Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΜΕ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Το λιμάνι κατακλύστηκε από απεργούς

Μία από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων χρόνων έγινε προχτές

Δεμένοι έμειναν οι κάβοι. Από το χάραμα μέχρι το βράδυ, έξω από τις μπουκαπόρτες υπήρχαν απεργιακές φρουρές
Δεμένοι έμειναν οι κάβοι. Από το χάραμα μέχρι το βράδυ, έξω από τις μπουκαπόρτες υπήρχαν απεργιακές φρουρές
Από τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης μέχρι αργά προχτές το βράδυ ο Πειραιάς, ολόκληρο το πρώτο λιμάνι της χώρας, παλλόταν στους ρυθμούς του απεργιακού αγώνα. Χιλιάδες απεργών εργατών, στεριάς και θάλασσας και μαζί τους φοιτητές, σπουδαστές, απόμαχοι της δουλειάς, μικροί ΕΒΕ, αυτοαπασχολούμενοι, από το πρωί, αξημέρωτα ακόμα, μέχρι αργά το βράδυ, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, με μπροστάρηδες τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, έδιναν τη μάχη της απεργίας με δυναμισμό και αποφασιστικότητα.

Απεργιακές φρουρές στήθηκαν από τις 6 το πρωί έξω από τους καταπέλτες, αλλά και τις πύλες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, σε γιαπιά, στα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας και άλλου. Στις 10 το πρωί η πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού όπου είχε καθοριστεί η απεργιακή συγκέντρωση πλημμύρισε από εργατόκοσμο. Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, ενώ χαιρέτισαν η Ελευθερία Βενέτη από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και ο Γρηγόρης Μόφορης από τη Συντονιστική Επιτροπή μικρών ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων Πειραιά.

Αμέσως μετά ξεδιπλώθηκε μία τεράστια πορεία, από τις μεγαλύτερες που έχει «δει» ο Πειραιάς, με τη συμμετοχή και πολλών νέων δυνάμεων. Για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι στους δήμους είχαν τόσο μαζικά μπλοκ, όπως οι καθαρίστριες σχολείων. Για πρώτη φορά συμμετείχαν εργαζόμενοι που ειδικεύονται στην κατασκευή πισίνων. Με ενισχυμένες δυνάμεις εμφανίστηκαν τα μπλοκ των ναυτεργατών, των εργατών της Ζώνης, των εργατών από τα εργοστάσια της ελαιουργοσαπουνοποιίας, των εμποροϋπαλλήλων, όπως μαζική ήταν η παρουσία και των σπουδαστών και φοιτητών. Οι διαδηλωτές, με προμετωπίδα το πανό της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ που ανέγραφε «Στην επίθεση της κυβέρνησης, ΕΕ απαντάμε με αντεπίθεση. Συσπείρωση, οργάνωση, ρήξη, ανατροπή», δίνοντας το στίγμα, με τον όγκο της πορείας τους και τα απανωτά τους συνθήματα, με κυρίαρχο «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», σήκωσαν τον Πειραιά στο πόδι. Πέρασαν από το εμπορικό κέντρο του Πειραιά και στη συνέχεια κατέληξαν στο λιμάνι.

Στο λιμάνι κατέληξε η απεργιακή διαδήλωση
Στο λιμάνι κατέληξε η απεργιακή διαδήλωση
Η περιφρούρηση της απεργίας στα καράβια αποτέλεσε και σε αυτόν τον απεργιακό αγώνα ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο στιγμιότυπο. Το μεσημέρι της Τετάρτης το λιμάνι κατακλύστηκε από εργαζόμενους, φοιτητές και σπουδαστές που κατέφθασαν από κάθε γωνιά της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Συγκροτήθηκαν σε απεργιακές στρατιές που κάθε μία με δυναμισμό, βηματισμό και απανωτά συνθήματα, έπαιρνε τη θέση της στους καταπέλτες, βροντοφωνάζοντας «Πόλεμος στον πόλεμο των καπιταλιστών, αυτή είναι η απάντηση των εργατών». Η ταξική ενότητα και αλληλεγγύη έδειξε και πάλι την ακατανίκητη δύναμή της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκληρή μάχη ενάντια στην εργοδοσία και τα τσιράκια της(2011-12-02 00:00:00.0)
Παλικαρίσια απάντηση στην τρομοκρατία(2011-02-25 00:00:00.0)
«Καρπός» της συλλογικής δουλειάς η μαζική συμμετοχή(2010-12-17 00:00:00.0)
Πλημμύρισε διαδηλωτές - εργάτες θάλασσας και στεριάς(2010-07-10 00:00:00.0)
Μίλησε ξανά η δύναμη της αλληλεγγύης(2010-02-11 00:00:00.0)
«Τράνταξαν» το πρώτο λιμάνι της χώρας(2009-12-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ