Σάββατο 25 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Σε ασφυκτικό κλοιό η κυβέρνηση

Σε απεργιακό κλοιό βάζουν την κυβερνητική πολιτική  οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που απεργούν στις 27 και 28 Νοέμβρη,   ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και γενικότερα την αντιλαϊκή πολιτική  της

Απεργιακό 48ωρο περιμένει την κυβέρνηση τη Δευτέρα και την Τρίτη. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία, οι υγειονομικοί, οι εκπαιδευτικοί, οι συμβασιούχοι στους δήμους, αλλά και οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι της Λέσβου και οι απόμαχοι της δουλιάς θα βρεθούν στους δρόμους, αντιδρώντας στην αντεργατική λαίλαπα, στα νομοσχέδια που καταργούν δικαιώματα, υπονομεύουν κοινωνικές κατακτήσεις και χειροτερεύουν τους όρους εργασίας.

Ο απεργιακός αναβρασμός, οι αντιδράσεις εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η κατακραυγή για το αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης, δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Η πρόταση του ΠΑΜΕ για κλιμάκωση της πάλης με την πραγματοποίηση νέας 24ωρης απεργίας στις 19 Δεκέμβρη δίνει μια αγωνιστική προοπτική στις διαθέσεις που καταγράφονται. Το αίτημα να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο, να μην περάσουν τα μέτρα, μπορεί να συσπειρώσει όλους τους εργαζόμενους.

Με την απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη, στα πλαίσια της οποίας πολλές ομοσπονδίες προβάλλουν και τα ιδιαίτερα αιτήματά τους, οι δημόσιοι υπάλληλοι λένε «όχι» στην οικονομική και κοινωνική τους υποβάθμιση, απαιτούν αύξηση των κοινωνικών δαπανών και δημόσιες υπηρεσίες για τον πολίτη. Ζητάνε πραγματικές αυξήσεις, προστασία και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στον πεζόδρομο της Κοραή. Λόγω της απεργίας της ΟΣΥΠΑ και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας δε θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις της ΟΑ.

Τη Δευτέρα αρχίζει και η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Βασικά αιτήματα είναι η πρόσληψη προσωπικού, η βελτίωση των αποδοχών και η άρνησή τους να καταργηθεί το πενθήμερο και ν' ανατραπούν οι εργασιακές τους σχέσεις. Οι τρεις ομοσπονδίες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση τη Δευτέρα στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Εργασίας.

48ωρη απεργία στα νοσοκομεία

Με 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη απαντούν οι εργαζόμενοι σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και οι γιατροί των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου στα σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση με το πρώτο νομοσχέδιο για τη λεγόμενη Μεταρρύθμιση του ΕΣΥ. Με το νομοσχέδιο αυτό - που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα - μπαίνουν ακόμα μεγαλύτεροι φραγμοί στην πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, ενώ μπαίνουν σε αμφισβήτηση βασικά δικαιώματα των εργαζομένων στις μονάδες υγείας.

Τις απεργίες αποφάσισαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και καλούν τους εργαζόμενους και τους γιατρούς να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση την Τρίτη το πρωί, ώρα 11.00, στον πεζόδρομο της Κοραή.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) με ανακοίνωσή του τονίζει: «Αυτή την ώρα, χρέος όλων των εργαζομένων στην Υγεία είναι να δώσουν, μαζικά, αγωνιστικό "παρών" στη 48ωρη απεργία, στις 27 και 28 Νοέμβρη 2000. Τώρα επιβάλλεται η κλιμάκωση των αγώνων» και καλεί σε κοινή δράση τα συνδικάτα του χώρου της Υγείας με τις υπόλοιπες κοινωνικές εργατικές οργανώσεις.

  • Η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη, αλλά στην ανακοίνωσή της δεν υπάρχει καμιά αναφορά στο επικείμενο νομοσχέδιο για την υγεία.
Οι συμβασιούχοι των δήμων

Απεργούν τη Δευτέρα και Τρίτη, οι συμβασιούχοι στους δήμους, ζητώντας να ικανοποιηθούν μια σειρά από οικονομικά αιτήματα. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις είχε εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ ΟΤΑ) τον Ιούνη, αλλά τις ανέστειλε επειδή το υπουργείο Εσωτερικών είχε υποσχεθεί ότι θα ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Οι συμβασιούχοι μέλη της ΠΟΠ - ΟΤΑ, η πλειοψηφία των μελών της οποίας εργάζεται στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, ανάμεσα στα άλλα, ζητούν: Να τακτοποιηθούν νομοθετικά. Να υπογραφεί άμεσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2000. Να τους καταβληθεί το πριμ παραγωγικότητας. Να αυξηθεί η εφάπαξ συνταξιοδότηση. Να υπαχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στο πράσινο στα βαρέα ανθυγιεινά. Να τους δοθεί η εκλογική αποζημίωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ