Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Λουτρό αίματος!

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Με τον πλέον ειδεχθή και απάνθρωπο τρόπο 17 άνθρωποι σφαγιάστηκαν χτες από τα ακροδεξιά «τάγματα θανάτου» που εξακολουθούν να σπέρνουν ανενόχλητα το θάνατο. Η εκτέλεση των αθώων ήταν «παραδειγματική και συμβολική», καθώς οι παραστρατιωτικοί θεώρησαν θανάσιμο το αμάρτημα να τρέφουν αισθήματα συμπάθειας και αλληλεγγύης προς τον αγώνα που κάνουν οι αντάρτες...

Το χτεσινό αποκρουστικό περιστατικό είναι αποκαλυπτικό για τη δράση των «ταγμάτων θανάτου». Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι παραστρατιωτικοί, που ήταν ντυμένοι με στολές παραλλαγής και κρατούσαν αυτόματα όπλα, μπήκαν τα ξημερώματα στο ψαροχώρι Νουέβα Βενέσια, στην επαρχία Μαγκνταλένα, στη βόρεια Κολομβία και διέταξαν τους κατοίκους να βγουν από τα σπίτια τους. Κατόπιν κάλεσαν ονομαστικά 17 ανθρώπους, τους οποίους επέλεξαν με βάση έναν κατάλογο που είχαν συντάξει πριν ξεκινήσουν την «επιχείρησή» τους και τους εκτέλεσαν μπροστά στα μάτια των γειτόνων τους.

Οι αστυνομικές αρχές αποδίδουν την ωμή και στυγνή δολοφονία 17 αθώων, στο γεγονός ότι τα περισσότερα θύματα... ήταν άνδρες που φέρονταν ότι συνεργάζονταν με αριστερές αντάρτικες οργανώσεις.

Το παρόν τραγικό και άκρως ειδεχθές περιστατικό, ανεβάζει και άλλο τον αριθμό των σφαγιασθέντων και νεκρών του εμφύλιου πολέμου που κρατά περίπου 40 χρόνια. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία δεκαετία, ενώ για τους οκτώ πρώτους μήνες αυτού του χρόνου, 1.389 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους αθώοι αγρότες έχουν χάσει τη ζωή τους σε ανάλογες «εκτελέσεις» και σφαγές που διαπράττονται ως επί το πλείστον από παραστρατωτικούς της άκρας δεξιάς, με τις ευλογίες και την αρωγή των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας. Η ανεξέλεγκτη αυτή δράση των «ταγμάτων θανάτου», που όχι μόνο δε σταμάτησε, αλλά ούτε καν κόπασε για λίγο, εξαιτίας της ανικανότητας και της έλλειψης θέλησης της κυβέρνησης του Αντρές Παστράνα να ελέγξει το στράτευμα και τις διασυνδέσεις του με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, προκάλεσαν και την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών με τις FARC-ΕΡ, σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξή τους, καθώς ένας από τους πρώτους όρους για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων ήταν η πάταξη της «παραστρατιωτικής τρομοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ