Σάββατο 27 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Οι αγωνιστές μαθητές είναι παράδειγμα προς μίμηση

Αντιδράσεις σε μαθητές και εκπαιδευτικούς προκάλεσε η αποβολή μαθητή που καλούσε τους συμμαθητές του στην απεργία

Ενα ακόμη κρούσμα αυταρχισμού που δε συνάδει με τον παιδαγωγικό ρόλο του εκπαιδευτικού και τη δημοκρατική αντίληψη που πρέπει να διέπει το σχολείο, σημειώθηκε προχτές το πρωί σε Λύκειο του Ηρακλείου όταν μαθητής, μέλος του 15μελούς συμβουλίου και μέλος της ΚΝΕ, αποβλήθηκε γιατί ζήτησε να ανακοινώσει σε όλο το σχολείο την απόφαση του τμήματός του να συμμετάσχει στην απεργία στις 24 Φλεβάρη με το ΠΑΜΕ και να καλέσει τους συμμαθητές του να πάρουν αντίστοιχα απόφαση και να συμμετέχουν.

Το περιστατικό συνέβη την Τετάρτη 24 Φλεβάρη, μέρα απεργίας, στο Ενιαίο Λύκειο Γουβών και την επόμενη μέρα ανακοινώθηκε στο μαθητή ότι αποβάλλεται για δύο μέρες από το σχολείο για λόγους αγένειας που επέδειξε στους καθηγητές τους. Συγκεκριμένα όταν του αρνήθηκαν να ενημερώσει όλους τους μαθητές το πρωί κατά τη διάρκεια της προσευχής, ο μαθητής ως εκλεγμένος συνδικαλιστής προχώρησε στην ενημέρωση κατά τμήμα, κάτι που και πάλι ενόχλησε τους απεργοσπάστες καθηγητές. Ενας καθηγητής μάλιστα άρχισε να τον σπρώχνει έξω από τις αίθουσες και να του αφαιρεί το δικαίωμα να μιλήσει για δύο συνεχόμενες διδακτικές ώρες, με αποτέλεσμα ο μαθητής να αντιδράσει. Την επόμενη μέρα του ανακοινώθηκε η διήμερη αποβολή.

Από την πρώτη στιγμή τόσο οι συμμαθητές του όσο και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Ηρακλείου κατήγγειλαν το γεγονός. Για το λόγο αυτό μάλιστα σήμερα το απόγευμα, το ΣΑΣΗ πρόκειται να συνεδριάσει για να συζητήσει ακριβώς αυτή την υπόθεση και να πάρει σχετικές πρωτοβουλίες.

Με ανακοίνωσή του και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ηρακλείου καταγγέλλει το περιστατικό και τονίζει μεταξύ άλλων: «Οι μαθητές που αγωνίζονται δεν είναι κατηγορούμενοι αλλά είναι παραδείγματα προς μίμηση, είναι εκείνοι που καταρχήν θέλουν να μάθουν, να αποκτήσουν ουσιαστική μόρφωση, δημόσια και δωρεάν, γι' αυτό και αγωνίζονται με τις μορφές που οι ίδιοι επιλέγουν. Σήμερα διώκεται ένας μαθητής γιατί βγήκε μπροστά στους αγώνες, αύριο θα διώκεται στο χώρο δουλειάς, γιατί θα απεργεί.

Χρέος του εκπαιδευτικού είναι να διδάξει τα παιδιά να αγωνίζονται σωστά, για το σωστό και το δίκιο, για όλα αυτά που τους ανήκουν και τους στερεί το σύστημα. Αυτός είναι ο σύγχρονος παιδαγωγός. Παιδαγωγός και τιμωρός του συστήματος».

Τέλος, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ν. Ηρακλείου καλεί μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς να πάρουν θέση για το απαράδεκτο αυτό γεγονός, να καταδικάσουν την πρακτική που λέει ότι όποιος αγωνίζεται για τα αυτονόητά του αποβάλλεται.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ