Τετάρτη 27 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Εμφαση στην «κινητικότητα»...

Τις προτεραιότητες της ισπανικής Προεδρίας της ΕΕ στον τομέα της εκπαίδευσης παρουσίασε στην επιτροπή εκπαίδευσης, πολιτισμού και νεολαίας του Ευρωκοινοβουλίου ο υπουργός Παιδείας της Ισπανίας Angel Gabilondo, δηλώνοντας ότι η εκπαίδευση και η κατάρτιση πρέπει να είναι οι μηχανές για την ανάπτυξη της Ευρώπης και την ευημερία (διάβαζε καπιταλιστική ανάπτυξη και ευημερία του κεφαλαίου).

Περιγράφοντας τους στόχους στους οποίους δίνει έμφαση η ισπανική Προεδρία, ο υπουργός Παιδείας της Ισπανίας ανέφερε την προώθηση της διά βίου μάθησης και της κινητικότητας. Εκανε λόγο για διευκόλυνση της πρόσβασης σε νέα μοντέλα μάθησης, όπως δεξιότητες που αποκτώνται από επαγγελματική εμπειρία και άλλους τρόπους μη τυπικής εκπαίδευσης, προκειμένου να προσαρμοστεί η εκπαίδευση στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, δηλαδή των εργοδοτών, αλλά και περισσότερη αυτονομία στα πανεπιστήμια, απαιτητικά συστήματα αξιολόγησης, μεγαλύτερες και περισσότερο διαφοροποιημένες πηγές χρηματοδότησής τους κλπ. Οπως ήταν αναμενόμενο, η έννοια της αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης απουσίαζε από το λεξιλόγιο της ενημέρωσης, όπως απουσιάζει (έως και αφορίζεται κιόλας) από τα κείμενα και την πολιτική της ΕΕ συνολικά.

Εχει σημασία ότι ο Ισπανός υπουργός, όπου αναφερόταν στην αξιολόγηση της εκπαίδευσης που παραμένει στόχος της ΕΕ συμπλήρωνε και την έννοια της «αποτελεσματικότητας» της εκπαίδευσης, κάνοντας όλο και πιο καθαρό ότι αυτό που θέλουν να ελέγχουν και να βελτιώνουν (όταν μιλούν για «ποιότητα») είναι οι αποδόσεις της εκπαίδευσης στην ενίσχυση του κεφαλαίου. Δηλαδή, με λίγα λόγια ένα μοντέλο εκπαίδευσης στα μέτρα των μονοπωλίων, τα οποία επιθυμούν να καθορίζουν ακόμα περισσότερο το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, τη μορφή και την αποστολή της αλλά και να καρπώνονται τη νέα γνώση που παράγεται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ