Σάββατο 6 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καημός για την ευρωζώνη!

Χτες συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του Αλ. Τσίπρα με θέμα την πρόταση που καιρό τώρα καταθέτει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, να διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση από την ΕΕ την «έκδοση ευρωομολόγου με χαμηλό επιτόκιο». Απαντώντας, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είπε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει τη σημαία του ευρωομολόγου για τον πολύ απλό και πρακτικό λόγο ότι, αν το κάναμε αυτό, θα είχαν ένα σήμα ότι δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας (...) θα εκλαμβάνονταν από τις διεθνείς αγορές και τους διεθνείς εταίρους ως μια δικαιολογία ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει».

Αφήνουμε κατά μέρος τις αυταπάτες που κρύβονται πίσω από την πρόταση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για το δανεισμό της χώρας από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Είναι εμφανής άλλωστε η προσπάθεια των οπορτουνιστών να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και το λαό, αβαντάροντας την κυβερνητική προπαγάνδα περί «επίθεσης από διεθνείς οίκους», την οποία πρέπει όλοι, εργαζόμενοι και κεφάλαιο, να αντιμετωπίσουν με συναίνεση. Το ενδιαφέρον της συζήτησης στη Βουλή εντοπίζεται στην αντίδραση του επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έδειξε να «βγαίνει από τα ρούχα του» ακούγοντας την απάντηση του υπουργού Οικονομικών. «Λέτε θα εκπέμψουμε λάθος σήμα (...) έχουμε δώσει τα ασημικά, τα χρυσαφικά, θα δώσουμε ό,τι έχει μείνει στο σπίτι. Είναι καλό σήμα αυτό; (...) κι να εκπέμψουμε το σήμα ότι θέλουμε η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σώσει μια χώρα, διότι, αν καταρρεύσει, θα έχει μεγάλο κίνδυνο η ευρωζώνη; Αυτό δεν θα είναι καλό σήμα;».

Αυτά είπε ο Αλ. Τσίπρας. Οπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αγωνιά πολύ και μάλιστα προκαταβολικά μην τυχόν και κινδυνέψει η ευρωζώνη! Και ζητάει από την κυβέρνηση, εκτός από το ζήτημα της «σωτηρίας» της «εθνικής ανεξαρτησίας», να θέσει και θέμα συνολικής διάσωσης της ευρωζώνης, με την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα για να μην πτωχεύσει! Τέτοιος καημός για την καπιταλιστική ΕΕ και το μέλλον της. Η ευρω-λαγνεία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαια γνωστή. Οταν την περασμένη Τρίτη, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ο Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε για το αν «ο ΣΥΝ έχει συναίσθηση τι θα συνέβαινε στη χώρα αν δεν ήμασταν στο ευρώ», απάντησε: «Απολύτως». Ολο αυτό το διάστημα δεν έχει ψελλίσει ούτε μια λέξη κριτικής για την ΕΕ. Αντιθέτως, για να την προφυλάξει, καταφεύγει σε αστειότητες περί κάποιου «λόμπι» που μας έχει άχτι...

Κανένα άγχος δεν πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι και ο λαός για το μέλλον της ευρωζώνης, της καπιταλιστικής ΕΕ και μέσα σ' αυτήν για τη σωτηρία της ντόπιας πλουτοκρατίας. Ισχυρή ΕΕ σημαίνει ένταση της επιθετικότητας του κεφαλαίου στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις που έχουν απομείνει για τα λαϊκά στρώματα. Πραγματική διέξοδο για το λαό μπορεί να δώσει μόνο η όξυνση της ταξικής πάλης, σε ενιαίο μέτωπο και επιθετικά αιτήματα, σύστοιχα με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Προοπτική που προϋποθέτει το παραμέρισμα κάθε δύναμης που προσπαθεί να φρενάρει τη ριζοσπαστικοποίηση του λαϊκού κινήματος, όπως επιχειρεί να κάνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με τη στρατηγική που υπηρετούν οι προτάσεις τους.


Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ