Παρασκευή 19 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σενάρια και δηλώσεις στο φόντο των ανταγωνισμών

Η ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ και οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ κυριάρχησαν χτες στο διεθνή Τύπο

Παρά τις μεταξύ τους αντιθέσεις, οι ιμπεριαλιστές είναι ενωμένοι στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει στους εργαζόμενους και στο λαό. Στον πόλεμό τους, το εργατικό - λαϊκό κίνημα μπορεί και πρέπει να απαντήσει με πόλεμο
Παρά τις μεταξύ τους αντιθέσεις, οι ιμπεριαλιστές είναι ενωμένοι στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει στους εργαζόμενους και στο λαό. Στον πόλεμό τους, το εργατικό - λαϊκό κίνημα μπορεί και πρέπει να απαντήσει με πόλεμο
Πλήθος σεναρίων σχετικά με το κατά πόσον η φημολογούμενη βοήθεια προς την Ελλάδα θα έρθει από το ΔΝΤ ή την ΕΕ αναπαρήγαγαν και χτες ο διεθνής Τύπος και οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και του ΔΝΤ, στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της προσπάθειας που καταβάλλει η κάθε χώρα να διασφαλίσει και να διευρύνει τα συμφέροντά της εν μέσω κλιμακούμενης καπιταλιστικής κρίσης.

Σ' αυτό το πνεύμα, δεν ήταν λίγα τα δημοσιεύματα και οι δηλώσεις που διαμόρφωναν την εικόνα ότι η ΕΕ και η Γερμανία «σπρώχνουν» την Ελλάδα να προσφύγει στο ΔΝΤ, τη στιγμή που στο πλαίσιο της ΕΕ άλλες χώρες επιμένουν στη λύση να δοθεί ευρωπαϊκή βοήθεια.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις διιστάμενες απόψεις για το ποιος θα εξασφαλίσει στην ελληνική πλουτοκρατία φτηνότερο δανεισμό, αυτό που παραμένει αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι η συμφωνία όλων στις προωθούμενες αντιλαϊκές ανατροπές στη χώρα μας και σε άλλες χώρες, η ανάγκη να ενταθεί η επίθεση για λογαριασμό του κεφαλαίου και, βέβαια, ο οποιοσδήποτε δανεισμός να συνοδευτεί με νέο πακέτο μέτρων.

«Φυσιολογικό, λογικό και συνετό» εκτιμά η Κομισιόν το ενδεχόμενο να προσφύγει η ελληνική κυβέρνηση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το παραπάνω τόνισε χτες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Αμαντέο Αλταφάζ. Πρόσθεσε ακόμα πως «ελπίζουμε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα έχει καρποφόρες συνομιλίες» για να βοηθήσει την Ελλάδα αν αυτό είναι απαραίτητο.

Κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι θέση της Κομισιόν παραμένει η δήλωση του Συμβουλίου της 11ης του Φλεβάρη, σύμφωνα με την οποία «τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης δεσμεύονται να λάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση για την ελληνική οικονομία, η οποία θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί άμεσα εφόσον χρειαστεί».

Στο επίκεντρο η στάση της Γερμανίας

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Bloomberg», εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης δηλώνουν ότι η Ελλάδα πρέπει να στραφεί στο ΔΝΤ. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Michael Meister, υπεύθυνος για οικονομικά θέματα του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Αγκελα Μέρκελ, είπε: «Πρέπει να σκεφτούμε ποιος έχει τα εργαλεία να πιέσει την Ελλάδα να αποκαταστήσει την πρόσβασή της στις κεφαλαιαγορές (αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο)». Και τόνισε: «Μόνο το ΔΝΤ έχει τέτοια εργαλεία».

Στο ίδιο πνεύμα, δημοσίευμα των «Financial Times», επικαλούμενο «υψηλόβαθμες πηγές στο Βερολίνο», ισχυρίζεται ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει τη σύνταξη από το ΔΝΤ ενός προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα, ώστε να ξεπεράσει την κρίση, παρά την έντονη πολιτική διαφωνία σε μια τέτοια κίνηση».

Σημειώνεται ακόμα: «Παρόλο που δεν έχει παρθεί καμία τελική απόφαση, οι νομικοί σύμβουλοι της Α. Μέρκελ είναι αδιάλλακτοι στο ότι κάθε άλλος τύπος διάσωσης θα είναι ασυμβίβαστος με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το Σύνταγμα της Γερμανίας. Μία απόφαση για προσφυγή στο ΔΝΤ θα σήμαινε μια ήττα για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και τη Γερμανική Κεντρική Τράπεζα, οι εκπρόσωποι των οποίων έχουν αντιταχθεί λυσσαλέα σε μια τέτοια εμπλοκή στην Ευρωζώνη για οποιονδήποτε λόγο πέραν της τεχνικής συνδρομής».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», «η γερμανική κυβέρνηση διαμήνυσε ότι μπορεί να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα διάσωσης το οποίο θα είναι κοινό ανάμεσα στην ΕΕ και στο ΔΝΤ, αν η Αθήνα χρειαστεί βοήθεια. Η καγκελάριος Α. Μέρκελ είναι "ανοιχτή σε μια οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ", είπε υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια. Η Γερμανία θέλει να λύσει η Ελλάδα μόνη της την κρίση μέσω μέτρων λιτότητας».

Στο ίδιο άρθρο σημειώνεται: «Η καγκελάριος Μέρκελ πιστεύει ότι το ΔΝΤ πρέπει να εμπλακεί σε οποιοδήποτε πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, παράλληλα με διμερή δάνεια από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες - ένα μοντέλο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για προγράμματα διάσωσης της Ουγγαρίας και της Λετονίας το 2008. Αλλά μέχρι στιγμής, η κυρία Μέρκελ αποτελεί μειοψηφία στην Ευρωζώνη. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, αντιτίθενται στην εμπλοκή του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωζώνη πρέπει να χειριστεί η ίδια την κρίση δημοσιονομικού χρέους της Ελλάδας».

Προβληματισμός για την Ευρωζώνη

Παρ' όλα αυτά το ΔΝΤ επαναλαμβάνει πως είναι πεπεισμένο ότι η ΕΕ θα δώσει στην Ελλάδα τη βοήθεια που χρειάζεται. Χτες, η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ, Κάρολιν Ατκινσον, επανέλαβε ότι «το ΔΝΤ είναι έτοιμο πάντοτε να δεχτεί τα αιτήματα των μελών του», ωστόσο τόνισε: «Μπορώ να επαναλάβω άλλη μια φορά ότι δεν έχουμε λάβει ελληνικό αίτημα για οικονομική βοήθεια (...) Συνεργαζόμαστε στενά με την Κομισιόν και (...) προβλέπουμε ότι η ΕΕ, τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης θα θελήσουν και προβλέπουν να λύσουν από μόνοι τους το ζήτημα».

Ακόμα, ο διευθύνων σύμβουλος της «Deutsche Bank», Γιόζεφ Ακερμαν, προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος «μετάδοσης» του ελληνικού προβλήματος και σε άλλα κράτη - μέλη, υπογραμμίζοντας: «Αν δεν καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την Ελλάδα, οι τράπεζες είναι οι επόμενες που θα έχουν πρόβλημα. Το κόστος θα είναι πολύ υψηλό, αν δεν υπάρξει σωτηρία».

Υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης για την Ελλάδα τάχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φέρχοφσταντ, ο οποίος τόνισε: «Προφανώς, η κ. Μέρκελ δεν επιθυμεί πλέον ευρωπαϊκές λύσεις». Και υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή λύση είναι «η πιο ταχεία και η λιγότερο επώδυνη λύση», καθώς ένα δάνειο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Ελλάδα «δεν πρόκειται να στοιχίσει τίποτα σε κανέναν».

Στον απόηχο των αντιπαραθέσεων Γαλλίας - Γερμανίας σχετικά με το εμπορικό πλεόνασμα της δεύτερης αλλά και σχετικά με το φημολογούμενο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστήριξε χτες ότι «δεν υπάρχει η παραμικρή γαλλογερμανική διαφορά» ως προς το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας.

Ωστόσο, σχετικά με τη θέση της Α. Μέρκελ για δυνατότητα αποπομπής κράτους από την Ευρωζώνη, η Κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι εγγύηση «για τη σταθερότητα και τη διάρκεια της Ευρωζώνης» είναι το «να βελτιώσουμε το μηχανισμό, τον τρόπο λειτουργίας, τις διαδικασίες, να είμαστε πιο υπεύθυνοι οι μεν απέναντι στους δε». Πρόσθεσε ότι «δεν είναι ευκταίο να μεταρρυθμίσουμε σε βάθος τη Συνθήκη της Λισαβόνας», στην οποία δεν προβλέπεται αποβολή μιας χώρας από την Ευρωζώνη. Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, δήλωσε πως η Γαλλία, η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα βοηθήσουν την Ελλάδα.

Διαπιστώσεις για «ακροβατισμούς»

Η εφημερίδα «The Times» εκτιμά ότι η στάση του Γ. Παπανδρέου «μοιάζει να παίζει ένα παιχνίδι πολιτικών ακροβατισμών για να διασφαλίσει μια εν δυνάμει βοήθεια από την Ευρωζώνη με καλύτερους όρους, ή τουλάχιστον να χρησιμοποιήσει την απειλή του ΔΝΤ για να επιβάλει ένα σχέδιο διάσωσης στο τραπέζι για να ησυχάσει τις αγορές».

Παράλληλα, δημοσίευμα του «Dow Jones Newswires», επικαλούμενο Ελληνα αξιωματούχο, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν ελπίζει σε βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι «επιμένουμε σε λύση εντός της ΕΕ, αλλά δε βλέπουμε φως (...) Αν δεν υπάρξει σαφής στήριξη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θα πρέπει να αποφασίσουμε πού αλλού θα απευθυνθούμε». Σημείωσε ακόμα ότι «έχουν πέσει πολλά σενάρια στο τραπέζι, αλλά το επικρατέστερο είναι το ΔΝΤ».

Το δημοσίευμα διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, χαρακτηρίζοντάς το «αστειότητες» και σημειώνοντας: «Εξαρχής έχουμε πει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι είμαστε τώρα πιο κοντά στο ΔΝΤ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ