Κυριακή 24 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΗΜΟΣ ΛΕΙΒΑΘΟΥΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Απολύσεις εργαζομένων και χαράτσια

Απολύσεις εργαζομένων και χαράτσια σε βάρος των δημοτών, προβλέπει η πολιτική που εφαρμόζει η Δημοτική Αρχή του Δήμου Λειβαθούς (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ) στην Κεφαλονιά. Ετσι, πριν λίγο καιρό η δημοτική αρχή προχώρησε σε απολύσεις 11 εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που απασχολούνταν στο δήμο και στις επιχειρήσεις του από 2 έως και 8 χρόνια. Παράλληλα στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο εγκρίθηκε από την πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του 2010 που προβλέπει αύξηση φόρων και τελών σε βάρος των δημοτών.

Οι εκπρόσωποι της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης» κατήγγειλαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τις απολύσεις και απαίτησαν την κατάργηση των πρόσθετων τελών απαιτώντας την αναγκαία χρηματοδότηση των δήμων από την κυβέρνηση χωρίς καμία επιβάρυνση των εργαζομένων. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης το οποίο χαρακτηρίζει «άξια τη δημοτική αρχή» που ανταποκρίνεται στο ρόλο των δήμων ως επιπλέον φοροεισπρακτικός μηχανισμός και μακρύ χέρι της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει η «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση», το 2008 το 54% των εργαζομένων στο δήμο και στις δημοτικές επιχειρήσεις απασχολούνταν με κάθε ελαστική μορφή απασχόλησης (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου και μπλοκάκια). Το 2009 το κονδύλι του προϋπολογισμού για την μερική απασχόληση ανερχόταν στις 19.648 ευρώ, ενώ για το 2010 εμφανίζεται αυξημένο φτάνοντας τις 29.400 ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι οι καθαρίστριες της δημοτικής επιχείρησης πολιτισμού είναι 10 μήνες απλήρωτες, ενώ ιδιαίτερες καθυστερήσεις στις πληρωμές αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» οι οποίοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν δικά τους οχήματα για τη δουλειά και να πληρώνουν από την τσέπη τους ακόμα και τη βενζίνη, χρήματα τα οποία εισπράττουν με καθυστέρηση μηνών!

Την ίδια στιγμή το 54% των τακτικών εσόδων για το 2010 προέρχεται από τέλη και φόρους ενώ αντίστοιχα μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση. Το τεχνικό πρόγραμμα (δηλαδή έργα του δήμου) είναι μειωμένο το 2010 κατά 44,10% σε σχέση με το 2009 και 59,3% σε σχέση με το 2008. Τα δημοτικά τέλη καθαριότητας τα τελευταία τρία χρόνια αυξήθηκαν κατά 75% και τέλος η δημοτική αρχή επιμένει στη διαιώνιση του απαράδεκτου πρόσθετου τέλους που επιβάλλει ο δήμος στο πάγιο του νερού και ανέρχεται στο 80% επί του τιμολογίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ