Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΜΕ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ
Ομοψυχία ίσον υποταγή

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία και τους βασικούς χαιρετισμούς στην Αθήνα

Ο κεντρικός ομιλητής Βασίλης Σταμούλης
Ο κεντρικός ομιλητής Βασίλης Σταμούλης
«Tο κίνημά μας δεν υποτάσσεται απλώνεται συνέχεια σε νέους χώρους και κλάδους και στέλνει το δικό του μήνυμα. "Καμία θυσία για την πλουτοκρατία, την κρίση να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται, τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι, να πληρώσει η ολιγαρχία". Σύγκρουση μέχρι το τέλος. `Η αυτοί ή εμείς. Μπλόκα παντού στην αντιλαϊκή πολιτική». Με τα λόγια αυτά χαιρέτισε την επιτυχία της χτεσινής απεργίας ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και κεντρικός ομιλητής.

Αναφερόμενος στο πρωτοφανές μπαράζ αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων σημείωσε «έχουμε τη δύναμη, μπορούμε να ματαιώσουμε τα σχέδιά τους». Ενώ επισήμανε: «Δεν αρκούνται μόνο στο να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα την κρίση. Η αστική τάξη, η πλουτοκρατία, με πρωταγωνιστή την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία για να αναχαιτίσουν αυτό που γεννιέται και ωριμάζει μέσα στο λαό, ότι υπάρχει και άλλος δρόμος από το μονόδρομο του κεφαλαίου, της εκμετάλλευσης».

Απέναντι στην «ιερή συμμαχία» της αντιλαϊκής βαρβαρότητας συγκροτείται «ένα άλλο ακριβώς αντίθετο μπλοκ, που προβάλλει και υπερασπίζεται το δικό του δίκιο. Είναι το μπλοκ αυτών που παράγουν τον πλούτο αυτού του τόπου. (...) Είναι οι εργαζόμενοι συνολικά που στις 17 Δεκέμβρη, που σήμερα, είναι στους δρόμους του αγώνα. Είναι οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες που είναι στα μπλόκα παλεύοντας να καλλιεργούν με αξιοπρέπεια τη γη. Είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, μικροβιοτέχνες και έμποροι που κλείνουν τα μαγαζιά για να εμποδίσουν τις πολυεθνικές να τους τα κλείσουν οριστικά». Ανάμεσα στα δύο αυτά κοινωνικά μπλοκ, είπε, δεν μπορεί να υπάρξει «καμιά εθνική ομοψυχία, καμιά συνεννόηση. Οταν μιλούν για συνεννόηση εννοούν την υποταγή του δικού μας μετώπου στα συμφέροντα του δικού τους». Γι' αυτό και στο «στόμα κάθε εργαζόμενου και εργαζόμενης ένα σύνθημα καθημερινά πρέπει να ακούγεται και να μεγαλώνει - Ποτέ πια ΠΑΣΟΚ, ποτέ πια ΝΔ».

Στο βήμα της συγκέντρωσης απευθύνει χαιρετισμό ο Ρίζος Μαρούδας
Στο βήμα της συγκέντρωσης απευθύνει χαιρετισμό ο Ρίζος Μαρούδας
«Ο δικός μας δρόμος περνάει μέσα από την απειθαρχία και την ανυπακοή στην πολιτική της πλουτοκρατίας, μέσα από τη λαϊκή αντεπίθεση για την ανάπτυξη με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες. (...) `Η θα συμβιβαστούμε με τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την εκμετάλλευση, τις οικονομικές κρίσεις του καπιταλισμού ή θα παλέψουμε για την κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς. Ο πλούτος να ανήκει σε μας που τον παράγουμε για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που τα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία και το κριτήριο της ανάπτυξης δεν θα είναι το κέρδος, αλλά η ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών», κατέληξε μεταξύ άλλων.

Διεκδικούμε ανάπτυξη υπέρ των λαϊκών συμφερόντων

«Κλιμακώνουμε σήμερα τον πολυήμερο αγώνα μας, από τα μπλόκα στις πόλεις, μαζί με τους εργαζόμενους, γιατί έχουμε κοινό αντίπαλο και κοινά συμφέροντα», τόνισε ο Ρίζος Μαρούδας, από τη Γραμματεία της ΠΑΣΥ, μεταφέροντας από το βήμα τους χαιρετισμούς της αγωνιζόμενης φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Επισημαίνοντας ότι η έμπρακτη συμπαράσταση των εργαζομένων και όλου του λαού ενισχύει καθοριστικά την αντοχή των αγροτών κόντρα στην τρομοκρατία μεγαλεμπόρων - κυβέρνησης - κομμάτων του κεφαλαίου, αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία που έχει ο αγώνας της φτωχομεσαίας αγροτιάς για τα λαϊκά συμφέροντα: «Οι κλιματολογικές συνθήκες της χώρας και η τεχνογνωσία των αγροτών μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας με φθηνά και υγιεινά προϊόντα, όμως η πολιτική της ΚΑΠ και των ελληνικών κυβερνήσεων δεν μας επιτρέπουν να παράγουμε».

Την ανάγκη να δυναμώσει η συντονισμένη αντιμονοπωλιακή πάλη του λαού ανέδειξε και ο Μπάμπης Μαυροθαλασσίτης, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση εκ μέρους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ. «Οι αυτοαπασχολούμενοι, είπε, οι μικροί ΕΒΕ, οι αυτοκινητιστές είναι στο δρόμο του αγώνα μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ και τη φτωχομεσαία αγροτιά», σημείωσε. «Διεκδικούμε - τόνισε - «όχι μόνο μέτρα που θα βελτιώσουν σήμερα την κατάσταση. Ξέρουμε ότι θα είναι παροδικό. Διεκδικούμε μια άλλη πορεία στην ανάπτυξη της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ