Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ανησυχία για την ανάφλεξη συγκρούσεων στο Πρέσεβο...
  •  Εκτακτη συνάντηση του Προέδρου Κοστούνιτσα με αρμόδιους υπουργούς και τους διοικητές των σερβικών δυνάμεων στο Βράνιε
  • ΟΗΕ και ΝΑΤΟ καταδικάζουν τα επεισόδια και συνιστούν ...«ψυχραιμία»

Στρατιώτης της ΚΦΟΡ στο σπίτι του δολοφονηθέντος συνεργάτη του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, Ισμ. Μουσταφά

Associated Press

Στρατιώτης της ΚΦΟΡ στο σπίτι του δολοφονηθέντος συνεργάτη του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, Ισμ. Μουσταφά
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ανησυχητικές εξελίξεις, που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε μία ακόμη επικίνδυνη σύρραξη στα Βαλκάνια, γεννά η ανάφλεξη της βίας Κοσσοβάρων Αλβανών εξτρεμιστών στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, αλλά και η χτεσινή δολοφονία στενού συνεργάτη του Κοσσοβάρου Αλβανού πολιτικού ηγέτη Ιμπραήμ Ρουγκόβα στην Πρίστινα. Τα σοβαρά αυτά γεγονότα προκάλεσαν χτες την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στον Πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Β. Κοστούνιτσα και τον γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, αλλά και την επείγουσα συνεδρίαση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου με τους αρμόδιους υπουργούς και τους διοικητές των αστυνομικών σερβικών δυνάμεων. Μάλιστα, μετά τη χτεσινή έκτακτη σύσκεψη στο Βελιγράδι, επιβεβαιώθηκε πως, αφ' ενός, οι Αλβανοί αυτονομιστές της οργάνωσης - παρακλάδι του ΟΥΤΣΕΚΑ ελέγχουν από προχτές μία περιοχή περίπου πέντε χιλιομέτρων εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης προς την πλευρά των διοικητικών συνόρων της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο και, αφ' ετέρου, βασική οδική αρτηρία από πόλη της κοιλάδας του Πρέσεβο, που οδηγεί προς το Κοσσυφοπέδιο!

Μετά τη χτεσινή έκτακτη σύσκεψη του Προέδρου Κοστούνιτσα με τους αρμόδιους υπουργούς και τους διοικητές των σερβικών αστυνομικών δυνάμεων της νότιας σερβικής πόλης Βράνιε, ανακοινώθηκε αορίστως πως «συζητήθηκαν τα άμεσα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν ο στρατός και οι αστυνομικές αρχές για την αντιμετώπιση της οξυμένης κατάστασης στη νότια Σερβία». Τα παραπάνω γνωστοποίησε χτες με δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Στέβαν Νίκσεβιτς, ο οποίος εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του Βελιγραδίου για το ενδεχόμενο οι τελευταίες συγκρούσεις των σερβικών δυνάμεων με τους Αλβανούς αυτονομιστές της οργάνωσης UCPMB (ζητά την «απελευθέρωση» και προσάρτηση των νότιων σερβικών πόλεων Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς και Πρέσεβο στο ...ανατολικό Κοσσυφοπέδιο) να τεθούν σύντομα εκτός ελέγχου!

Οι αντιδράσεις ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και ΚΦΟΡ

Η σοβαρότητα της κατάστασης φάνηκε, τόσο από την πρωτοφανή - για τα δεδομένα του ΟΗΕ - γρήγορη αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσο και από τις αντιδράσεις του γγ του ΝΑΤΟ και αξιωματούχων της ΚΦΟΡ που εδρεύει στο Κοσσυφοπέδιο...

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε χτες μετά από σχετικό αίτημα του Βελιγραδίου, αποφάσισε ομόφωνα τη δριμύτατη «καταδίκη των εγκληματικών επιθέσεων» στη νότια Σερβία και τη χτεσινή βομβιστική επίθεση κατά του γιουγκοσλαβικού γραφείου σύνδεσης στην Πρίστινα, απαιτώντας την άμεση διενέργεια έρευνας για την προσαγωγή των δραστών στη Δικαιοσύνη. Οι 15 πρεσβευτές των χωρών - μελών του ΣΑ, εξομοιώνοντας ουσιαστικά επιτιθέμενους και αμυνόμενους, συνέστησε ...και στις δύο πλευρές (δηλαδή και στις σερβικές δυνάμεις και στους Κοσσοβάρους Αλβανούς αυτονομιστές) ...να απέχουν από μελλοντικές επιθέσεις και κάλεσαν τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις και την αστυνομική δύναμη του ΟΗΕ που εδρεύουν στο Κοσσυφοπέδιο να λάβουν μέτρα για την αποτροπή νέου κύματος βίας.

Αντίθετα, την ίδια ώρα, ο Αμερικανός αντισυνταγματάρχης, Σεθ Μπρέιβμαν και εκπρόσωπος της ΚΦΟΡ, επέρριψε άμεσα τις ευθύνες για τις τελευταίες συγκρούσεις Σέρβων και Αλβανών αυτονομιστών στο Πρέσεβο στους τελευταίους, δηλώνοντας: «Υπάρχουν σαφή στοιχεία και μαρτυρίες πως οι Αλβανοί αντάρτες εξαπέλυσαν απρόκλητα επιθέσεις κατά των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας... Και οι δύο πλευρές αντάλλαξαν ριπές με ολμοπυροβόλα, αλλά είναι σίγουρο και καθαρό ότι όλα ξεκίνησαν από τους Κοσσοβάρους Αλβανούς»!

Αργότερα χτες, η ΚΦΟΡ ανακοίνωσε πως έκλεισε «για προληπτικούς λόγους» τη μοναδική οδική αρτηρία που οδηγεί από το Κοσσυφοπέδιο στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, πως συνέλαβε 12 Κοσσοβάρους Αλβανούς - μέλη της αυτονομιστικής οργάνωσης «UCPMB» ως ενεχόμενα στις πρόσφατες συγκρούσεις στο Πρέσεβο, πως κατέσχεσε ένα φορτηγό Κοσσοβάρων Αλβανών, το οποίο αποκάλεσε «κινητή αποθήκη όπλων»...

Με αφορμή τις συγκρούσεις μεταξύ σερβικών δυνάμεων και Κοσσοβάρων Αλβανών εξτρεμιστών στο Πρέσεβο, ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Κοστούνιτσα απέστειλε επιστολή στον γγ του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας πως «παρά τη νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων στη Γιουγκοσλαβία και το άνοιγμα του Βελιγραδίου στον κόσμο, η διεθνής κοινότητα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας». Η απάντηση του γγ του ΝΑΤΟ, Τζ. Ρόμπερτσον, δεν ήταν παρά η σύσταση που έκανε προς τις γιουγκοσλαβικές στρατιωτικές δυνάμεις, προκειμένου αυτές να «απόσχουν από βία» και η «υπόσχεση» πως οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο «θα αυξήσουν τις περιπολίες στα διοικητικά όρια με τη νότια Σερβία και θα ερευνήσουν τα περιστατικά συγκρούσεων»...

Χτες, πάντως, δεν αναφέρθηκαν νέες συγκρούσεις στην κοιλάδα του Πρέσεβο παρά μόνον η διαδήλωση δεκάδων Σέρβων στο Μπουγιάνοβατς (όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αλβανοί), που διαμαρτύρονταν για τις τελευταίες συγκρούσεις στην περιοχή.

Δολοφόνησαν συνεργάτη του Ιμπραήμ Ρουγκόβα

Φονική ενέδρα έστησαν χτες άγνωστοι δράστες σε βάρος του Ισμαήλ Μουσταφά, στενού συνεργάτη και πολιτικού συμβούλου του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ηγέτη του Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου.

Το φονικό έγινε περίπου ένα 24ωρο μετά τη βομβιστική επίθεση κατά του γιουγκοσλαβικού γραφείου σύνδεσης στην Πρίστινα. Το θύμα δέχτηκε πυροβολισμούς στις 15.15 τοπική ώρα (16.15 ώρα Ελλάδος) μπροστά από την κατοικία του στη συνοικία Νταρντάνια στην Πρίστινα και λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Εως νωρίς χτες βράδυ, δεν είχε συλληφθεί κανένας ύποπτος για τη δολοφονία του Μουσταφά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ