Τρίτη 28 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ακαρπες συναντήσεις, συγκρούσεις και απειλή πρόωρων εκλογών

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η σειρά των διμερών συναντήσεων του προηγούμενου 48ώρου που κατέληξε σε  νέα έξαρση, χτες, των συγκρούσεων

Κρίσιμη συνεδρίαση της Κνεσέτ  μετά την πρόταση του Λικούντ για πρόωρες εκλογές 

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ - ΚΑΛΚΙΛΙΑ - ΒΗΘΛΕΕΜ

Συνεχίζονται οι σκληρές συγκρούσεις

Associated Press

Συνεχίζονται οι σκληρές συγκρούσεις
Στο πεδίο των μαχών και των άκαρπων προσπαθειών αποκατάστασης, έστω και χαμηλόβαθμου διαλόγου, βρήκε η χτεσινή ημέρα, πρώτη ημέρα του ιερού μήνα των μουσουλμάνων του Ραμαζανιού, Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. Οι διπλωματικές προσπάθειες αποκλιμάκωσης του Σαββατοκύριακου επισκιάστηκαν από τη δολοφονική επίθεση, αργά το βράδυ της Κυριακής, εναντίον πέντε μελών της Φατάχ, υπό συνθήκες για τις οποίες οι δύο πλευρές αντιφάσκουν. Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ άρχισε, μάλλον ιδιαίτερα άσχημα, την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς σήμερα κατατίθεται στο ισραηλινό κοινοβούλιο, νέα πρόταση του αντιπολιτευόμενου Λικούντ για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ παράλληλα έχει κατατεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο το αίτημα για τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας της Κνεσέτ, έτσι ώστε να μη χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών για να προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές.

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν, και χτες, επί αρκετές ώρες στη Βηθλεέμ, στην Μπέιτ Σαχούρ, αλλά και στην Καλκιλία. Παράλληλα, πέπλο μυστηρίου κάλυπτε τις ακριβείς συνθήκες της δολοφονίας πέντε μελών της Φατάχ, εκ των οποίων 2 ανήλικοι, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, στην περίμετρο της Καλκιλίας. Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, οι πέντε δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από Ισραηλινούς κομάντος, που είχαν αναπτυχθεί γύρω από τον εποικισμό Αλφέι Μενάσε, όταν έσπευσαν στην περιοχή μετά από παρατεταμένους πυροβολισμούς. Η ισραηλινή εκδοχή, αντίθετα, μιλά για «ομάδα τρομοκρατών γνωστή για τις επιθέσεις της εναντίον εποικισμών», η οποία αναιτιολόγητα άνοιξε πυρ. Στους πέντε αυτούς νεκρούς προστέθηκε άλλος ένας έφηβος, που απέπνευσε, χθες, σε νοσοκομείο της Γάζας.

Διπλωματικές απόπειρες μεν, άκαρπες δε

Ο μικρός Παλαιστίνιος παρατηρεί πίσω από τη μητέρα του τον Ισραηλινό στρατιώτη

Associated Press

Ο μικρός Παλαιστίνιος παρατηρεί πίσω από τη μητέρα του τον Ισραηλινό στρατιώτη
Πριν από τη χτεσινή νέα έξαρση της βίας, το Σαββατοκύριακο είχε κυλήσει σε ηλεκτρισμένη ηρεμία, καθώς παρατηρήθηκε οργασμός διμερών διπλωματικών συναντήσεων. Σε κάποια αδιευκρίνιστη στιγμή, του περασμένου 48ώρου, ο Γιάσερ Αραφάτ συναντήθηκε με τον Ισραηλινό υπουργό Τουρισμού Αμνόν Λίπκιν - Σαχάκ. Από τη συνάντηση αυτή δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες αλλά φέρεται να έδωσε ώθηση σε μία άλλη συνάντηση, ανάμεσα στον Παλαιστίνιο υπεύθυνο ασφαλείας στη Γάζα, Αμπντούλ Ραζίκ Ματεϊντά και στον Ισραηλινό στρατιωτικό διοικητή της περιοχής, Γιομ Τοβ Σαμία, η οποία χαρακτηρίστηκε «χάσιμο χρόνου» από την παλαιστινιακή πλευρά. Σύμφωνα, επίσης, με δημοσιογραφικές πληροφορίες, που δε διαψεύστηκαν, ο επικεφαλής των Παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών Μοχάμαντ Νταχλάν συναντήθηκε, κάποια στιγμή εντός αυτού του 24ώρου, με τον επικεφαλής εσωτερικής ασφαλείας του Σιν Μπετ, Αβί Ντίτσερ, στο Κάιρο.

Αν και πολλοί αναλυτές χαρακτήρισαν αυτήν την τελευταία συνάντηση ως άλλη μια διαμεσολαβητική προσπάθεια της αιγυπτιακής ηγεσίας, παρά την ανάκληση του Αιγύπτιου πρεσβευτή από το Ισραήλ, η ηγεσία των Αιγυπτίων μουσουλμάνων κληρικών κάλεσε, χθες, και επισήμως, όλους τους μουσουλμάνους σε μποϊκοτάζ των ισραηλινών και αμερικανικών προϊόντων, χαρακτηρίζοντάς τα «χαράμ» (απαγορευμένο θρησκευτικά εμπόρευμα). Αν και η αιγυπτιακή κυβέρνηση διαχώρισε τη θέση της από αυτήν την έκκληση, απέφυγε επισταμένα να την καταδικάσει. Αλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία της αιγυπτιακής κυβέρνησης, ήδη, έχει σημειωθεί πτώση κατά 20% της αγοράς αμερικανικών και ισραηλινών προϊόντων.

Αμεση ανάγκη προστασίας των Παλαιστινίων

Ενώ η ένταση που επικρατεί στα Αυτόνομα φαίνεται να επεκτείνεται, όπως πολλοί ανησυχούσαν, και προς τα λιβανικά σύνορα, όπου την Κυριακή ο ισραηλινός στρατός σφυροκόπησε λιβανικό έδαφος μετά από ενέδρα της «Χεζμπολάχ» σε ισραηλινή περίπολο στα κατεχόμενα αγροκτήματα Σεμπάα, που στοίχισε τη ζωή ενός Ισραηλινού στρατιώτη, «σοκαρισμένη» από όσα είδε στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη δήλωνε η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ. Η Μέρι Ρόμπινσον, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την κατάθεση της σχετικής έκθεσης από την περιοδεία της στον ΟΗΕ, δήλωσε «συγκλονισμένη και έκπληκτη από τη φρικτή βία που λαμβάνει χώρα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού» και χαρακτηρίζει «επείγουσας ανάγκης την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στην περιοχή που θα προστατεύει τον παλαιστινιακό λαό από την ευαίσθητη θέση που βρίσκεται απέναντι στον ισραηλινό στρατό».

Με την πλάτη στον τοίχο, πάλι, ο Μπαράκ

Αναβλήθηκε, προς το παρόν ελπίζει η ισραηλινή κυβέρνηση, η επίσκεψη του εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Σλόμο Μπεν Αμί, στη Μόσχα, ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης της Κνεσέτ. Σήμερα, αναμένεται να συζητηθεί στο ισραηλινό κοινοβούλιο, η νέα πρόταση του Λικούντ για διάλυση της κυβέρνησης και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το Λικούντ φέρεται να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των 60 από τους 120 βουλευτές, μία ψήφο, δηλαδή, λιγότερη από την απόλυτη πλειοψηφία των 61 που, σύμφωνα με τον υπάρχοντα κανονισμό, θα πρέπει να εξασφαλίσει και στις τρεις προβλεπόμενες ψηφοφορίες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να εγκριθεί οριστικά η πρόταση. Εντούτοις, το Λικούντ φρόντισε να προσφύγει και στο Ανώτατο Δικαστήριο από το οποίο ζήτησε να προχωρήσει σε τροποποίηση του κανονισμού αυτού, έτσι ώστε να μπορεί μια σχετική πλειοψηφία, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, να προχωρά στην έγκριση μιας τόσο σημαντικής απόφασης.

Η νέα πρόταση του Λικούντ έθεσε σε εγρήγορση τα στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης που αποδύθηκαν σε σειρά συναντήσεων και συμβουλίων για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη του υπερορθόδοξου θρησκευτικού κόμματος «Σας», που έχει αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό από το καλοκαίρι και δηλώνει έτοιμο να υπερψηφίσει την πρόωρη διάλυση της βουλής. Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις δεν προοιωνίζονται ιδιαίτερα θετικές για τον Εχούντ Μπαράκ, καθώς χθες, η Κνεσέτ υπερψήφισε νομοσχέδιο που κατέθεσε το Λικούντ, και προβλέπει ότι χρειάζεται απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να υπάρξει η οποιαδήποτε αλλαγή στα υφιστάμενα δημοτικά όρια της Ιερουσαλήμ, απόφαση που απομακρύνει ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο της ικανοποίησης του σχετικού παλαιστινιακού αιτήματος. Την πρόταση υπερψήφισαν 84 βουλευτές, ανάμεσα στους οποίους και αρκετοί του Εργατικού Κόμματος του Μπαράκ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ