Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΟ
Μάχη συμφερόντων για την επόμενη μέρα

Μπορεί ο Ανδρέας Βγενόπουλος να προσπάθησε, χτες, μέσω δηλώσεών του στην εφημερίδα ΦΙΛΑΘΛΟΣ και στην ιστοσελίδα της «Sportday», να προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους αλλά και να θολώσει τα νερά σχετικά με τη δήλωσή του μετά το ντέρμπι, όπου καταφέρθηκε εναντίον παραγόντων της ομάδας, που, όπως είπε, «χαίρονται που δεν κερδίσαμε», ωστόσο το λάδι στη φωτιά φαίνεται να έχει ριχτεί. Ο εκ των μεγαλομετόχων της ΠΑΕ προσπάθησε να εξηγήσει ότι η δήλωσή του αφορούσε περισσότερο στην προστασία της ομάδας από κακόβουλους παράγοντες (και όχι μετόχους, όπως διευκρίνισε) που αντιδρούν στις νέες αλλαγές που έγιναν στην τεχνική ηγεσία με την πρόσληψη του Νίκου Νιόπλια, ενώ θεωρεί ότι το θέμα πλέον είναι λήξαν αφού «αυτοί που έπρεπε πήραν το μήνυμα».

Η αλήθεια είναι ότι έτσι και αλλιώς άνοιξε πάλι το ζήτημα της επόμενης διοικητικής μέρας στον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό, καθώς σύντομα αναμένεται να οριστεί Γενική Συνέλευση των μετόχων ώστε να συζητηθεί το μπάτζετ της επόμενης χρονιάς, αν θα γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αν θα αλλάξουν οι μετοχικές ισορροπίες καθώς και το ζήτημα της προεδρίας, αν θα μείνει δηλαδή ο Ν. Πατέρας ή θα υπάρξει υποψηφιότητα του Παύλου Γιαννακόπουλου. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ενόψει της κατασκευής του νέου γηπέδου η μάχη αναμένεται να φουντώσει ακόμη περισσότερο για την ομάδα ή τον άνθρωπο που θα έχει τον πρώτο λόγο στην ΠΑΕ και φυσικά θα εκμεταλλεύεται τα εμπορικά οφέλη του γηπέδου.

Ζητήματα που φυσικά ευνοούν τον πόλεμο συμφερόντων μεταξύ των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών, που έχοντας τη διοίκηση μιας ΠΑΕ και την εκμετάλλευση των οπαδών που αυτή προσφέρει αποσκοπούν στα δικά τους οφέλη. Οφέλη που πολλές φορές μπορεί να μην είναι μόνο υλικά αλλά και ηθικά. Αλλωστε, από την εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου οι επιχειρηματίες δε βγάζουν μόνο τρελά κέρδη. Οι εμπλεκόμενοι με το ποδόσφαιρο δημιουργούν και τις προϋποθέσεις για να αποπροσανατολίζουν τους εργαζομένους, να ανταγωνίζονται υπό καλύτερους όρους τους άλλους καπιταλιστές, να αποκτούν τέτοια δύναμη που να μη λογαριάζουν ούτε τους νόμους του δικού τους κράτους.

Περιπτώσεις όπως αυτές, πριν δύο χρόνια, των συλλαλητηρίων για την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός μετά από προτροπή της τότε Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης (του Βγενόπουλου) ή των αντίστοιχων των οπαδών της ΑΕΚ που απαίτησαν την εξόφληση των χρεών της ΠΑΕ και τη βοήθεια για την κατασκευή του γηπέδου, ή, παλιότερα, της δύναμης που έδωσε στον Κοσκωτά η ανάληψη της προεδρίας του Ολυμπιακού, θεωρούνται κραυγαλέες για το πώς μπορούν να πραγματοποιηθούν πιο εύκολα τα σχέδια των επιχειρηματιών.

Σε όλα αυτά μεγάλες είναι οι ευθύνες και των μέχρι τώρα κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που με τις πολιτικές τους στηρίζουν την εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου (και του αθλητισμού γενικότερα) και ανοίγουν το δρόμο στους επιχειρηματίες προσφέροντάς τους μάλιστα απλόχερα και τη βοήθεια όταν τη χρειάζονται (εξόφληση χρεών, παραχώρηση εκτάσεων, κτλ.).


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ