Τετάρτη 17 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Μαζικός επαναπατρισμός αρχαιοτήτων

Μια από τις εντυπωσιακότερες επιστροφές αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσής τους των τελευταίων χρόνων βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 4 Μάρτη. Η Βρετανία επιστρέφει στην Αίγυπτο 25.000 αντικείμενα της λίθινης εποχής!

Στις 4/3, ορισμένα από τα αρχαία αντικείμενα, συσκευασμένα σε 85 κιβώτια, έφτασαν στο αεροδρόμιο της Αιγύπτου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού, Φαρούκ Χόσνι. Η επιστροφή αυτών των κομματιών είναι αποτέλεσμα «μακρών διαπραγματεύσεων» με το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ζαχί Χαουάς.

Μεταξύ αυτών των αρχαίων αντικειμένων βρίσκεται ένα αρχαίο πέτρινο τσεκούρι 200.000 ετών και κεραμικά από την 7η χιλιετία π.Χ., τα οποία φέρουν τα δακτυλικά αποτυπώματα των δημιουργών τους. Αυτά τα κομμάτια θα τοποθετηθούν σε μία «συλλογή αφιερωμένη στην περίοδο (προ-Φαραώ) της Ναγκάντα», η οποία πήρε το όνομά της από ένα χωριό στη νότια Αίγυπτο, πρόσθεσε ο Ζ. Χαουάς. Τα αρχαία αντικείμενα θα εκτίθενται στο Μουσείο «Αχμέντ Φάκχρι», το οποίο είναι υπό κατασκευή.

Η Αίγυπτος διοργανώνει τον προσεχή Απρίλη μία διεθνή διάσκεψη για την επιστροφή των αρχαιοτήτων, στην οποία έχουν προσκληθεί περίπου τριάντα χώρες. Τα τελευταία χρόνια της επιστράφηκαν χιλιάδες αρχαία αντικείμενα διαφόρων περιόδων, ενώ διεκδικεί και άλλα από μεγάλα μουσεία.

Πάντως δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες της συμφωνίας, όπως για παράδειγμα αν σε αυτή προβλέπονται κάποιου είδους ανταλλάγματα ή, ακόμη σημαντικότερο ίσως, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των αντικειμένων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org