Τρίτη 9 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μέτρα υπέρ του κεφαλαίου και δημαγωγία

Ζητάει μείωση των εργοδοτικών εισφορών και της φορολογίας των επιχειρήσεων για να τονωθεί η «ανταγωνιστικότητα»

Μέτρα για την παραπέρα ενίσχυση της πλουτοκρατίας ζητάει η ΝΔ, την ώρα που τα κέρδη των επιχειρήσεων παραμένουν δυσθεώρητα ακόμα και σε συνθήκες κρίσης

Eurokinissi

Μέτρα για την παραπέρα ενίσχυση της πλουτοκρατίας ζητάει η ΝΔ, την ώρα που τα κέρδη των επιχειρήσεων παραμένουν δυσθεώρητα ακόμα και σε συνθήκες κρίσης
Μέτρα για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου ζητά επιτακτικά ο Αντ. Σαμαράς, τα οποία προβάλλει ως «μόνη διέξοδο από την κρίση» και αναγκαία προϋπόθεση για να «αποδώσουν» τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Παράλληλα η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να εγκλωβίσει τη λαϊκή αγανάκτηση, ανεβάζοντας τους τόνους της φραστικής «διαφωνίας» με τα επιμέρους κυβερνητικά μέτρα, παραμένοντας όμως σκόπιμα σε γενικόλογο και αόριστο επίπεδο. Ενισχύει έτσι τα άσφαιρα πυρά κατά της κυβέρνησης, επιχειρώντας να δείξει ότι μόνο το κόμμα του μπορεί να είναι πιο άξιος διαχειριστής των συμφερόντων της αστικής τάξης.

Οι κούφιοι «αντιπολιτευτικοί» τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα στη χτεσινοβραδινή ομιλία του προέδρου της ΝΔ σε εκδήλωση των γυναικών του κόμματός του. Από τη μια χρέωσε στο ΠΑΣΟΚ την ευθύνη για «το σύστημα που σήμερα καταρρέει», επικαλούμενος ότι η διόγκωση του δημοσίου χρέους, η πτώχευση των ασφαλιστικών ταμείων και η χρεοκοπία της εκπαίδευσης έγιναν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και από την άλλη εμφάνισε το κόμμα του ως φορέα αλλαγής της «νέας μεταπολίτευσης». «Εμείς μπορούμε να ξεκινήσουμε τον επόμενο κύκλο, εμείς μπορούμε να αλλάξουμε και το οικονομικό μοντέλο και το σύστημα διακυβέρνησης που σήμερα χρεοκόπησαν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πίσω όμως από τις δημαγωγικές διαφωνίες και καταγγελίες των μέτρων που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση, φάνηκε καθαρά η συστράτευση με την κυβέρνηση στον πόλεμο κατά των λαϊκών δικαιωμάτων. «Αυτά τα μέτρα είναι πολύ πέρα από τις αντοχές της κοινωνίας», αποφάνθηκε ο Αντ. Σαμαράς, διακηρύσσοντας ότι «διαφωνεί όχι μόνο με τα περισσότερα από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν πριν από λίγες μέρες, αλλά και με το συνολικό μείγμα πολιτικής που ακολουθείται».

Αμέσως μετά όμως αυτοαναιρέθηκε λέγοντας ότι «είναι απαραίτητο να συμπληρωθούν τα μέτρα για το έλλειμμα με μέτρα - ανάσες για την τόνωση της αγοράς»!

Νέα προνόμια στα μονοπώλια

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε πιο συγκεκριμένα τα μέτρα στήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων σε συνέντευξή του στην «Ημερησία». Πρώτο μέτρο, η μείωση των φορολογικών συντελεστών των κερδών των επιχειρήσεων στα όρια των γειτονικών βαλκανικών χωρών: «Μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις γειτονικές μας χώρες που έχουν φορολογικούς συντελεστές τους μισούς σχεδόν από τους δικούς μας;», αναρωτήθηκε με νόημα.

Το δεύτερο μέτρο είναι «η μείωση των εργοδοτικών εισφορών», ισχυριζόμενος μάλιστα ότι με αυτό τον τρόπο θα «εισρεύσουν περισσότερα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία»! Ζήτησε επίσης αλλαγή του τρόπου φορολόγησης «με πιο αντικειμενικά κριτήρια», καθώς και μείωση του ΦΠΑ.

Το επόμενο βήμα, όπως σαφώς άφησε να εννοηθεί ο Αντ. Σαμαράς, είναι οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση αν συμφωνεί με την αύξηση του ορίου των απολύσεων, την αντικατάσταση των συλλογικών συμβάσεων με συμβάσεις ανά εργασιακό χώρο και μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, απλά δεν απάντησε. Αντίθετα, επανέλαβε «τα 23 μέτρα - ανάσες», αναρωτώμενος «αν δεν πάρουμε τώρα τέτοια μέτρα, πότε θα τα πάρουμε;»...

Η πυροδότηση της δικομματικής κοκορομαχίας πάντως δεν είναι άσχετη από την εκτίμηση που έκανε στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος της ΝΔ πως «ο κίνδυνος της κοινωνικής αναταραχής είναι μεγάλος«. Οπως εξήγησε «υπάρχουν χονδροειδείς και έκδηλες αδικίες και αυτές θα προκαλέσουν δικαιολογημένη οργή». Στο πλαίσιο αυτό θέλει το κόμμα του να παρέμβει ώστε «η οργή να μη γίνει καταστροφική» και να διοχετευτεί σε «λύσεις γόνιμες και ελπιδοφόρες», υποστηρίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν το μπορεί».

Σε κάθε περίπτωση, ο Αντ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι «όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στο εξωτερικό και διαπραγματεύεται για την Ελλάδα είμαστε όλοι στο πλευρό του», υπενθυμίζοντας μάλιστα τη δική του συμβολή «στη διαπραγμάτευσή με την ΕΕ» με την επίσκεψή του στον πρόεδρο της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ