Τετάρτη 17 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ
Ο λαός πληρώνει 300 εκατ. ευρώ το χρόνο

Πάνω από 2.100 οπλίτες και αξιωματικοί παίρνουν μέρος σε στρατούς κατοχής, ελέγχου και επεμβάσεων σε όλη τη Γη

Ελληνες στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ πιέζουν για αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα, αίτημα που τέθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση Παπανδρέου - Ομπάμα

Eurokinissi

Ελληνες στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ πιέζουν για αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα, αίτημα που τέθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση Παπανδρέου - Ομπάμα
Συνολικά 395 αξιωματικοί και 1.727 οπλίτες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες η ΕΕΔΥΕ στη σύσκεψη φορέων που διοργάνωσε στην Αθήνα.

Σε ετήσια βάση, το κόστος της ελληνικής συμμετοχής μόνο στις ιμπεριαλιστικές αποστολές ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία αυτά, την τελευταία δεκαετία που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές οι αποστολές, έχουν δαπανηθεί πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω μεγέθη αναδεικνύουν και μια άλλη πλευρά της κυβερνητικής πρόκλησης. Από τη μια μεριά, το κεφάλαιο και τα κόμματά του προσπαθούν να εκβιάσουν το λαό με τα δημοσιονομικά ελλείμματα και από την άλλη ξοδεύουν τεράστια ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό σε πολεμικές αποστολές, που στόχο έχουν να προωθήσουν τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας στα διάφορα ιμπεριαλιστικά μέτωπα.

Η λίστα της ντροπής

Ενδεικτική για την ελληνική στρατιωτική παρουσία ανά τον κόσμο είναι η παρακάτω λίστα:

1. Επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ

-- Enduring Freedom. Στο Γενικό Επιτελείο Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στις ΗΠΑ (USCENTCOM) συμμετέχουν 3 Ελληνες αξιωματικοί, με ευθύνη το σχεδιασμό και τη διοίκηση των επιχειρήσεων των λεγόμενων «ειδικών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων» των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Αφγανιστάν.

-- Επιχείρηση ΕΛΔΑΦ (Αφγανιστάν). Διεξάγεται στα πλαίσια της κατοχικής στρατιωτικής δύναμης ISAF του NATO. Συμμετέχουν συνολικά 230 αξιωματικοί και οπλίτες. Στους 30 αξιωματικούς και 111 οπλίτες προστέθηκαν από την αρχή του 2010 άλλοι 22 στρατιωτικοί για την εκπαίδευση του αφγανικού στρατού, 53 στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας για να αναλάβουν τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ για ένα χρόνο και 10 ακόμα αξιωματικοί για το αρχηγείο της κατοχικής δύναμης. Μέχρι τώρα οι δυνάμεις αυτές παραμένουν στην Καμπούλ με ευθύνη κυρίως τη φύλαξη του αεροδρομίου και άλλων εγκαταστάσεων στρατηγικής σημασίας.

-- Επιχείρηση Active Endeavour. Η Ελλάδα συμμετέχει με 66 αξιωματικούς και 365 οπλίτες και με εξοπλισμό 1 φρεγάτα, 1 τορπιλάκατο, 1 υποβρύχιο, 1 πλοίο γενικής υποστήριξης. Είναι επιχείρηση της μόνιμης δύναμης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, που ξεκίνησε στις 6/10/2001.

-- Μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό (STANAVFORMED και STANAVFORLAND Standing Naval Forces Mediterranean and Atlantic) που εκτελούν περιπολίες σε όλη τη Μεσόγειο.

-- Επιχείρηση JOINT ENTREPRISE (ΕΛΔΥΚΟ-2), Κοσσυφοπέδιο. Συμμετέχουν 92 αξιωματικοί και 738 οπλίτες, με στρατιωτικό εξοπλισμό.

-- Γενικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ (NHQT-Sk). Συμμετέχει ένας αξιωματικός. Πρόκειται για κλιμάκιο του ΝΑΤΟ που εξακολουθεί να σταθμεύει στη χώρα.

-- Γενικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ στην Αλβανία (NHQT). Συμμετέχουν 2 αξιωματικοί. Πρόκειται για τμήμα της δύναμης του ΝΑΤΟ που είχε εισβάλει στη χώρα για την «επαναφορά της τάξης και της ασφάλειας» μετά την εξέγερση του 1997.

-- Ναυτική Επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Σομαλία OCEAN SHIELD. Συμμετέχουν 30 αξιωματικοί και 170 οπλίτες. Πρόκειται για επιχείρηση που οργανώνεται με πρόσχημα την πειρατεία στα ανοιχτά της Σομαλίας. Διεξάγεται παράλληλα με την αντίστοιχη επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ονομασία «ΑΤΛΑΝΤΑ».

2. Επιχειρήσεις της ΕΕ στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας.

Η ΕΕ έχει εγκαινιάσει, από το 2003, τις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας. Συμπεριλαμβάνουν καθαρά στρατιωτικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αστυνόμευσης και δημόσιας ασφάλειας, δράσεις δικαστικής και εισαγγελικής φύσης, δράσεις εκπαίδευσης ένοπλων δυνάμεων, αστυνομίας, δικαστικού σώματος, δραστηριότητες που ενισχύουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και την προσαρμογή του κρατικού μηχανισμού, πολλών χωρών, στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις.

Από την έναρξη της δράσης αυτής και μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί πολλές επιχειρήσεις, εκ των οποίων ορισμένες αποτελούν συνέχεια προηγούμενων ΝΑΤΟικών αποστολών σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Κόσσοβο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ, Σομαλία, Τσαντ, Σουδάν, ΛΔ Κονγκό, Γουινέα Μπισάου, Παλαιστίνη, Μολδαβία, Γεωργία, Ινδονησία.

-- Αφγανιστάν: Αστυνομική-στρατιωτική επιχείρηση EUPOL AFGΗANISTAN. Αναπτυγμένη στην Καμπούλ και σε 16 επαρχίες. Προσωπικό 400 άτομα, το οποίο θα διπλασιαστεί. Αποστολή της είναι η εκπαίδευση αστυνομικών δυνάμεων και ο στενός συντονισμός με τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις και τις δυνάμεις των ΗΠΑ.

-- Γεωργία: EUMM Georgia και Georgia Border Support Team. Επιχείρηση επιτήρησης συνόρων και επίβλεψης συμφωνίας ΕΕ - Ρωσίας.

-- EUMM και EUJUST Themis. Επιχειρήσεις αστυνομικής και δικαστικής συνδρομής «οικοδόμησης κρατικής δομής».

-- Μολδαβία και Ουκρανία: EUBAM Moldova - Ukraine. Επιχείρηση επιτήρησης συνόρων.

-- Παλαιστίνη: Αστυνομική επιχείρηση EUPOLCOPPS: Εκπαίδευση πολιτοφυλακής της Παλαιστινιακής Αρχής και EUBAM.

-- Ιράκ: Επιχείρηση δικαστικής αρωγής και εκπαίδευσης EUJUST LEX. Εκπαίδευση αστυνομικών δυνάμεων. Η παραμονή και η δράση της συνεχίζεται και αναβαθμίζεται από τον Ιούνη 2009. Ηδη η παραμονή της έχει παραταθεί μέχρι τον Ιούνη 2010.

-- Ινδονησία: Αποστολή για την επίβλεψη της περιοχής του Ατσεχ, ΑΜΜ.

3. Επιχειρήσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ

-- Αποστολή του ΟΗΕ UNIFIL ναυτικής επιτήρησης, στα ανοιχτά του Λιβάνου. Αποτελείται από 19 Ελληνες αξιωματικούς και 144 οπλίτες. Είναι εξοπλισμένη με μια τορπιλάκατο ή κανονιοφόρο και ένα αρματαγωγό.

-- Αποστολή ΟΗΕ (UN) MINURSO, στη Δυτ. Σαχάρα. Συμμετέχει ένας Ελληνας αξιωματικός.

-- Αποστολή ΟΗΕ (UN) UNMISUD στο Σουδάν. Συμμετέχουν 4 Ελληνες αξιωματικοί.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org