Τρίτη 2 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ - ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΝ
Τιμή στις γυναίκες του ΔΣΕ με εκδήλωση για την Φρόσω Κοττορού

Η πραγματική ιστορία του τόπου μας, της ταξικής πάλης και σύγκρουσης αποτυπώνεται στην ταινία της Αλίντας Δημητρίου «Η ζωή στους βράχους»

Από την εκδήλωση του Σαββάτου της ΠΕΑΦΕ
Από την εκδήλωση του Σαββάτου της ΠΕΑΦΕ
Τη μνήμη της Φρόσως Κοττορού, ΕΠΟΝίτισσας και ανθυπολοχαγού του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που «έφυγε» το Φλεβάρη του 2009, τίμησε το περασμένο Σάββατο, στον κινηματογράφο «Φιλίπ», η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ). «Την αγέρωχη αντάρτισσα, την αληθινή κομμουνίστρια, που έφυγε ήσυχη, όπως όποιος έχει εκπληρώσει στο ακέραιο το χρέος του απέναντι στους ανθρώπους», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

Η τιμητική πλακέτα, που την ανακήρυττε επίτιμο πρόεδρο της ΠΕΑΦΕ, παραδόθηκε από την πρόεδρο της ΠΕΑΦΕ, Ελένη Μωραΐτη, στον Σπύρο Κοττορό, σύζυγο της Φρόσως Κοττορού-Μανίτσα, στην κόρη και τον εγγονό της. Στην ίδια εκδήλωση ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της ΠΕΑΦΕ η Αλίντα Δημητρίου, σκηνοθέτης της ταινίας «Η ζωή στους βράχους», για τη συμμετοχή της, με το έργο της, στην πραγματική Ιστορία. Στην εκδήλωση προβλήθηκε το πρώτο μέρος της ταινίας, όπου ακούγονται 33 γυναίκες μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού (γυναίκες ήταν το 30% του συνόλου των μαχητών του ΔΣΕ) να διηγούνται το συγκλονιστικότερο έπος της νεότερης ελληνικής Ιστορίας. Ανάμεσα τους και η τιμώμενη Φρόσω Κοττορού.

Ο Φοίβος Τσέκερης, επίτιμος πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ και επίτιμος ΓΓ της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, αναφέρθηκε στο πλούσιο αγωνιστικό βιογραφικό της Φρ. Κοττορού, τις διώξεις των γονιών της - στελεχών του ΚΚΕ από την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά - την ένταξή της από 15χρονών στο ΚΚΕ, τη συμβολή της στη μαζικοποίηση της ΕΠΟΝ, την ένταξη και δράση της στο ΔΣΕ.

Η Δ. Βασιλοπούλου, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ αναφέρθηκε στις παλαιότερες γενιές αγωνιστών - αγωνιστριών, σημειώνοντας: «Η σ. Φρόσω ήταν για μας ένα ζωντανό σχολείο. Ολοι οι ΕΠΟΝίτες είναι για μας ζωντανό σχολείο». Αναφερόμενος στην ταινία της Αλίντας Δημητρίου ο δημοσιογράφος του «Ρ» Γρ. Τραγγανίδας, σημείωσε τη σημασία της για την ιστορική αλήθεια που αποτυπώνει, «σε μια εποχή, όπου γινόμαστε μάρτυρες μιας ολοκληρωτικής επίθεσης ενάντια στη μνήμη, με αιχμή το ξαναγράψιμο της Ιστορίας από τους προσωρινούς νικητές, στον κάθε άλλο παρά "τελειωμένο" αγώνα για την οριστική κατάργηση της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο».

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκαν τα αντικομμουνιστικά ψηφίσματα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Απρίλη του 2009 και το πιο πρόσφατο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, όπου και στα δύο επιχειρείται η «ταύτιση» του φασισμού με τον κομμουνισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ