Κυριακή 21 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Η μαύρη αλήθεια

1. Συνηθίσαμε στη θέα των παραιτημένων ανθρώπων. Στο κέντρο της Αθήνας ουδείς θίγεται για οτιδήποτε. Ακολουθώντας την όραση των Ευρωπαίων, μας φαίνεται λογικό το κυνηγητό των Αφρικανών. Λογικός ο διασυρμός των πρεζονιών, που βαδίζουν αυτόχειρες και ατάραχοι κάτω από τον ήλιο της Αττικής.

2. Συνηθίσαμε - ποιος το περίμενε - ν' ακούμε από τους λαϊκούς ανθρώπους που μεγαλώσαμε αγκαλιά να καταλήγουν στο πιο ελεεινό γνωμικό για να τη βγάλουν: «Φύλαγε τα ρούχα σου, να 'χεις τα μισά». Φοβούνται πως κάποιο από τα ανύπαρκτα συμφέροντά τους μπορεί να συγκρουστεί με κάποιο άλλο ανύπαρκτο. Ποτέ δεν ξέρεις, σου λένε, γιατί όλο και κάποιος μπλε Πασόκος μπορεί με τη μορφή του Πάγκαλου σαν παραφουσκωμένη νεράιδα να εμφανιστεί στο σαλόνι και ν' αρχίζει να διορίζει από τον πατέρα μέχρι τον παππού τον μακαρίτη. Ο μικροαστισμός κερδίζει στις λαϊκές συνοικίες - αυτή είναι η μαύρη αλήθεια - για λόγους πολλούς, που τώρα πια δεν έχουν καμία απολύτως σημασία, αφού δεν τους αναχαιτίζουμε.

3. Συνηθίσαμε ν' ακούμε τους συκοφάντες, γιατί μας κάνουν να ξεχνάμε πόσο λίγοι είμαστε.

4. Συνηθίσαμε να είμαστε ευσυγκίνητοι για μισή ώρα - τόσο κρατάει η επίδραση του μελό μέσα μας. Επειτα επιστρέφουμε στα καθ' ημάς χειρότεροι και ανελέητοι.

5. Συνηθίσαμε να παραμυθιαζόμαστε. Ολα λειτουργούν σαν ένα προοίμιο για τη λησμονιά. Ορισμένοι επιμένουν για επιστροφή στην παιδική ηλικία, άλλοι ταξιδεύουν με κάθε ευκαιρία πιστεύοντας ότι το πρόβλημα είναι γεωγραφικό.

6. Συνηθίσαμε, αν και έχουμε μαύρα μεσάνυχτα για τον εαυτό μας, να μιλάμε με ψυχαναλυτικούς όρους για τους άλλους. Η μια παρέα καταδικάζει την άλλη - αυτή είναι η σημερινή κατάσταση. Ο καθένας, πριν ξεκινήσει από το σπίτι του, ντύνεται εισαγγελέας και βγαίνει.

7. Συνηθίσαμε στις φτηνές δικαιολογίες. Καταπίνουμε την κάμηλο και διυλίζουμε τον κώνωπα με τον τρόπο των ειδικών Πρετεντέρηδων.

8. To χειρότερο απ' όλα: Συνηθίσαμε, όταν εμφανίζεται ο άλλος στη ζωή μας, πρώτο να τον ζυγίζουμε και να κοιτάμε τι μπορούμε να βγάλουμε απ' αυτόν. Αν δεν υπάρχει συμφέρον, τελειώνουμε πριν καν αρχίσουμε μαζί του. Αυτή η αρρώστια δύσκολα σηκώνει γιατρειά. Μήπως είναι καιρός ν' αρχίσουμε να ψηλαφίζουμε την αλήθεια μας μπροστά στον καθρέφτη;


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ