Σάββατο 6 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Γηράσκω αεί... εργαζόμενος!

Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο εργάζονται οι Ελληνες, σύμφωνα με στοιχεία της «Eurostat» (δημοσιοποιήθηκαν στις 4/11/2009).

*

Συγκεκριμένα, οι Ελληνες εργάζονται κατά μέσο όρο την εβδομάδα 42 ώρες, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωζώνη διαμορφώνεται στις 40 ώρες και στους «27» της ΕΕ στις 40,3 ώρες.

Μετά τον Ελληνα εργαζόμενο ακολουθούν οι Τσέχοι (με 41,6 ώρες την εβδομάδα), οι Αυστριακοί (με 41,5 ώρες) και οι Πολωνοί (με 41,4 ώρες), ενώ τις λιγότερες ώρες την εβδομάδα εργάζονται οι Σουηδοί (38,1 ώρες), οι Δανοί (38 ώρες) και οι Φινλανδοί (37,8 ώρες).

***

Επίσης:

Την ώρα που ο πρωθυπουργός ανακοινώνει αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, επειδή

αφ' ενός οι Ελληνες συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από τους άλλους Ευρωπαίους

αφ' ετέρου και όπως ισχυρίστηκε έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής (σ.σ.: και άρα οι εργαζόμενοι πρέπει να «τιμωρηθούν» επειδή ζουν περισσότερο!),

οι αριθμοί - ακόμα και σε αυτούς τους τομείς - τον διαψεύδουν:

*

Πρώτον, και πάλι τα στοιχεία της «Eurostat» δείχνουν ότι μέσα σε μια διετία, από το 2001 έως το 2003, αυξήθηκε κατά 3,8 χρόνια η μέση πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης των Ελλήνων, φθάνοντας πλέον στα 63,2 έτη με τον μέσο κοινοτικό όρο να κινείται στα 61 χρόνια.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες καταγραφές, η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη τετράδα των κρατών - μελών της ΕΕ των «27» όσον αφορά την «προχωρημένη» ηλικία στην οποία συνταξιοδοτούνται οι πολίτες της.

Σημειώνεται ότι στα στοιχεία δεν περιλαμβάνεται η αποτίμηση της δυσμενούς επίπτωσης που είχαν οι «ρυθμίσεις Πετραλιά», που σημαίνει ότι ο χρόνος εξόδου του Ελληνα εργαζόμενου στη σύνταξη έχει επιδεινωθεί περαιτέρω.

*

Δεύτερον, ακόμα και στην επιτροπή αυτού του στημένου «διαλόγου» για το Ασφαλιστικό της κυβέρνησης, μόλις προχτές κατατέθηκε μελέτη υπό τον τίτλο «Μέτρα Αναδιοργάνωσης και Εξορθολογισμού Συστήματος Ασφάλισης Υγείας», σύμφωνα με την οποία «στο διάστημα 2003 - 2009 το προσδόκιμο επιβίωσης των Ελλήνων πολιτών μειώθηκε κατά δύο έτη»!

***

Σε αυτή τη χώρα και μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι που ο κ. Παπανδρέου εμφάνισε στο διάγγελμά του σαν «πατριωτικό καθήκον» και σαν «εθνικό χρέος» την αύξηση των ορίων της ηλικίας συνταξιοδότησης των εργαζομένων!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ