Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
Επιβάλλει την υποταγή στους θεσμούς του αστικού κράτους

Κατατέθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής

Eurokinissi

Με διατήρηση και ενίσχυση της ενσωμάτωσης στην κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογία των μονοπωλίων, σε βαθμό που αναγκάζει τους μετανάστες να γίνουν ακόμα και καταδότες «παράνομων» μεταναστών, να αποδέχονται κάθε νόμο και θεσμό του αστικού κράτους προκειμένου να μη στιγματιστούν ως «τρομοκράτες», κατατέθηκε χτες στη Βουλή το προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης με την επισήμανση πως «μόνο μετανάστες που ζουν νόμιμα και χωρίς εκκρεμότητες στην Ελλάδα μπορούν να ζητήσουν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια»...

Την κατηγορηματική αυτή δήλωση έκανε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης κατά την παρουσίαση του εν λόγω νομοθετήματος, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για τους χιλιάδες μετανάστες που δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα και που απειλούνται καθημερινά με τον κίνδυνο της σύλληψης και της επαναπροώθησης στις χώρες προέλευσής τους, ενώ για όσο διάστημα θα βρίσκονται στη χώρα μας, θα υπόκεινται στο πιο βάρβαρο καθεστώς εκμετάλλευσης από τους εργοδότες.

Στη λογική της ενσωμάτωσης και της υποταγής

Είναι χαρακτηριστικό ότι το προσχέδιο νόμου προβλέπει για την απόκτηση ιθαγένειας με πολιτογράφηση: να καταθέτει ο μετανάστης τρεις συστατικές επιστολές Ελλήνων πολιτών, να περνά ειδικά τεστ, γνώσης της ελληνικής γλώσσας, της περιβόητης Πολιτικής Αγωγής και της Ιστορίας. Επίσης, θα πρέπει «να έχει ενταχθεί ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, να έχει εξοικειωθεί πλήρως με τους θεσμούς του πολιτεύματος της Ελληνικής Δημοκρατίας και την πολιτική ζωή της χώρας και να διαθέτει βασική γνώση της ελληνικής πολιτικής ιστορίας».

Στο προσχέδιο νόμου προβλέπονται μια σειρά πράξεις που αν ο μετανάστης τις έχει κάνει δε θα μπορεί να πολιτογραφηθεί Ελληνας. Ανάμεσα σε αυτές αναφέρονται:

  • Η σχέση με την «τρομοκρατία», κάτι που χωρά τα πάντα. Από τη συμμετοχή σε μια αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση, σε απεργία, σε πολιτική οργάνωση.
  • Η «αντίσταση κατά της αρχής», που στην ουσία θέτει το μετανάστη όμηρο των διαθέσεων των δυνάμεων καταστολής.
  • Η «εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη σε μη νόμιμους μετανάστες». Δηλαδή, ο νόμιμος μετανάστης θα πρέπει να γίνεται χαφιές και να καταδίδει τον μη νόμιμο ή να τον πετά στο δρόμο ακόμη κι αν είναι γνωστός, φίλος, συμπατριώτης, συγγενής...

Επιπλέον, τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, από γονείς που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας - με 5ετή, και οι δύο, νόμιμη διαμονή - αποκτούν ιθαγένεια από τη γέννησή τους μετά από σχετική δήλωση των γονιών τους. Τα παιδιά των μεταναστών, που δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου και κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στη χώρα, αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με κοινή δήλωση και αίτηση που υποβάλλουν οι γονείς τους μέσα σε 3 χρόνια. Αποσύρεται η διάταξη που προέβλεπε την ίδια δυνατότητα αν έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου. Η τρίτη γενιά μεταναστών αποκτά αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια. Παιδιά αλλοδαπών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον 6 χρόνια σχολείο αλλά έχουν υπερβεί τα 21 χρόνια μπορούν με μεταβατική διάταξη να πάρουν και αυτά με δήλωσή τους την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον δεν συντρέχουν σε βάρος τους τα ποινικά κωλύματα της πολιτογράφησης ή λόγοι ασφαλείας.

Σε ό,τι αφορά στην απόκτηση ιθαγένειας μέσω πολιτογράφησης, το προσχέδιο νόμου προβλέπει:

  • Οσοι μετανάστες ζουν, τώρα, νόμιμα στη χώρα μας για, τουλάχιστον, μία 5ετία, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας και η πολιτεία είναι υποχρεωμένη μέσα σε δύο χρόνια από την υποβολή της αίτησης να τους απαντήσει.
  • Οσοι αλλοδαποί έρθουν στην Ελλάδα νόμιμα, μετά την ψήφιση από τη Βουλή του εν λόγω νομοσχεδίου, θα χρειάζονται 7 χρόνια νόμιμης παραμονής για να ζητήσουν την ελληνική ιθαγένεια και η πολιτεία θα είναι υποχρεωμένη να τους απαντήσει μέσα σε ένα χρόνο.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ