Παρασκευή 5 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στήριξαν τον Λαναρά

Οι εξελίξεις στην «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» και στον Ομιλο Λαναρά, συνολικά, προσφέρονται για μια σειρά από συμπεράσματα. Κύρια, όμως, αναδεικνύουν το μέγεθος των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), προωθούσαν και προωθούν - με το πρόσχημα να μη χαθούν θέσεις εργασίας - την «ανάγκη» ο Λαναράς να πάρει τις επιδοτήσεις, βάζοντας τους εργάτες κι εργάτριες της «ΕΝΚΛΩ» στη λογική ότι όταν ωφελείται ο εργοδότης ωφελούνται και οι εργάτες.

Τα όσα έλεγαν, είναι ενδεικτικά:

  • Την Τετάρτη 9 Ιούλη 2008 ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, δήλωνε: «Το πρόβλημα αυτό (σ.σ.: της "ΕΝΚΛΩ") έχει και τη λύση. Και λύση είναι το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το ελληνικό δημόσιο και οι τράπεζες να δώσουν τα χρήματα που απαιτούνται, ώστε το επιχειρηματικό σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη να προωθηθεί, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να αναπτυχθεί η εταιρεία». Τι έλεγε δηλαδή; Οτι αν πάρει χρήματα ο Λαναράς θα διασφαλιστεί η δουλειά των εργατών. Τώρα ο Λαναράς βάζει λουκέτο...
  • Στις 17 Σεπτέμβρη 2008, ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνης, δήλωνε για την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να «παγώσει» προσωρινά τη χρηματοδότηση του Λαναρά: «Είναι παντελώς αυθαίρετη και αδικαιολόγητη, ενώ οδηγεί στο κλείσιμο τα "Ενωμένα Κλωστήρια" σε μια περίοδο που ακολουθούν, κατά κοινή αναγνώριση, επιτυχημένη πορεία για την εξυγίανση και την κερδοφορία».
  • Στις αρχές του 2005, ο Γ. Παναγόπουλος, τότε ως οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, στη διάρκεια περιοδείας του στο εργοστάσιο «Γ» (το σωματείο του οποίου έλεγχαν οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ) καλούσε τους εργαζόμενους να αποδεχτούν το 30% των «οικειοθελών απολύσεων», να πιέσουν τις τράπεζες να δώσουν δάνεια στο Λαναρά.

Αυτά έλεγαν τότε. Αυτά λένε και τώρα. Μόλις πριν από λίγες μέρες «κατέβασαν» τους εργάτες στην Αθήνα ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει όλα τα λεφτά που είχαν τάξει στο Λαναρά. Να γιατί οι εργάτες πρέπει να βγάλουν ολοκληρωμένα συμπεράσματα για εχθρούς και «φίλους»...


Κ.Τ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ