Προτείνει νέες φοροαπαλλαγές και ανατροπές σε Εργασιακά και Ασφαλιστικά, δίνοντας πλήρη στήριξη στην αντιλαϊκή επέλαση της κυβέρνησης
Εχοντας χαρακτηρίσει ανεπαρκή τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση, έχει «φύγει μπροστά» προετοιμάζοντας το έδαφος για τα επόμενα βήματα, δηλαδή τα φιλομονοπωλιακά μέτρα τα οποία προβάλλει ως μοναδική, ρεαλιστική - από τη σκοπιά του κεφαλαίου - διέξοδο από την κρίση.
Η πλήρης ουσιαστικά απαλλαγή των επιχειρήσεων από τη φορολογία της κερδοφορίας τους είναι το πρώτο μέτρο που προτείνει ο πρόεδρος της ΝΔ. Το δεύτερο, όπως αναφέρει στην ίδια συνέντευξη, είναι «η μείωση των εργοδοτικών εισφορών», στο όνομα πάντα της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας.
Το ξεθεμέλιωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης θεωρείται δεδομένο για την ηγεσία της ΝΔ, η οποία έχει προσφέρει τη συναίνεσή της στο νομοσχέδιο που φέρνει για ψήφιση τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε πριν δύο βδομάδες ο υπουργός Εργασίας με τον Α. Σαμαρά.
Φυσικά, η ΝΔ διαθέτει πλήρες σχέδιο για την επίτευξη του στόχου της ανταγωνιστικότητας. Μετά την απαλλαγή των επιχειρήσεων από το «εξωγενές κόστος», το επόμενο βήμα είναι η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις.
Στην ερώτηση αν «πρέπει να αυξηθεί το όριο των απολύσεων, να αντικατασταθούν οι συλλογικές συμβάσεις με συμβάσεις ανά εργασιακό χώρο και να μειωθούν οι αποδοχές και στον ιδιωτικό τομέα», ο Α. Σαμαράς αποφεύγει να απαντήσει ευθέως, δίχως βέβαια να εκφράζει αντίρρηση. Ξέρει, άλλωστε, καλύτερα από τον καθένα ότι αυτό αποτελεί συναποφασισμένο μέτρο με την ΕΕ και βασική «μεταρρύθμιση» της νέας στρατηγικής της Λισαβόνας, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωμονοπωλίων.
Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ είναι υπέρ των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων. Επί θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης ψηφίστηκαν συγκεκριμένοι νόμοι στην κατεύθυνση αυτή, όπως για την επέκταση του ωραρίου, την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς στις πρώην ΔΕΚΟ, ενώ στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε ευλογήσει την εκ περιτροπής εργασία και την εργάσιμη βδομάδα των τεσσάρων ημερών.
Δε διαφεύγει επίσης ότι στις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος είχε κάνει σημαία την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Την πρόταση αυτή φρόντισε να επαναφέρει στο προσκήνιο την περασμένη βδομάδα ο αρμόδιος τομεάρχης Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.
Στη φάση αυτή η ηγεσία της ΝΔ έχει οργανώσει εκστρατεία για να υλοποιηθούν «τα 23 μέτρα-ανάσα» για τις μεγάλες επιχειρήσεις, τα οποία εξάλλου αποτελούν και αιτήματα των εργοδοτικών ενώσεων. «Θα εξακολουθήσουμε να πιέζουμε την κυβέρνηση και να ζητούμε τα μέτρα αυτά να ληφθούν άμεσα», υπογράμμισε τις προάλλες ο Π. Παναγιωτόπουλος, επιβεβαιώνοντας τη βούληση του κόμματός του να δώσει μάχες για να περάσουν «τα μέτρα τόνωσης της αγοράς», όπως τα αποκαλούν.
Παρά τους ισχυρισμούς του Α. Σαμαρά ότι έχουν «μηδενικό ή ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος», η αλήθεια είναι ότι με τα μέτρα αυτά προσφέρεται ζεστό χρήμα, κρατικές εγγυήσεις και δωρεάν δημόσια περιουσία στο όνομα του «να μείνει όρθια η αγορά» και να επανέλθουν οι επιχειρήσεις σε τροχιά υπερκερδοφορίας.
Ενδεικτικά, μεταξύ των μέτρων αυτών, περιλαμβάνεται η άμεση εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τις κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν αναλάβει «αυτοχρηματοδοτούμενα», κατά τα άλλα, έργα, εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους στους προμηθευτές και τους αναδόχους έργων, ΣΔΙΤ, μαζικές αγορές από το κράτος απούλητων διαμερισμάτων των μεγαλοεργολάβων κ.ο.κ.
Η Ρηγίλλης χαιρέτισε και την υιοθέτηση από την κυβέρνηση του προγράμματος ύψους 2 δισ. ευρώ για την επιδότηση, μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις απέναντι στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, που αποτελούσε ένα από τα 23 μέτρα - ανάσες και αγωνίζεται να υιοθετηθούν και τα υπόλοιπα.
Η προετοιμασία του εδάφους για τη λήψη νέων φιλομονοπωλιακών μέτρων είναι ένα από τα μέτωπα στα οποία μάχεται η ηγεσία της ΝΔ. Ταυτόχρονα καλλιεργεί κλίμα «εθνικής ομοψυχίας» και ταξικής συστράτευσης για το σύνολο της στρατηγικής της πλουτοκρατίας.
Είναι χαρακτηριστική η στήριξη που πρόσφερε στο ταξίδι του Γ. Παπανδρέου σε Βερολίνο - Παρίσι - Ουάσιγκτον, στο όνομα ότι ο πρωθυπουργός «διαπραγματεύεται για την Ελλάδα». Η αλήθεια βέβαια είναι ότι βασικός στόχος του ταξιδιού αυτού ήταν η στήριξη της κυβέρνησης για να περάσει τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα, όπως και έγινε.
Οπως αναμενόταν, η ΝΔ δεν είπε κουβέντα για τα ανταλλάγματα που πρόσφερε ο Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ προκειμένου να καταργηθεί η βίζα, πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνούνταν πεισματικά να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα ακόμα και λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού.
Παράλληλα με τη μάχη για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, η ηγεσία της ΝΔ κινείται και με στόχο να εγκλωβίσει και τη λαϊκή δυσαρέσκεια. «Ο κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής είναι μεγάλος», εκτιμά ο Α. Σαμαράς, θεωρώντας δεδομένη τη λαϊκή οργή για τα αντιλαϊκά μέτρα. «Εμείς προσπαθούμε να μπολιάσουμε την ελπίδα, ώστε η οργή να μη γίνει καταστροφική. Το ΠΑΣΟΚ δεν το μπορεί», αποφαίνεται.
Ξέρουν καλά πως η ενιαία στρατηγική τους αποκαλύπτεται στα μάτια ολοένα και περισσότερων εργαζόμενων. Γι' αυτό προσπαθούν να παρουσιάζουν διογκωμένες τις επιμέρους διαφορές τους, προκειμένου να διατηρήσουν - στο μέτρο των δυνατοτήτων τους - τη λαϊκή δυσαρέσκεια στα καλούπια του δικομματισμού και της εναλλαγής ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στη διακυβέρνηση. Το πόσο αποτελεσματική θα αποβεί αυτή τους η προσπάθεια, θα κριθεί σε βάθος χρόνου από το βάθος που θα αποκτά η ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών συνειδήσεων και η πολιτικοποίηση των εργατικών λαϊκών αγώνων.