Τρίτη 2 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΥΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΒΙΔΑΛΗ
Εζησε και πέθανε ως κομμουνιστής!

Ο γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ Παναγιώτης Σπήλιος (φωτ.) κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο
Ο γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ Παναγιώτης Σπήλιος (φωτ.) κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο
Στο χωριό Μελία της Λάρισας, μπροστά στον γρανιτένιο βράχο, που σηματοδοτεί και διαμηνύει την ακλόνητη πίστη και τον ανυποχώρητο αγώνα του κομμουνιστή δημοσιογράφου για το δίκιο του λαού, την ελευθερία της πατρίδας, τα υψηλά ιδανικά της κοινωνικής απελευθέρωσης από τα καπιταλιστικά δεσμά, πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Κυριακή, η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη», Κώστα Βιδάλη. Στην εκδήλωση, που τα τελευταία 24 χρόνια συνδιοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, την ΕΣΗΕΑ και την Τοπική Αυτοδιοικητική Αρχή, ξύπνησαν θύμησες για τον μάρτυρα της δημοσιογραφίας, που, το καλοκαίρι του 1946, δολοφόνησαν οι παρακρατικοί της συμμορίας του Σούρλα, με τη βοήθεια του επίσημου κρατικού μηχανισμού.

Τον κομμουνιστή Κώστα Βιδάλη, που «έδεσε τη δημοσιογραφική του ζωή με τους αγώνες του λαού κι αυτό το δέσιμο, την ταύτιση, τη σφράγισε με το αίμα του», όπως έλεγε ο αείμνηστος, κομμουνιστής δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός, εμπνευστής αυτής της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση από τον παπα - Βασίλη και απαγγελία ποιημάτων από μαθήτριες του σχολείου Μελίας, μπροστά στο βράχο - μνημείο. Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ, της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας, της Ενωσης Συντακτών Μακεδονίας - Θράκης, του «Ριζοσπάστη», της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, της Νομαρχίας Λάρισας, του Δήμου Πλατυκάμπου, του Συλλόγου Γυναικών του χωριού κ.α.

Στη συνέχεια, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Μελίας έγιναν ομιλίες για την αγωνιστική ζωή και το μαρτυρικό θάνατο του κομμουνιστή δημοσιογράφου.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε από το δάσκαλο του χωριού Β. Τσιάρα, που αναφέρθηκε στο μήνυμα του αγώνα και της θυσίας του γενναίου δημοσιογράφου.

«Ο Κώστας Βιδάλης - είπε στην ομιλία του ο Κ. Νίτσος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης - είναι ο αρχάγγελος της μαχόμενης δημοσιογραφίας, όσο ακόμα αυτή επιτελούσε κοινωνικό λειτούργημα. Ηταν ρεπόρτερ - λαγωνικό ράτσας, συντάκτης που ζούσε για να γράφει προς όφελος του λαού και του τόπου».

Και υπενθυμίζοντας ότι δίπλα από τη Μελία, τον τόπο μαρτυρίου του Κώστα Βιδάλη, βρίσκεται το Κιλελέρ, το σύμβολο της εξέγερσης των κολίγων πριν από 100 χρόνια, αναφέρθηκε στο θαυμαστό, επικό και θρυλικό δημοσιογραφικό πόνημα του Βιδάλη, για τη «Μάχη της Σοδειάς» που έδωσαν στη διάρκεια της Κατοχής οι αγρότες, υπό την προστασία και τη βοήθεια των μαχητών του ΕΛΑΣ.

Η απόδοση τιμής στον Κ. Βιδάλη αποτελεί χρέος του σημερινού δημοσιογράφου, είπε στον χαιρετισμό της η Ενυ Μαγιάση, αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, σημειώνοντας ότι η Ενωση θα συνεχίσει να τον τιμά ανταποκρινόμενη στην παρακαταθήκη που άφησε ο Ν. Καραντηνός.

«Ο Βιδάλης έσπειρε καλό σπόρο στη Θεσσαλία», είπε στην παρέμβασή του ο Κ. Σπανούλης, αντινομάρχης Λάρισας.

Ακολούθησε η παράδοση χρηματικού βραβείου στις μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Μελίας Μαρία Γκουνέλα και Χρυσάνθη Γαρυφαλλοπούλου, ενώ ανακοινώθηκε ότι η ΕΣΗΕΑ θα δώσει ως δώρο στο σχολείο έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και έναν εκτυπωτή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ