Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΜΕ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ ΑΛΙΕΡΓΑΤΩΝ
Απορρίφθηκε η αγωγή των εργοδοτών

Ο αγώνας αταλάντευτα και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα γιατί είναι δίκαιος, τονίζει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Οι αλιεργάτες συνεχίζουν τον αγώνα τους έχοντας, ωστόσο, κερδίσει ήδη πολλά...

MotionTeam

Οι αλιεργάτες συνεχίζουν τον αγώνα τους έχοντας, ωστόσο, κερδίσει ήδη πολλά...
Ανυποχώρητα συνεχίζουν τον αγώνα οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες της Μηχανιώνας, που με όπλο τον αδιάρρηκτο, ενωμένο και συντονισμένο αγώνα τους μαζί με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα εμποδίζουν τις προσπάθειες της εργοδοσίας να ποινικοποιήσει τον αγώνα τους. Χτες το μονομελές πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε νόμιμη την απεργία των Αιγύπτιων αλιεργατών, απορρίπτοντας την αγωγή των μεγαλοπλοιοκτητών με την οποία ζητούσαν να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία.

Η δικαστής Μάρθα Δήμου, απέρριψε την αγωγή των πλοιοκτητών. Στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης αναφέρεται ότι είναι βάσιμο το αίτημα των Αιγύπτιων αλιεργατών να: Εχουν δικούς τους εκπροσώπους στον υπολογισμό του μερτικού. Να πάρουν, όσα μέλη του Συλλόγου Αιγύπτιων Αλιεργατών έχουν πράσινη κάρτα, τα πρωτότυπα των συμβάσεων εργασίας και τις βεβαιώσεις ασφάλισης ώστε να ανανεώσουν την άδεια διαμονής τους στη χώρα, διότι διαφορετικά απειλούνται με απέλαση. Να διεκδικούν την επιστροφή τους στην ασφάλιση του ΙΚΑ, αφού σε περίπτωση εργατικού «ατυχήματος», οι αλιεργάτες δεν έχουν ασφαλιστικό έρεισμα, όπως χορήγηση επιδόματος άδειας, ή αναπηρικής σύνταξης. Να προσλαμβάνονται κατά προτεραιότητα οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις έληξαν την προηγούμενη περίοδο στο κάθε αλιευτικό σκάφος.

Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται: «η επαναπρόσληψη εργαζομένων αποτελεί θεσμό στο εργατικό δίκαιο που εφαρμόζεται στις εποχιακές επιχειρήσεις» και ότι η αίτηση των πλοιοκτητών για πρόσληψη 130 νέων μετακλητών Αιγύπτιων αλιεργατών, «προσβάλλει το δικαίωμα στην εργασία των ήδη εργαζομένων Αιγυπτίων αλιεργατών, αφού ουσιαστικά ζητείται η αντικατάστασή τους με νέους εργαζόμενους». Απορρίπτεται ο ισχυρισμός τον πλοιοκτητών ότι έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά εξαιτίας της απεργίας, αφού τα μέλη τους εξακολουθούν να εργάζονται έστω και με μειωμένο προσωπικό και να παράγουν προϊόντα αλιείας. Τέλος απορρίπτεται ο ισχυρισμός ότι η απεργία των αλιεργατών γίνεται για λόγους εκδίκησης σημειώνοντας ότι «είναι φανερό ότι γίνεται μόνο για την προάσπιση των νόμιμων και δίκαιων αιτημάτων των μελών του».

«Η ταξική θέληση, αποφασιστικότητα, και με επιμονή και υπομονή οργάνωση των αγώνων μπορεί και φέρνει αποτελέσματα νικηφόρα σε αυτούς που αγωνίζονται», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Επίσης αναφέρει: «Η θετική απόφαση που πήρε το δικαστήριο σήμερα, είναι αποτέλεσμα του δικού τους αγώνα. Ενός αγώνα που από την πρώτη στιγμή είχε και θα συνεχίζει να έχει την αλληλεγγύη των Ελλήνων εργαζομένων. Ενός αγώνα που αποδεικνύει για ακόμα μία φορά πως το μέτωπο που χτίζουν οι εργαζόμενοι μπορεί να νικά. Οσο μεγάλο είναι αυτό το μέτωπο τόσο μεγαλύτερες μπορούν να είναι και οι νίκες του.

Σε αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζουμε, αταλάντευτα και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Μπροστά μας έχουμε πολύ δρόμο, αλλά είμαστε βέβαιοι πως στο τέλος τα αιτήματα των Αιγυπτίων συναδέλφων θα δικαιωθούν. Δικαίωση που μπορεί να έρθει πιο γρήγορα αν καταλάβουν οι μικροί πλοιοκτήτες πως η ίδια αντεργατική πολιτική που χτυπάει σήμερα τους Αιγύπτιους, χτυπάει στην ουσία και τα δικά τους συμφέροντα. Η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων είναι και δικό τους συμφέρον».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ