Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΜΕ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΛΤΑ
Μόνιμη δουλειά τώρα για όλους

Κινητοποίηση ενάντια στο σύγχρονο δουλεμπόριο έκαναν χτες μόνιμοι και συμβασιούχοι μαζί με τις ταξικές δυνάμεις

Από τη χθεσινή κινητοποίηση
Από τη χθεσινή κινητοποίηση
«Θέλουμε δουλειά, όχι ανεργία, σταθερές προσλήψεις στα ταχυδρομεία» και «Σταθερή δουλειά θέλουν οι εργάτες, να πληρώσουν τώρα οι κεφαλαιοκράτες», φώναξαν χτες το μεσημέρι συμβασιούχοι και μόνιμοι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ, σε μια δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υποκατάστημα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Εκτός από τις ταξικές δυνάμεις του κλάδου, το Αγωνιστικό Μέτωπο Ταχυδρομείων Ταχυμεταφορών, στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκαν αντιπρόσωποι από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και από το ΣΕΤΗΠ (Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής). Oπως τόνισε ο Βασίλης Βίτος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ταχυδρόμων Αθήνας, «η σημερινή κινητοποίηση είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο μεγάλο βήμα θα είναι η συμμετοχή μόνιμων και συμβασιούχων στην απεργία στις 10 Φλεβάρη», σημείωσε.

Το Αγωνιστικό Μέτωπο στα ταχυδρομεία και στις ταχυμεταφορές συναντήθηκε με τη διευθύνουσα σύμβουλο, τονίζοντας τις τεράστιες ανάγκες των ΕΛΤΑ σε προσωπικό, απαίτησε άμεσα προσλήψεις, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας, που καλύπτουν το 30-35% του προσωπικού. Η διευθύνουσα σύμβουλος είπε πως δεν προβλέπει άμεσες προσλήψεις μόνιμων ή συμβασιούχων και πως μέχρι τα τέλη Μάρτη τα κενά από 90 θα φτάσουν τα 180. Στα ΕΛΤΑ δεν έχουν γίνει προσλήψεις μονίμων εδώ και 5 χρόνια, παρά τις ανάγκες. Την ίδια στιγμή ένα σύγχρονο δουλεμπόριο έχει αναπτυχθεί, με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, με τους συμβασιούχους, με 8μηνες συμβάσεις, μόλις λήξει η σύμβασή τους πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 3 μήνες για να προκηρυχθεί διαγωνισμός, ενώ δεν επιτρέπεται να δουλέψουν για πάνω από 24 μήνες συνολικά!

Σύγχρονο δουλεμπόριο

«Μόλις μάθουμε τη δουλειά, μας διώχνουν. Να πάρουν όσους χρειάζονται με μόνιμη και σταθερή δουλειά, όχι συμβασιούχους, να μας ονομάζουν εποχιακούς, λες και οι ανάγκες δεν είναι σταθερές, είναι ...εποχιακές», λέει στον «Ρ» ο Στέλιος Φανουράκης. «Κάποιοι τομείς, όπως τα Ταχυδρομεία, η Υγεία, η Παιδεία κ.ά. δεν πρέπει να λειτουργούν με συμβασιούχους. Είναι κακό για το κοινωνικό σύνολο», συμπληρώνει η Αλεξάνδρα Νικολούτσου και τονίζει: «Αλλάζει συνέχεια το προσωπικό, γίνονται λάθη μέχρι να εξοικειωθεί ο άλλος, παραπονιούνται οι πολίτες, απαξιώνονται τα ΕΛΤΑ και προωθείται η ιδιωτικοποίηση». «Κάποιο μεγάλο ξεπούλημα ετοιμάζεται και χρησιμοποιείται σαν πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν λεφτά», λέει ο Λουκάς Αναπλιώτης. «Δίνουν ένα κομμάτι ψωμί στους ανέργους και να ανακυκλώνεται η ανεργία. Δεν μπορούμε να κάνουμε όνειρα», συμπληρώνει η Αλεξάνδρα.

Η Κατερίνα Καλλιά είναι ωρομίσθια εκπαιδευτικός λογίστρια σε επαγγελματικά λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ και σχολές του ΟΑΕΔ. Τους τελευταίους 6 μήνες έπιασε δουλειά ως συμβασιούχος στα ΕΛΤΑ «για να βγάλω κάποια χρήματα, για τα ένσημα και για να θεωρήσω το βιβλιάριο υγείας, αφού δεν καταφέρνω να συμπληρώσω τα 100 ένσημα το χρόνο που προβλέπεται για να έχω ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», λέει στον «Ρ». «Σε ιδιωτικά Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, που ελέγχονται από τον ΟΑΕΔ μας πληρώνουν μετά από ενάμιση χρόνο και χωρίς ένσημα. Πώς να ζήσουμε;», συμπληρώνει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ