κάθε κομματικό μέλος κάποιο ίχνος αυτοκριτικής από την ΚΕ, αλλά αντί γι' αυτό είδαμε μια στάση τα τελευταία χρόνια που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «στελεχική αλληλεγγύη» και που δυστυχώς επικρατεί πολλές φορές μέσα στο Κόμμα. Οταν παρουσιάζεται όμως το πρόβλημα, τότε εκείνοι που τρέχουν για να βοηθήσουν είναι, όπως πάντα, τα κομματικά μέλη (κ.μ.).

Σύντροφοι, αυτές οι καταστάσεις με τα προβεβλημένα στελέχη του Κόμματος και το «βεντετισμό» ορισμένων από αυτούς έχει κουράσει τα κ.μ. Νομίζω ότι από εδώ και στο εξής πρέπει για κάθε στέλεχος του Κόμματος να υπάρχει ατομική κριτική για τη δράση του και να γνωστοποιείται στις ΚΟΒ της περιοχής που ανήκει, κάθε χρόνο μαζί με τις εκλογοαπολογιστικές Γ.Σ. και όχι μόνο στο ανώτερο ή ανώτατο όργανο που ανήκει.

Μερικά ζητήματα της πολιτικής μας

Εκτός από την επεξεργασία μας για το Μέτωπο οι Θέσεις σε πολλά σημεία τους αναπαράγουν με τον ίδιο τρόπο πολλά ζητήματα που μας έχουν απασχολήσει και σε προηγούμενα Συνέδρια ή δεν ασχολούνται καθόλου με σημαντικά ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι δυνατόν σ/φοι, σ' ένα κόμμα που μέσα από τις τάξεις του έχουν περάσει οι περισσότεροι Ελληνες διανοούμενοι και καλλιτέχνες να μην υπάρχει στις Θέσεις ούτε μια αράδα, για τον Πολιτισμό. Πού είναι τα συμπεράσματα που βγάλαμε τα τελευταία χρόνια για την πραγματικά μεγάλη συσπείρωση καλλιτεχνών δίπλα στο Κόμμα και ιδιαίτερα στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις; Αλήθεια μήπως πρέπει να δούμε εκτός των άλλων, μήπως και η απραξία των ΚΜ είναι και θέμα πολιτισμού; Οτι τα ΚΜ έχουν αποξενωθεί και δεν παίρνουν μυρουδιά από την τέχνη του προλεταριάτου, από την τέχνη που αναδεικνύει τα προβλήματά τους, από την πραγματικά επαναστατική τέχνη μακριά από τις «σαπουνόπερες» και τα υποπροϊόντα της κουλτούρας της άρχουσας τάξης. Είναι τυχαίο άραγε ότι από το Λαμπράκη με το μέγαρο Μουσικής, μέχρι τους καναλάρχες επιχειρείται μια πολιτιστική αποχαύνωση της εργατικής τάξης με προϊόντα υποκουλτούρας, που στόχο έχουν και τον ταξικό καταμερισμό του πολιτιστικού προϊόντος. Την υποκουλτούρα δηλαδή στο Λαό μέσω της τηλεόρασης και το καλό πολιτιστικό προϊόν στην άρχουσα τάξη μέσω των Μεγάρων Μουσικής και άλλων χώρων. Πρέπει κάποια στιγμή σαν Κόμμα να δούμε ότι έχει επικρατήσει στο χώρο του πολιτισμού ο «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ» του ατομικισμού των «πετυχημένων» των «Γιάπηδων» και του αμερικανικού ονείρου. Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να συμπληρωθούν οι Θέσεις στο θέμα αυτό και σε επίπεδο συμπερασμάτων, αλλά και σε επίπεδο προτάσεων για το πώς θα δείξουμε στο Λαό την πολιτιστική μας πρόταση μέσο του Μετώπου.

Αγαπητοί σύντροφοι πιστεύω στην επιτυχία του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ παρ' όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα που ποτέ εξάλλου δεν αποθάρρυναν τους κομμουνιστές. Η επιτυχία του Κόμματος εξαρτάται από τη δράση των κομματικών μελών, και κατά πόσο μέσα στις πρώτες προτεραιότητές μας έχουμε κατά νου να αποδεικνύουμε την ικανότητά μας να φέρουμε τον τίτλο του Κόμματος και αν μέσα στις επιλογές που έχουμε κάνει στη ζωή μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση η ιδιότητά μας, του μέλους του κόμματος.

Τελειώνοντας σ/φοι θα ήθελα να συμπληρώσω, γιατί πολύς λόγος γίνεται τελευταία, ότι οι ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ μέχρι πριν από λίγα χρόνια το μόνο που πρόσφεραν στο ΚΟΜΜΑ ήταν η ίδια τους η ζωή ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ. Αν αυτό κατάλαβαν τόσα χρόνια τότε άξιος ο νέος τους μισθός.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος Αχτ. Επιτροπής Δυτικής Αχτίδας

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τις Θέσεις και το Καταστατικό(2013-03-28 00:00:00.0)
Για τις Θέσεις της ΚΕ(2013-02-16 00:00:00.0)
Για τις Θέσεις της ΚΕ(2013-02-16 00:00:00.0)
Για το πρώτο θέμα(2008-12-18 00:00:00.0)
Πήττα Ελένη(1996-05-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ