Παρασκευή 5 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
«Μπαλώματα» για να κρυφτεί το πρόβλημα

Αντί να αυξήσει τα δρομολόγια των πλοίων, η κυβέρνηση μεταφέρει πλοία από τη μία γραμμή στην άλλη

Η σταδιακή αποδιοργάνωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, αποτέλεσμα της πολιτικής των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχει μετατρέψει τις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες σε εφοπλιστικό τσιφλίκι, αποτυπώθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ).

Με «μπαλώματα», όπως περικοπές δρομολογίων και μεταφορά πλοίων από τη μία δρομολογιακή γραμμή στην άλλη, προσπάθησαν, όπως φάνηκε από τη θεματολογία του Συμβουλίου, να λύσουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά, καθώς αυτό που χαρακτηρίζει πλέον την ακτοπλοΐα είναι η εξάντληση των λιγοστών πλοίων και πληρωμάτων, πανάκριβα εισιτήρια - οι τιμές των οποίων αναμένεται να αυξηθούν παραπέρα από τα κυβερνητικά μέτρα για αύξηση του ΦΠΑ - ταξίδια «Οδύσσειες», ενώ οι ναυτεργάτες βιώνουν συνθήκες γαλέρας.

Δυναμική κινητοποίηση στην Ικαρία

Προχτές το μεσημέρι οι κάτοικοι της Ικαρίας, με μαζικό συλλαλητήριο στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου, έδωσαν αγωνιστική απάντηση στο μερικό αποκλεισμό του νησιού από θάλασσα και αέρα. Πλέον το ένα λιμάνι του νησιού, αυτό του Αγίου Κηρύκου, που καλύπτει τη νότια πλευρά, έχει «κλείσει» αφού εδώ και μήνες δεν υπάρχει προσέγγιση, ενώ το ένα και μόνο καράβι που «πιάνει» στο νησί στο λιμάνι Ευδήλου δεν επαρκεί για να καλυφθούν ούτε στοιχειωδώς οι ανάγκες των κατοίκων.

Στο συλλαλητήριο ομιλητής ήταν ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αγίου Κηρύκου Ν. Λαρδάς, που ανέδειξε το διεκδικητικό πλαίσιο του νησιού για φτηνές, σύγχρονες, ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες χειμώνα - καλοκαίρι, τονίζοντας την ανάγκη ο αγώνας να έχει προοπτική τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με λαϊκό έλεγχο στα πλαίσια μιας άλλης εξουσίας. Ξεχωριστό στιγμιότυπο στο συλλαλητήριο ήταν η παρουσία των μαθητών από το γυμνάσιο και το λύκειο του δήμου, που, απαντώντας στην απαγόρευση από τους διευθυντές να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, έκαναν κατάληψη δίνοντας μαζικά το «παρών» τους στο συλλαλητήριο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε μεγάλη ταλαιπωρία για άλλη μια φορά κάτοικοι και επισκέπτες(2019-08-10 00:00:00.0)
Πανελλαδική 48ωρη προειδοποιητική απεργία την Πέμπτη(2013-01-26 00:00:00.0)
Νέα βάσανα για νησιώτες - ναυτεργάτες(2012-08-29 00:00:00.0)
Σοβαρά προβλήματα σε συγκοινωνίες - υποδομές(2010-04-03 00:00:00.0)
Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες(2008-11-12 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες συντονισμού σε στεριά και θάλασσα(2006-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ