Τρίτη 2 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κινητικότητα και νέες προκλήσεις

Απάντηση στις «προτάσεις» Μίτσελ από τον Αμπάς την Πέμπτη

Από πρόσφατη διαδήλωση ενάντια στους εποικισμούς
Από πρόσφατη διαδήλωση ενάντια στους εποικισμούς
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ετοιμος να συζητήσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών, εφόσον η ισραηλινή ηγεσία προχωρήσει σ' ένα έστω προσωρινό «πάγωμα» της εποικιστικής δραστηριότητας και αποδεχτεί την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967, δήλωνε σε συνεντεύξεις, που παραχώρησε κατά τις επαφές του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και το Βρετανό πρωθυπουργό ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αμπάς, αφού τόνισε ότι «η συνεχιζόμενη κατοχή οδηγεί σε λύση ενός κράτους», κατέστησε σαφές ότι θα «συνδιαμορφώσει μετά από συνομιλίες με τους άραβες συμμάχους των Παλαιστινίων» την απάντηση που θα δώσει στον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Τζορτζ Μίτσελ, την Πέμπτη.

Από την πλευρά της, η ισραηλινή ηγεσία κλιμακώνει τις προκλήσεις. Με επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, η κυβέρνηση Νετανιάχου απορρίπτει ότι διαπράχθησαν εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια της, εκεί, ισραηλινής εισβολής στις αρχές του 2009. Κατηγορεί για «κατάχρηση εξουσίας που έθεσε σε κίνδυνο ζωές αμάχων» δύο ανώτερους αξιωματικούς του στρατού, ένα στρατηγό και ένα συνταγματάρχη, για τη ρίψη οβίδων λευκού φωσφόρου κατά του κτιρίου του ΟΗΕ, τους οποίους, όμως, φέρεται, χωρίς να υπάρχει επιβεβαίωση, απλώς να επέπληξε!

Ακόμη προκλητικότερη είναι η απόφαση ισραηλινού δικαστηρίου για το σοβαρότατο τραυματισμό Αμερικανού φιλειρηνιστή στο πρόσωπο από σφαίρα, πέρυσι, σε διαδήλωση κατά του τείχους στο Νααλίν, της Δ. Οχθης. Το δικαστήριο δεν απήγγειλε κατηγορίες σε κανέναν από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς στο επεισόδιο που έχει καθηλώσει στο κρεβάτι με περιορισμένη δυνατότητα συνεννόησης τον 38χρονο Τριστάν Αντερσον, μιλώντας για «συνήθη επεισόδια σε αυτές τις διαδηλώσεις».

Επίσκεψη Μπερλουσκόνι

Συνοδευόμενος από οκτώ υπουργούς προκειμένου να πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση Υπουργικών Συμβουλίων έφτασε, χτες, ο Ιταλός πρωθυπουργός στο Τελ Αβίβ. Ο Μπερλουσκόνι, που χαρακτήρισε «εμπόδιο τους εποικισμούς για την ειρήνευση», εξέφρασε την ελπίδα να «εισέλθει το Ισραήλ στην ΕΕ».

Η άφιξη Μπερλουσκόνι σημαδεύτηκε από τη λήξη έκτακτων αυστηρότατων μέτρων ασφαλείας τόσο εντός χώρας όσο και σε όλες τις ισραηλινές διπλωματικές αποστολές. Αφορμή η δολοφονία, στις 20 Ιανουαρίου στο Ντουμπάι, σημαίνοντος στελέχους της «Χαμάς», που κατηγόρησε τη «Μοσάντ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ