Τρίτη 26 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΗ
Θάνατοι ανθρώπων απο το κρύο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΣΟΦΙΑ - ΚΙΕΒΟ - ΑΚΓΥΡΑ.--

Σφοδρό κύμα ψύχους πλήττει πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης με νεκρούς - κυρίως άστεγους - προβλήματα, κλείσιμο σχολείων και προειδοποιήσεις των αρχών. Συγκεκριμένα, ένδεκα άνθρωποι - μεταξύ των οποίων και ένα 13χρονο παιδί - έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ψύχους στην Πολωνία, όπου το θερμόμετρο σε ορισμένες περιοχές έπεσε στους μείον 35 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τον απολογισμό που δίνει η αστυνομία, στην Πολωνία έχουν πεθάνει απ' το Νοέμβρη 202 άνθρωποι. Πάντως προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους, υποστηρίζοντας ότι τα θύματα - κυρίως άστεγοι άνδρες ηλικίας από 35 έως 60 ετών - αρνούνται να μεταφερθούν σε ειδικούς χώρους για να φιλοξενηθούν.

Στη Ρουμανία όπου το θερμόμετρο έχει πέσει στους 34 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν 11 άνθρωποι - κυρίως ηλικιωμένοι άστεγοι - πέθαναν από το κρύο μέσα σε 24 ώρες, ενώ οι αρχές κάνουν λόγω για 22 θανάτους εξαιτίας τους ψύχους μέσα σε πέντε ημέρες. Σύμφωνα με κοινωνικές υπηρεσίες, στη Ρουμανία ζουν περίπου 15.000 άστεγοι, από τους οποίους οι 5.000 βρίσκονται στην πρωτεύουσα. Παρά τους όποιους ισχυρισμούς των αρχών για προσπάθεια να τους εντοπίσουν, είναι ντροπή στον 21ό αιώνα να πεθαίνει κόσμος από το κρύο.

Στην Τσεχία αναφέρθηκαν τρεις θάνατοι, δύο στην Πράγα και ένας σε διαμέρισμα χωρίς θέρμανση στην πόλη Οστράβα! Στην Ουκρανία - όπου από τις αρχές του Δεκέμβρη 169 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους - τα σχολεία έκλεισαν χτες στην κεντρική πόλη Κρέμενσουγκ όπου η θερμοκρασία έπεσε στους μείον 23 βαθμούς Κελσίου. Στην Τουρκία, πέντε άτομα, στην πλειοψηφία τους μεγάλης ηλικίας έχασαν τη ζωή τους από το κρύο τις τρεις τελευταίες ημέρες, ενώ στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκαν περιστασιακά διακοπές στην ηλεκτροδότηση, στην υδροδότηση και στην παροχή φυσικού αερίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ