Τρίτη 2 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Εμπορευματοποιημένη δικτύωση στο σχέδιο «Καλλικράτης»

Η επιχειρηματική δράση στην Υγεία είναι ασυμβίβαστη με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σημειώνει το ΚΚΕ

Η κυβέρνηση προσδοκά πολλά από τον «Καλλικράτη», ώστε να δώσει νέα ώθηση στην εμπορευματοποίηση της Υγείας
Η κυβέρνηση προσδοκά πολλά από τον «Καλλικράτη», ώστε να δώσει νέα ώθηση στην εμπορευματοποίηση της Υγείας
Τις βάσεις για την ένταξη των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών Υγείας στο σχέδιο «Καλλικράτης» θέτει η κυβέρνηση με την προώθηση νομοθετικών μέτρων, αλλά και με τη μεθοδευμένη επικοινωνιακή συγκάλυψη ώστε να μην αποκαλυφθούν οι αντιλαϊκές επιλογές στην ώρα της ανάγκης.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε χτες συνάντηση με εκπροσώπους ιατρικών συλλόγων και ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ, όπου παρουσίασε «κείμενο εργασίας του Υπουργείου Υγείας για τροπολογία νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή» όσον αφορά τη λειτουργία των ιδιωτικών φορέων Υγείας. Σύμφωνα με αυτό, επανέρχεται ο περιορισμός που ίσχυε μέχρι τις 2.10.2009, σχετικά με τη διατήρηση της πλειοψηφίας των μετοχών σε ΠΦΥ από γιατρούς, ενώ δεν επιτρέπεται η δημιουργία αλυσίδων μονάδων ΠΦΥ. Τους παραπάνω περιορισμούς είχε καταργήσει δύο μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές ο τέως υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος και η νυν υπουργός Υγείας τους παρουσιάζει ως χτύπημα στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας στην ΠΦΥ, προκαλώντας τις λαϊκές οικογένειες, αφού ο ιδιωτικός τομέας κατέχει το φιλέτο στην παροχή των υπηρεσιών υποχρεώνοντας τα λαϊκά στρώματα και τα ασφαλιστικά ταμεία σε άγρια χαράτσια στην ώρα της ανάγκης.

Σε σχόλιό του με αφορμή τις χτεσινές συναντήσεις της υπουργού Υγείας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας, είτε την ασκούν γιατροί επιχειρηματίες, είτε άλλοι επιχειρηματίες, είναι το ίδιο ασυμβίβαστη και εχθρική απέναντι στο δικαίωμα του λαού να έχει σύγχρονες δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας. Τη διεκδίκηση και κατάκτηση ενός ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας την επιβάλλει πριν απ' όλα το λαϊκό συμφέρον, αλλά και οι ανάγκες των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας και του επιστημονικού προσωπικού που θέλει με τις γνώσεις του να υπηρετήσει το λαό και όχι τα κέρδη».

Ο «Καλλικράτης» θα δυναμώσει την παρέμβαση των ιδιωτών

Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αρνήθηκε χτες να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις συνέπειες που θα έχει ο «Καλλικράτης» στις υπηρεσίες Υγείας. Ωστόσο, συμμετέχοντας την περασμένη Παρασκευή σε συμπόσιο για τη Γενική Ιατρική και μιλώντας για το «σχεδιασμό μιας αποδοτικής και αποτελεσματικής υγείας» με προσανατολισμό στη «διαχείριση της ζήτησης για υπηρεσίες Υγείας σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης», ο ΓΓ του υπουργείου Νίκος Πολύζος σκιαγράφησε τις επιδιώξεις της κυβέρνησης.

«Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί μια στέρεη βάση ΠΦΥ, ένα ενιαίο δίκτυο συντονισμένων μονάδων, υπηρεσιών και προγραμμάτων - συμπεριλαμβανομένου του ευρύτερου δημόσιου τομέα - που να καλύπτει τις ανάγκες του πολίτη και να αποσυμφορεί τα νοσοκομεία» τόνισε, προσθέτοντας πως «σε αυτό θα βοηθήσει και η σχεδιαζόμενη αλλαγή του "Καλλικράτη"». Για να συμπληρώσει ότι στο ίδιο πλαίσιο και ο «ιδιωτικός τομέας θα βρει τη θέση του και το συμπληρωτικό του ρόλο στο σύστημα, χωρίς αντιδεοντολογικούς ανταγωνισμούς με το δημόσιο, καθώς ήδη ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο που θα δοθεί για διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς».

Με άλλα λόγια, ο «Καλλικράτης» στην Υγεία θα εκφραστεί με την ισότιμη αντιμετώπιση δημόσιων και ιδιωτικών φορέων Υγείας υπό το πρίσμα «για διαχείριση της αποδοτικότητας και τον πιο αυστηρό έλεγχο των πόρων που κατευθύνονται στον τομέα Υγείας».

Πρόκειται για μια διαχείριση που αφορά το 75% των υπηρεσιών που προσφέρονται απ' τον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Αφορά την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη στον ιδιωτικό τομέα που σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστήμιου Αθηνών για το 2008, στοιχίζει στα λαϊκά νοικοκυριά 4,18 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 68% της συνολικής δαπάνης των νοικοκυριών για υπηρεσίες Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ