Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Αφιέρωμα στους πολιτικούς πρόσφυγες

Μέσα από την ιστορία πολιτικών προσφύγων, που συνάντησε η τηλεόραση του «902» στην Τασκένδη, παρουσιάζεται η οδύσσεια χιλιάδων μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού προς τις σοσιαλιστικές χώρες. Οι ζωντανές τους μαρτυρίες αποδεικνύουν την ανιδιοτελή φιλοξενία που επέδειξε το σοβιετικό Ουζμπεκιστάν, τη δική τους συμβολή στη σοσιαλιστική παραγωγή και πτυχές της προσωπικής τους περιπέτειας που είναι συνυφασμένες με την περιπέτεια της πολιτικής προσφυγιάς. Σήμερα στις 16.50 παρακολουθήστε από τον «902 TV» το πρώτο μέρος του πολύ ενδιαφέροντος ντοκιμαντέρ.

Το δεύτερο μέρος, που θα προβληθεί την Πέμπτη στις 16.50, παρουσιάζεται η αληθινή ιστορία των παιδιών του Εμφυλίου μέσα από κείμενα και ρεπορτάζ της εποχής, αλλά και ζωντανές μαρτυρίες, που αναδεικνύουν ότι χιλιάδες παιδιά περνώντας στις σοσιαλιστικές χώρες σώθηκαν από τα αεροπλάνα και τα πυροβόλα του κυβερνητικού στρατού, από τα πογκρόμ της Φρειδερίκης και από την πείνα και τις αρρώστιες που μάστιζαν τότε την παιδική ηλικία. Σε αυτό το αφιέρωμα ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη φιλοξενία από τις σοσιαλιστικές χώρες μέσα από προσωπικές εμπειρίες παιδιών που ξετυλίγουν τις μνήμες τους ο καθένας με τον δικό του προσωπικό τρόπο.

Την Παρασκευή στις 16.50 θα προβληθεί το οδοιπορικό στο Ουζμπεκιστάν. Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ουζμπεκιστάν με αφορμή τα 60 χρόνια από τις μέρες που έφτασαν εκεί χιλιάδες μαχητές του ΔΣΕ. Η τηλεόραση του «902» ακολουθώντας την αποστολή επισκέφτηκε πόλεις με σχεδόν μυθικά ονόματα, όπως η Μπουχάρα και η Σαμαρκάνδη με τη μακραίωνη ιστορία, αφού εκεί ήταν σταυροδρόμι πολλών και διαφορετικών πολιτισμών. Μέσα από το οδοιπορικό αναδεικνύεται η ιστορία και της Τασκένδης, που είναι δεμένη με χίλια νήματα με τους πολιτικούς πρόσφυγες.

Το Σάββατο στις 16.50 παρακολουθήστε το τέταρτο και τελευταίο μέρος του οδοιπορικού του «902» στο Ουζμπεκιστάν. Η σχολή του Γιάνκι Γιουλ, η 10η και η 12η πολιτεία, στην Τασκένδη, είναι τα ζωντανά μνημεία της περιπέτειας των προσφύγων. Αυτά τα μέρη επισκέφτηκε ο «902» ακολουθώντας την αποστολή της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Μέσα από αυτό το οδοιπορικό αναδύονται οι μνήμες αλλά και η ιστορία της προσφυγιάς που καταγράφηκε στα μέρη που εκτυλίχτηκε.

Τα ντοκιμαντέρ επιμελήθηκε και παρουσιάζει ο Παύλος Ρούφας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ