Παρασκευή 5 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ
Υποφέρουν από την απουσία πρόληψης και υποδομών

Η αδυναμία εφαρμογής συστηματικής πρόληψης απ' το δημόσιο σύστημα υγείας έχει σαν αποτέλεσμα 2.000 καινούργιοι ασθενείς με νεφροπάθειες να οδηγούνται στις μονάδες αιμοκάθαρσης και περιτοναϊκής κάθαρσης. Συνολικά σε ετήσια βάση στις μονάδες αιμοκάθαρσης - καθώς ένας αριθμός των αιμοκαθαιρόμενων καταλήγει - υποβάλλονται σε αυτή την επώδυνη διαδικασία 10.000 ασθενείς. Μάλιστα, 700 απ' αυτούς, λόγω της γύμνιας μονάδων στην περιφέρεια, αναγκάζονται να μετακινούνται για αιμοκάθαρση στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αττική.

Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου από γιατρούς και εκπροσώπους των νεφροπαθών. Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι ασθενείς που πάσχουν από νεφροπάθειες ανέρχονται σε 1.000.000 (10% του πληθυσμού). Εξίσου ανησυχητικό με τον αριθμό, όπως επισημάνθηκε, είναι και το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν το γνωρίζουν λόγω της γύμνιας στην πρόληψη.

Αν, επισημάνθηκε, σε άλλο σημείο υπήρχαν μονάδες αιμοκάθαρσης στα κέντρα υγείας των νησιών τότε 400 αιμοκαθαιρόμενοι δεν θα ήταν αναγκασμένοι να ταξιδεύουν χειμώνα - καλοκαίρι κυρίως στην Αθήνα για αιμοκάθαρση και να υποβάλλονται οι ίδιοι και τα ασφαλιστικά ταμεία σε δαπάνες. Επίσης, άλλοι 300 αιμοκαθαιρόμενοι απ' την επαρχία δεν θα υποβάλλονταν στην ίδια ταλαιπωρία αν εξοπλίζονταν με μονάδες αιμοκάθαρσης και τα κέντρα υγείας στις παραμεθόριες περιοχές.

Σε χαμηλό επίπεδο βρίσκονται, όπως αναφέρθηκε, και οι μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας. Αντιστοιχούν σε 25 μεταμοσχεύσεις ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, όταν στην Ισπανία είναι 75 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 1.000 νεφροπαθείς στη λίστα που μπορούν να κάνουν άμεση μεταμόσχευση. Τέλος, όπως αναφέρθηκε αυτή τη στιγμή παραμένει ακέφαλος ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ