Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ - ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Υπεύθυνες και υπόλογες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Motion Team

Πάνω από 300.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων και καλλιεργειών έχουν πλημμυρίσει στον Εβρο, γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, δίκτυο οδοποιίας, υποδομές έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες. Οι καταστροφές έχουν επεκταθεί σε μεγάλη έκταση που περιλαμβάνει τις περιοχές Τραϊανούπολης, Φερών, Τυχερού, Σουφλίου, Ορφέα, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Κυπρίνου, Βύσσας, Μεταξάδων και Τριγώνου.

Η στάθμη του ποταμού Εβρου χτες παρουσίασε πτωτική τάση, μετά τις τεχνητές θραύσεις των αναχωμάτων, σε διάφορα σημεία, αλλά και εξαιτίας της μείωσης των υδάτων που εισέρρεαν από τη Βουλγαρία μέσω του ποταμού Αρδα. Παρ' όλα αυτά παρέμενε πάνω από τα όρια συναγερμού.

Οι κάτοικοι του Εβρου παλεύουν να σωθούν από το έγκλημα που διαπράττουν σε βάρος τους, χρόνια τώρα, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που, στοιχισμένες στις επιλογές της ΕΕ, προτιμούν να πνίγουν το λαό και μετά να τον αποζημιώνουν με ψίχουλα αντί να υλοποιήσουν τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Αποδεικτικό στοιχείο αυτής της πολιτικής αποτελεί η κατάσταση στην περιοχή της Μάνδρας. Θα ήταν διαφορετική, αν είχε ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων για κατασκευή του φράγματος στο Μικρό Δέρειο. Αίτημα που απορρίφθηκε οριστικά το 1996, λόγω κόστους. Το έργο αυτό θα προστάτευε την περιοχή από πλημμύρες, διότι θα συγκρατούσε τα νερά που μέσω του Ερυθροπόταμου και μικρότερων χειμάρρων προωθούνται στον ποταμό Εβρο, ενώ παράλληλα θα διασφάλιζε την άρδευση 400.000 στρεμμάτων στον κεντρικό και νότιο Εβρο τους καλοκαιρινούς μήνες.


MotionTeam

Αντίστοιχη μοίρα έχουν και οι προτάσεις των αγροτών και φορέων του νομού για την κατασκευή μεγάλου φράγματος στη Μάνθεια και παράλληλα μικρών φραγμάτων, λιμνοδεξαμενών, αποταμιευτήρων κλπ. Τα μόνα έργα που γίνονται αφορούν σε συντηρήσεις, ενισχύσεις και αποκαταστάσεις των αναχωμάτων, των γεφυρών και του δικτύου οδοποιίας ή άλλων υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές. Δεν προκρίνουν για χρηματοδότηση και φυσικά δεν κατασκευάζουν ούτε «πόρτες» στα αναχώματα ώστε η διοχέτευση προς τον κάμπο των επιπλέον ποσοτήτων νερού να γίνεται ελεγχόμενα. Επιλέγουν τις τεχνητές θραύσεις των αναχωμάτων, όπως αυτή που έγινε χτες στην περιοχή των Φερών που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν περίπου 80.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων.

Είναι λοιπόν υποκριτικό όλοι αυτοί, νυν και πρώην υπουργοί των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και οι αιρετοί του δικομματισμού στην Αυτοδιοίκηση να προσπαθούν να πείσουν ότι νοιάζονται για το λαό του Εβρου. Ο σημερινός νομάρχης Ν. Ζαμπουνίδης, αλλά και ο προκάτοχός του και σημερινός υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος, επί 16 χρόνια στο τιμόνι της Νομαρχίας, υπηρέτησαν αντιαγροτικές πολιτικές και αφήνουν πίσω τους κυριολεκτικά ένα διάτρητο, γερασμένο, αντιπλημμυρικό σύστημα, ένα ανύπαρκτο αποστραγγιστικό, ένα νομό ανοχύρωτο στα καιρικά φαινόμενα.

Υποκριτική είναι και η ευαισθησία του Δ. Αβραμόπουλου που επισκέφθηκε προχτές τις πληγείσες περιοχές, αφού η ΝΔ, που κυβέρνησε τη χώρα 15 χρόνια, μετά τη μεταπολίτευση, δεν έκανε τίποτα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού.

Οπως σημειώνει η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ, «στη συνείδηση των κατοίκων του Εβρου το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι για την τραγωδία των πλημμυρών. Υπηρέτησαν πολιτικές που είχαν προτεραιότητα την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Ο φετινός προϋπολογισμός θα ενισχύσει τις μεγάλες επιχειρήσεις με 8,3 δισ. ευρώ, αντίθετα τα κονδύλια για έργα εγγείων βελτιώσεων θα είναι μειωμένα».

Χτες υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία γίνεται η οριοθέτηση των πλημμυρόπληκτων του Νομού Εβρου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, η οριοθέτηση έγινε όπως την εισηγήθηκε ο νομάρχης, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές στα κτίρια. Πρόκειται για τις περιοχές Τραϊανούπολης, Φερών, Τυχερού, Σουφλίου, Ορφέα, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Κυπρίνου, Βύσσας, Μεταξάδων και Τριγώνου. Το έργο ανέλαβε η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος (ΥΑΣΒΕ). Ωστόσο δεν αναφέρεται πόση θα είναι η κρατική βοήθεια για την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών.

Στην Καστοριά

Δραματική παρέμενε η κατάσταση και χτες στην Καστοριά, όπου εκτός από τους παραλίμνιους οικισμούς, τις γεωργικές εκτάσεις (μηλοκαλλιέργειες κλπ.) και το κέντρο της πόλης, οι παραλιακοί δρόμοι, καταστήματα έχουν καλυφθεί από το νερό. Χτες οι προσπάθειες της νομαρχίας επικεντρώθηκαν στη μείωση της στάθμης κατά είκοσι με τριάντα εκατοστά, με την πραγματοποίηση εκ των υστέρων έργων που έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα. Ετσι, συνεργεία της νομαρχίας εργάζονταν για τον καθαρισμό του παραπόταμου στην έξοδο της λίμνης, που έχει καλυφθεί από μπάζα και σκουπίδια. Με την εμβάθυνση του καναλιού απορροής της λίμνης πιστεύεται προς το παρόν ότι οι ποσότητες πλεονασματικού νερού θα μπορέσουν να οδηγηθούν προς τον Αλιάκμονα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ