Σάββατο 13 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ»
Για ισχυρό, ταξικό καλλιτεχνικό σωματείο

Εκλογές στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, στις 29 Μάρτη

Mε οδηγό τις δημοκρατικές και αγωνιστικές παραδόσεις του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, η παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» δίνει την εκλογική της μάχη για ένα σωματείο ταξικό, που θα αγωνίζεται για τη διαμόρφωση συνθηκών που θα επιτρέπουν στους ηθοποιούς να παίζουν σωστά τον κοινωνικό «ρόλο» τους. Να αγωνίζεται και για μια κοινωνία που θα διευκολύνει τη δημιουργία. Για κοινωνία ισότητας, ειρηνική, κοινωνία όπου η Τέχνη θα είναι προϋπόθεση. Μια κοινωνία αξιοκρατική, χωρίς ανεργία και ανθρώπους να ζούνε κάτω από τα όρια της φτώχειας. Σ' αυτούς τους άξονες κινήθηκε η συζήτηση που έγινε πριν λίγες μέρες, ενόψει των εκλογών του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (29/3).

Πολλοί ηθοποιοί, που υποστηρίζουν τη «Δημοκρατική Ενότητα» και υποψήφιοι για το νέο ΔΣ του σωματείου συζήτησαν τα προβλήματα του κλάδου, καθώς όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα είναι λιγοστά μπροστά στις πολλαπλάσιες ανάγκες, τα μεγάλα προβλήματα και την ανάγκη αλλαγής της σημερινής κατάστασης. Τη διετία που πέρασε η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» προσπάθησε να ανταποκριθεί στην εμπιστοσύνη του κλάδου, που την ανέδειξε σε πλειοψηφία στο ΔΣ, αναπτύσσοντας την αγωνιστική δράση του ΣΕΗ μέσα στο γενικότερο λαϊκό κίνημα.

Αν και συνταξιούχος πλέον, εκλεγμένος για πολλά χρόνια στο ΣΕΗ και την ΠΟΘΑ, ο Βασίλης Κολοβός κάλεσε όλους τους ηθοποιούς να συνεχίσουν την αγωνιστική παράδοση της παράταξης, θυμίζοντας όλους τους κερδοφόρους αγώνες της «Δημοκρατικής Ενότητας». «Αυτή η παράταξη ήταν που έφαγε ξύλο από τα ΜΑΤ όταν "περνούσε" ο Λάσκαρης τον 330, που πρωτοστάτησε για να υπογραφεί η πρώτη συλλογική σύμβαση στο ελεύθερο θέατρο, ήταν πρώτη στις απεργίες στην Επίδαυρο και στους Φιλίππους, για συλλογικές συμβάσεις με τα κρατικά και περιφερειακά θέατρα, αλλά και στην ΕΡΤ για συλλογικές συμβάσεις. Αργότερα το '81 δώσαμε τη μάχη να μπούμε στο ΙΚΑ και τα βαριά ανθυγιεινά. Δώσαμε τη μάχη για τη δημιουργία των ΔΗΠΕΘΕ και κάναμε τα πρώτα δύο συνέδρια. Αντισταθήκαμε στη μετατροπή του θεσμικού πλαισίου των κρατικών σκηνών από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και σε Ιδιωτικού Δικαίου. Δώσαμε έναν ταξικό προσανατολισμό στον κλάδο».

Ενώ προέτρεψε τους νεότερους σήμερα ηθοποιούς να αντισταθούν και να μην επιτρέψουν να τους πάρουν πίσω «τις κατακτήσεις που με μάχες κερδίσαμε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ