Παρασκευή 5 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ξεσηκωμός σε όλη τη χώρα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΤ 3
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΤ 3
Πολύμορφες και ευρηματικές ήταν οι αγωνιστικές παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ και άλλων μαζικών φορέων και σε όλη την υπόλοιπη χώρα.

Θεσσαλονίκη

«Πόλεμος στον πόλεμο των καπιταλιστών, αυτή είναι η απάντηση των εργατών». Την έδωσαν χιλιάδες εργάτες από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που, παρά τη βροχή, συμμετείχαν στο χτεσινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ μπροστά στο πρώην υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γ. Τσαμπούκης, ο οποίος κάλεσε το λαό να μπει στον αγώνα. Να εμπιστευθεί τη δύναμή του. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και στην αγορά.

Το ΜΑΣ κάλεσε τους φοιτητές να πάρουν αποφάσεις να κλείσουν τις σχολές και να συμμετάσχουν στην προσυγκέντρωση που καλεί στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Χημείου του ΑΠΘ. Να ξεσηκωθούν και μαζί με το εργατικό κίνημα να αποκρούσουν τα μέτρα. Στο ραντεβού με το ταξικό κίνημα, μαζικό «παρών» έδωσαν χτες το βράδυ και θα δώσουν και σήμερα το πρωί και οι συνταξιούχοι. Στο πλαίσιο της προγραμματισμένης κινητοποίησης που είχαν σήμερα, στις 10.30 το πρωί, θα συγκεντρωθούν έξω από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς το Αγαλμα Βενιζέλου, όπου θα ενωθούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ για να πορευτούν από κοινού.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΔΟΥ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΔΟΥ
Τη φωνή των εργατών, που απαιτούν την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία, έβγαλε στον «αέρα» η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ με τη συμβολική παρέμβαση που πραγματοποίησε χτες στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ μαζί με απολυμένους και απλήρωτους για μήνες εργαζόμενους, μπήκαν στις εγκαταστάσεις της ΕΤ3 και προχώρησαν στην ανάγνωση απεργιακού δελτίου.

Αττική

Στο πόδι ήταν χτες από το πρωί οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Εγιναν δεκάδες μαζικές εξορμήσεις και κινητοποιήσεις σε γειτονιές και χώρους εργασίας. Χαρακτηριστικό της ιδιαίτερα θερμής ανταπόκρισης του κόσμου ήταν το γεγονός, κατά τη συμβολική κατάληψη του ΙΚΑ Μενιδίου που έκαναν δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της συμμετοχής και των ίδιων των ασφαλισμένων και εργαζομένων που βοήθησαν μάλιστα να κρεμαστεί και ένα τεράστιο πανό με σύνθημα «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Ιδια θερμή ήταν η ανταπόκριση του κόσμου και στο Λαύριο στις συμβολικές καταλήψεις που έγιναν στα κτίρια του ΙΚΑ και της εφορίας. Μεγάλη συμμετοχή είχαν και οι απογευματινές κινητοποιήσεις σε Ελευσίνα, Λαύριο και Μέγαρα.

Μακεδονία - Θράκη

Στην Ξάνθη εργαζόμενοι του ΠΑΜΕ απέκλεισαν από τις 7 το πρωί την 1η και 2η ΔΟΥ, ενώ στις Σέρρες οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε αποκλεισμό της Νομαρχίας. Συγκεντρώσεις και πορείες του ΠΑΜΕ έγιναν σε Αλεξανδρούπολη, Σέρρες, Νάουσα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα, Βέροια, Καβάλα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Κιλκίς, Φλώρινα, Καστοριά και Γρεβενά.

Βορειοδυτική Ελλάδα

ΚΕΡΚΥΡΑ - ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ

*

ΚΕΡΚΥΡΑ - ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ
Εργαζόμενοι και νέοι στα Γιάννενα διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης. Την αποφασιστικότητα της εργατικής τάξης και του λαού να μη φορτωθούν στις πλάτες τους νέα δεινά διαμήνυσαν και οι εργαζόμενοι της Κέρκυρας στο συλλαλητήριο που κατέληξε στη Νομαρχία όπου συνεδρίαζε το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Νωρίτερα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε μια συμβολική κίνηση προχώρησαν σε κατάληψη της Νομαρχίας αναρτώντας γιγαντοπανό στην πρόσοψη του κτιρίου. Συλλαλητήρια έγιναν και σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Αρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα.

Θεσσαλία

Εργαζόμενοι της Μαγνησίας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Βόλου φωνάζοντας συνθήματα κατά των αντεργατικών μέτρων. Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Τ. Τριανταφυλλάκος, μέλος της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους σε ξεσηκωμό, με πρώτο μεγάλο σταθμό τη σημερινή απεργία. Χτες το πρωί, στα Τρίκαλα, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάληψη της Νομαρχίας.

Πελοπόννησος - Ιόνια νησιά

Χιλιάδες εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες, συνταξιούχοι, φοιτητές και μαθητές πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις το βράδυ σε όλες τις πρωτεύουσες νομών της Πελοποννήσου καθώς και σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο. Το πρωί στην Πάτρα, μέλη και στελέχη του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε κατάληψη του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης και από τα μεγάφωνα - εκτείνονται στους κεντρικούς δρόμους και καλύπτουν μεγάλο μέρος της πόλης - εκφωνούσαν απεργιακό δελτίο και καλούσαν στην απεργία σήμερα, Παρασκευή, παρά τις επίμονες προσπάθειες της δημοτικής αρχής και του δημάρχου Α. Φούρα να τους σταματήσει με αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος στο κτίριο. Σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Σπάρτη εργαζόμενοι κατέλαβαν συμβολικά τις εφορίες και στον Πύργο πραγματοποιήθηκε δυναμική πικετοφορία.

Στερεά - Εύβοια

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

*

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Στη Θήβα έγινε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και πορεία στους δρόμους της πόλης. «Να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα! Ξεσηκωμός! Συναγερμός!» καλούσαν τα πανό των εργαζομένων, των νεολαίων, των συνταξιούχων που διαδήλωσαν στους δρόμους της Λαμίας. Στη Χαλκίδα έγινε μαζική συγκέντρωση και πορεία στην πόλη. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Κρατώντας πικέτες με συνθήματα κόντρα στα νέα μέτρα και που πρόβαλλαν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, στη Λιβαδειά έγινε συγκέντρωση στην πλατεία και πορεία στους δρόμους της πόλης.

Κρήτη

Στο Ηράκλειο νέοι εργαζόμενοι από κλάδους δουλειάς δήλωσαν «παρών» στη συγκέντρωση που έγινε στις 7 μ.μ. στη Νομαρχία. Στα Χανιά η συγκέντρωση έγινε στα Νέα Καταστήματα και ακολούθησε πορεία. Συγκέντρωση και πορεία έγιναν και στο Ρέθυμνο. Από το πρωί συνδικαλιστές και μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό και περικύκλωση των κεντρικών ιατρείων του ΙΚΑ στο Ρέθυμνο, κρέμασαν πανό από την ταράτσα του ΙΚΑ και μοίρασαν υλικό στους εργαζόμενους. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν επίσης χτες στις 5 το απόγευμα οι ταξικές δυνάμεις στο Λασίθι στην πλ. του Αγίου Νικολάου.

Νησιά

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Motion Team

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στη Χίο έγινε συγκέντρωση χτες το πρωί στην είσοδο της Απλωταριάς. Στη Ρόδο έγινε μια από τις πιο μαζικές και δυναμικές συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ακολούθησε πορεία προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στη Σάμο έγιναν δύο δυναμικές συγκεντρώσεις και πικετοφορίες στο Βαθύ στο Εργατικό Κέντρο και στο Καρλόβασι στο κέντρο της πόλης. Στη Μυτιλήνη δυναμική ήταν η παρουσία νεολαίας και των Αιγυπτίων μεταναστών σε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων. Στην Κω οι ταξικές δυνάμεις «όργωσαν» δρόμους και καταστήματα στο κέντρο της πόλης και στα χωριά Αντιμάχεια και Κέφαλος. Στην Κάλυμνο έγινε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και στους κεντρικούς δρόμους. Στη Λήμνο η συγκέντρωση στο λιμάνι της Μύρινας ήταν μαζική με μεγάλη παρουσία μεταναστών, εργαζομένων και εκπαιδευτικών του νησιού.

Πολύμορφες αντιδράσεις

Στο πλαίσιο των αντιδράσεων των εργαζομένων στα μέτρα της κυβέρνησης και στο ξεθεμέλιωμα του Ασφαλιστικού, χτες στη Θεσσαλονίκη νοσηλευτές από τα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποίησαν τρίωρη κατάληψη στα γραφεία του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου αλλά και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης που κατέληξε στη ΔΥΠΕ στην Αριστοτέλους.

ΣΕΡΡΕΣ - ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ

*

ΣΕΡΡΕΣ - ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο της Σταυρούπολης στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που προκήρυξε η Ε' ΕΛΜΕ πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι καθηγητές των σχολείων της Δυτικής Θεσσαλονίκης καταγγέλλοντας την αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης.


ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

*

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ