Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Σκέψεις και προβληματισμοί

Πάρα πολύ βασάνισα το μυαλό μου, αν έπρεπε να γράψω τις σκέψεις μου, πάνω στις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για το 16ο Συνέδριο.

1. Από καιρό (χρόνια αρκετά πριν) πάντα σκεπτόμουνα πως χωρίς ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μόνοι μας.

2. Και όταν λέω ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, δεν εννοώ «Λαϊκό Μέτωπο» τύπου Λεόν Μπλουμ. Οι παλιοί σύντροφοι, ηλικιωμένοι, κάτι θα θυμούνται, πού κατέληξε αυτό το «Λαϊκό Μέτωπο» που φυλάκιζε τους δημοκράτες Ισπανούς που κατέφευγαν στη Γαλλία (το 1936 και μετά). Για την ιστορία: Ο Λεόν Μπλουμ ήταν ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στη Γαλλία (για να μην ξεχνάμε το ρόλο της Σοσιαλδημοκρατίας και πριν ακόμα ξεσπάσει η Μπολσεβίκικη επανάσταση στη Ρωσία).

3. Επομένως οι Θέσεις της ΚΕ για τη συγκρότηση του ΑΑΔΜ, είναι απόλυτα σωστές. Πρέπει όμως αυτές τις Θέσεις να τις ενστερνιστούν όλα τα μέλη του Κόμματος. Αλλά πάνω σ' αυτό, χρειάζεται δουλιά, πολύ δουλιά. Τρέξιμο καθημερινό, κούραση δε λογαριάζεται.

4. Αλλά για να προχωρήσει η συγκρότηση και ανάπτυξη του ΑΑΔΜ πρέπει: Πρώτο, να ξεκινήσουμε από το σπίτι μας. Μπαίνει κάθε μέρα στο σπίτι μας ο «Ριζοσπάστης»; Πιστεύω πως όχι. Πολλοί, πάρα πολλοί σ. αγοράζουν τα «Νέα», την «Ελευθεροτυπία», το «Εθνος» και πολλοί ακόμα και την «Καθημερινή». Κι ύστερα ισχυρίζονται ότι δεν τους ικανοποιεί ο «Ριζοσπάστης»! ΕΛΕΟΣ! Ας ψάξουν να μάθουν με τι θυσίες βγαίνει η εφημερίδα μας. Αν όλοι οι σ. αγόραζαν το «Ρίζο» και η κυκλοφορία θα έφτανε στα ύψη που πρέπει να φτάσει, τότε θα δούμε πραγματικά πώς θα καλυτερεύσει και ας σταματήσει η αφ' υψηλού κριτική. Δεύτερο, Ψηφίζει όλη η οικογένεια το Κόμμα στις εκλογές; Νομίζω πως όχι. Σε πολλές, πάρα πολλές οικογένειες, άλλο ψηφίζει ο άντρας, άλλο η γυναίκα, άλλο τα παιδιά. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Εμπρός λοιπόν. Η συγκρότηση του Μετώπου (ΑΑΔΜ) ας αρχίσει πρώτα απ' το σπίτι μας. Μετά από την πολυκατοικία μας, που πολλοί από μας δεν ξέρουμε ποιος είναι ο γείτονάς μας. Τρίτο από τη γειτονιά μας, τέταρτο από τη συνοικία μας κ.ο.κ.

5. Πολλά γράφτηκαν και θα γραφτούν για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ και την 6η Πλατιά Ολομέλεια του ΚΚΕ. Η καθοδήγηση του Κόμματος, προσεκτικά και μεθοδικά, ασχολήθηκε και θ' ασχοληθεί, και θα βγουν τα αναγκαία συμπεράσματα. Κι εγώ προσωπικά συμφωνώ, πως πρέπει να πάρουμε θέση για μερικές αποφάσεις του 20ού Συνεδρίου, ιδιαίτερα στο θέμα ΣΤΑΛΙΝ. (Αλλωστε και στον Προσυνεδριακό Διάλογο του 14ου Συνεδρίου είχα γράψει να σταματήσει το θέμα της θολούρας με το θέμα Μπέρια κλπ. και να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας πάνω στο θέμα σταλινισμός - αντισταλινισμός).

6. Ας μην αναγάγουμε όμως σε αποκλειστικό θέμα μας για το 16ο Συνέδριο το θέμα του 20ού Συνεδρίου και της 6ης Πλατιάς Ολομέλειας. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί και να μας βασανίζει κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή, είναι η συγκρότηση και ανάπτυξη του ΑΑΔΜ.

7. Θέμα ανάδειξης στελεχών (Κωστόπουλος, Θεωνάς, Μαντζουράνης κλπ.). Κατά τη γνώμη μου πρέπει να προσεχτεί η ανάδειξη στελεχών και ιδιαίτερα εργατικών στελεχών. Δεν είναι απορίας άξιο πώς συμβαίνει που τα ανωτέρω στελέχη που πέρασαν από τη ΓΣΕΕ, κατέληξαν στο ρεφορμισμό, στον οπορτουνισμό, στο συμβιβασμό και τελικά στον αντικομμουνισμό; Μήπως δεν προσέχτηκε η στάση τους έγκαιρα; Κι όταν πια φανερώθηκαν κι αποκαλύφθηκαν, τι κάναμε; Γιατί δόθηκε περίοδος χάριτος; Οταν ένας που διατέλεσε μέλος του Πολιτικού Γραφείου δεν εκλέγεται από το 15ο Συνέδριο ούτε καν μέλος της ΚΕ γιατί στέλνεται στην Ευρωβουλή; Τόση έλλειψη στελεχών είχαμε; Δεν το πιστεύω.

8. Και λίγα για τον Μήτσο Κωστόπουλο. Κωστόπουλε, φαίνεται πως καλά μπολιάστηκες κατά τη θητεία σου στη ΓΣΕΕ σαν γενικός γραμματέας στο ρεφορμισμό, στον οπορτουνισμό κλπ., αλλά το έκρυβες. Στη συνέντευξή σου στο «Εθνος» το παραδέχτηκες. Περίμενες να εκδηλωθείς πρώτα, παραμονές του 15ου Συνεδρίου. Στη συνέχεια μάς έκανες την πάπια. Περίμενες πάλι παραμονές των τελευταίων εκλογών ν« αποκαλυφθείς και παραμονές του 16ου Συνεδρίου να εκδηλωθείς ξεδιάντροπα μετά τη διαγραφή σου. ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ! Συναγελάζεσαι μ' αυτούς, που σε εκπαραθύρωσαν από τη ΓΣΕΕ. Σε λίγο θα λες πως συναγελάζεσαι με την «αριστερά» του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Πόσο βαθιά νυχτωμένος είσαι. Χαζοί δεν είναι οι κομμουνιστές, οι εργαζόμενοι. Σε πήρανε χαμπάρι. Κάνε «υπομονή». Υπάρχει χώρος για σένα και τους όμοιούς σου στο καινούριο κόμμα (κεντρο-αριστερο-δεξιό) που ετοιμάζεται. Και σα στυμμένη λεμονόκουπα στο τέλος θα πεταχτείς στο καλάθι των αχρήστων.

9. Κλείνοντας θα αναφερθώ στη θέση 58 (σελίδα 47) για τα οικονομικά. Η παράγραφος «η νέα ΚΕ πρέπει να δει το πρόβλημα της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Κόμματος. Να ξεφύγει από τον ερασιτεχνισμό» δε με ικανοποιεί προσωπικά, και ειδικά η λέξη «ερασιτεχνισμός». Κατά τη γνώμη μου, πολλά υπονοεί. Καλύτερα να μη γραφότανε.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς


Θ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΟΒ Ριζούπολης - Λαμπρινής


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ